marchewka - 20163 przepisów (strona:828/1345)

Zupa z soczewicy z wolnowaru 142

dziś chciałam zaproponować zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 200g cienkiej kiełbasy wędzonej 4 ziemniaki 1 większa marchewka kawałek selera kawałek pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz ziele angielskie majeranek Warzywa obrać, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do wolnowaru. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiełbasę

kuchnia doski
Sałatka z kapusty i marchwii na zimę 1078

Uwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę

Smakołyki Asi
PASZTET Z CUKINII 172

Składniki: 3 szklanki startej cukinii na tarce o grubych oczkach 2-3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 250g sera żółtego 3 jajka 1 duża marchewka 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka tymianku sól, pieprz ziołowy czarnuszka Sposób przygotowania: Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Cebulę i czosnek

Prosto i Smacznie z Anetą
Zupa meksykańska z pulpetami 209

puszka czerwonej fasoli (u mnie Dawtona) 1 puszka kukurydzy (u mnie Dawtona) 1 puszka krojonych pomidorów (kupiłam tutaj ) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak 1/2 korzenia selera naciowego 2 cebule czerwone 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 6 łyżeczek słodkiej papryki 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cząbru

Kuchcik gotuje
Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem 132

Spiżarnia Dziadka Mateusza . Kapusta jest bardzo smaczna i idealnie połączona smakowo. Znakomicie sprawdzi się jako pyszna surówka.     Polecam! 4 kg kapusty 1 kg jabłek (twardych) 1/2 kg marchewki 3/4 szklanki soli   Kapustę poszatkować, a marchew i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać (w dużej misce) i osolić. Miskę przykryć talerzem, docisnąć i nakryć

Di gotuje
chrupiące placuszki z warzywami 171

warzywami, z dodatkiem płatków owsianych. Chrupiące i delikatne. Najlepiej smakują prosto z patelni.  składniki:     1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki wrzątku 2 średnie marchewki biała część średniego pora 1 mały seler 1 jajko 4 pełne (ale nie czubate) łyżki mąki słodka papryka, pieprz - do smaku  wykonanie:   Płatki owsiane osoliłam i zalałam wrzącą

babka w formie
Zupa kalafiorowa 171

bazie wywaru z kurczaka, z dodatkiem świeżych warzyw. Polecam, lekko, smacznie i oczywiście zdrowo :) Składniki: 1 1/2  litra wywaru z kurczaka 4 średniej wielkości ziemniaki 4 małe marchewki 2 pietruszki 1/4 selera korzeniowego 1 mały kalafior sól do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 pęczek natki z pietruszki 200 ml śmietany 30 % Wykonanie: Wywar

Bea(u)ty kitchen
ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM 165

farsz: 600 g mięsa mie1onego szklanka zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1  marchewka 1 pietruszka 1 por puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu  łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka garam masala 1/2 szklanki białego wina oliwa sól  pieprz oliwa z oliwek puree: 6 ziemniaków

KuchcikoweLove
Gulasz węgierski 159

okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra bulionu wołowego 2 puszki pomidorów, bądź teraz w sezonie odpowiednią ilość świeżych pomidorów obranych ze skórki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 liście laurowe pieprz

MamaOskarka
Stamppot z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami - Tłuczone ziemniaki 202

już druga propozycja na moim blogu na holenderski stamppot, czyli "tłuczone" ziemniaki z dodatkiem innych składników. Pierwszą propozycją były tłuczone ziemniaki, czyli kliknij tutaj- Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką z rodzynkami. Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany

Sztuka gotowania w/g Samiry
Koktajle 160

Zimowy koktajl witaminowy z kiwi   Koktajl arbuzowo-truskawkowy   Koktajl pomarańczowy   Koktajl malinowo-bananowy     Koktajl z nutą ogórka   Koktajl warzywny z burakami i marchewką   A na kaca drink... z kefiru     Koktajl z mango Koktajl czekoladowy E. Wedel        Zielony koktajl z roszponką i truskawkami   Cytrusowy zawrót głowy

Passions hobbies life
Bulion warzywny 115

Bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.  Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 3/4 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki

Smak mojego domu
Letnia zupa z mokrej fasoli z quinoą 138

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, gdy się zrumieni przekładamy go na talerzyk, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Cebulkę razem z plasterkami marchewki, zielem angielskim i liściem laurowym wrzucamy do posolonego wrzątku. Po 10 minutach gotowania, dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę i fasolę. Doprawiamy majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Dodajemy podsmażony

Quinoa Raz!
Rukiew wodna - eliksir młodości 190

sensacją i zjawiskiem wśród osób zainteresownych zdrowym odżywianiem. Super zdrowa, wyprzedza brokuły, jarmuż i pomidory ( ma więcej potasu), więcej witaminy C niż cytryny i więcej beta- karotenu niż rekordzistka- marchewka. Niestety ma jedną wadę, ciężko ją znaleźć w sklepach, na straganach i warzywniakach. Tym bym się jednak nie martwiła, bo bardzo łatwo wychodować ją w domu. Nie potrzebujesz nawet grządki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 223

wystygnąć, a następnie delikatnie wydrążamy miąższ zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki. Farsz: 2 cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku  2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe) 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki mielonego kuminu wydrążony miąższ

Cooking Monster