marchewka - 20163 przepisów (strona:828/1345)

krem z młodej cukinii i groszku 154

grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym firmy Brześć. To szybki i smaczny pomysł na letni obiad.  Składniki: 2 średnie żółte cukinie szklanka młodego groszku 2 marchewki korzeń pietruszki korzeń selera cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki groszku ptysiowego Brześć sól natka pietruszki opcjonalnie śmietana Warzywa obrać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa pomidorowa z warzywami 114

aromat świeżego lubczyku <3  Składniki 1/2 kalafiora 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 kapelusz suszonego podgrzybka 50 g kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 gałązka natki selera korzeniowego 1 gałązka natki pietruszki 1 gałązka lubczyku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego

R'n'G Kitchen
ZUPA PIECZARKOWA - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 212

obrażając innych mam:).Jest gęsta i troszkę ma inny skład niż podstawowy przepis ,jest po prostu" maminą zupą". bulion z kości ok.2 litry 20 dag.mielonego mięsa po 1 marchewce i pietruszce  1/2 selera 1 cebula 60 dag.pieczarek  koperek olej sól pieprz 4 ziemnia 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej śmietana lub jogurt naturalny ********************************************************** Cebulkę obrać ,drobno posiekać.Pieczarki oczyścić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów 161

znajdziecie). Tym razem nie pokusiłam się o zrobienie uszek, ale wpadłam na pomysł, wykorzystania czarnej quinoy i borowików,   jako składników kładzionych kluseczek :) Składniki: 1 kg buraków 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek kapusty cebula por garść suszonych prawdziwków  zakwas z kilograma buraków 6 - 8 ząbków czosnku pół łyżeczki cukru majeranek pieprz ziele angielskie liść laurowy sól

Quinoa Raz!
Wegańska zupa pieczarkowa z quinoą 132

mieszając od czasu do czasu. Gdy cała woda odparuje, a pieczarki zaczynają się przysmażać, wyłączamy gaz i odstawiamy. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę z dodatkiem liścia laurowego, lubczyku i ziela angielskiego, po około 20 -30 minutach dodajemy podduszone z cebulką pieczarki, gotujemy kolejne 15 minut, doprawiamy tymiankiem, pieprzem, w razie potrzeby

Quinoa Raz!
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i quinoy (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 124

miseczka, gęstej, sycącej i rozgrzewającej zupy. Ta jest idealna! Aromatyczna, dobrze przyprawiona z pikantną nutą wędzonej papryki. Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki, kawałek selera - około 100 gram, 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku mała puszka koncentratu pomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka nasion kolendry

Quinoa Raz!
Golonka faszerowana mięsem mielonym (pieczona w rękawie) 207

kości) Farsz: 250g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku  1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku  przyprawy wg gustu Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka musztardy   Solanka: 2-3 litry wody 4 łyżki soli 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Golonkę (bez kości) włożyć do solanki i pozostawić na całą

Di gotuje
OGÓRKI PO ŻYDOWSKU 10820

chrupiące,po prostu pyszne.   Składniki:   dowolna ilość ogórków   w każdym słoiku powinno być po trochu: 1/2 łyżeczki gorczycy 1 grubszy plaster większej cebuli 5-6 plasterków marchwi liść selera łodyga kopru   Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli   Sposób przygotowania: do słoików włożyć ogórki oraz surowe warzywa. Zagotować

Niespełnione zdolności kulinarne
LECZO Z CUKINI Z DOMOWEJ SPIŻARKI 255

lecza ,ale nie do słoika tylko jako danie obiadowe,gęste,smaczne z warzywa mi w pomidorowym sosie.Polecam.  Bulion warzywny 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 cukinia po 1 marchewce i pietruszce 1/2 selera 10 dag.szynki w plastrach 30 dag.mielonego mięsa z kurczaka OLIWKI  CZARNE koperek ,natka 1szkl.ugotowanego ryżu przecier pomidorowy zioła prowansalskie listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz z białą fasolą 198

litry wody 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego płaska łyżeczka kozieradki pół główki czosnku przeciętego w poprzek 3 młode buraki kilka młodych ziemniaków młoda marchewka puszka drobnej fasoli lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 1 łyżka oliwy z oliwek klika gałązek tymianku 1 łyżka soku z cytryny  Przygotowanie: Warzywa kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę, przepołowiony

AZgotuj!
Mielonka warzywna zamiast kostki do słoików na zimę 109

uzyskać oczekiwany smak potrawy bez spożywczych dodatków. Dlatego postanowiłam przygotować własną mieszankę warzywną, która podkreśli smak moich zup, sosów i innych dań na bazie wywarów. Składniki: 1 kg marchewki ½ kg selera 1 kg kapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg kalarepki 1 kg soli Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić, następnie zmielić przez maszynkę i wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNO - OGÓRKOWYM 122

macie pomysłu na obiad to takie bitki będą doskonałe,z pewnością posmakują każdemu,w szczególności mężczyznom. Składniki:   ok 1 kg szynki ( ewent łopatki) 2duże cebule 1 duża marchewka 2 kiszone ogórki 3-4 liście laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz Mięso umyć,osuszyć i pokroić w plastry.Lekko rozbić,posolić,posypać pieprzem

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z białej kapusty o czosnkowym aromacie (do słoików i bezpośredniego spożycia) 132

się też do robienia na bieżąco. Wystarczy zmniejszyć proporcje składników i przygotować bezpośrednio przed spożyciem.  Bez pasteryzacji może postać (w lodówce) do 2 tygodni. 3 kg kapusty 6 marchewek 5 cebul Zalewa: 1 szklanki wody 1/4 szklanki octu 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki soli 1 główka czosnku Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce (grube oczka

Di gotuje
Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu 183

litry wody           ---1 płaska łyżeczka soli           ---2 płaskie łyżeczki cukru           ---2 marchewki           ---pęczek mały natki pietruszki           ---koperek mały pęczek związany( potem wyjmujemy go i wyrzucamy)            ---4 ząbki

Różowa kuchnia
Szczawiowa wiosna na talerzu 146

początku to staram się żeby był esencjonalny. Do garnka wkładam kość lub kawałek mięsa, świetnie sprawdza się pręga lub łata wołowa, a najlepiej żeberka wieprzowe. Dodaję 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, małego selera i pora, cebulę, ząbek czosnku. Dorzucam dwa ziarnka ziela angielskiego około 4 liści laurowych i to wszystko zalewam taką ilością wody aby przykryła wszystkie składniki w garnku

Pichceniomania