marchewka - 20163 przepisów (strona:832/1345)

Pasticcio - grecka zapiekanka makaronowa. 213

podkreślić smak zapiekanki zwłaszcza młodziutkimi i aromatycznymi warzywami. Polecam! :-) Składniki (na formę blaszkę 35x25): makaron penne Lubella - 400 g żółty ser 400 g kilka gałązek natki pietruszki 20 dag marchewki 20 dag obranej cukinii 2 ząbki czosnku biała cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego 1 czerwona papryka 80 dag mięsa mielonego wieprzowego przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, liść

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ogórki w zalewie z miodem 142

wody 250 ml cukru 250 ml octu 10% 1 spora łyżka miodu 1 łyżka soli Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy kilka plasterków bądź kostek marchewek, niecałą łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego i oczywiście ogórki. Jeżeli ogórki są małe kroimy na połowę a jeżeli są większe na więcej kawałków. Całość zalewamy przygotowaną

Smaki Ewy
Krupnik 143

mięsem z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Ulubiona zupa mojego Taty. Nic dziwnego, jest zdrowa i bardzo pożywna. Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 skrzydełka szklanka kaszy jęczmiennej włoszczyzna: 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 cebula 4-5 większych ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, majeranek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie świeża natka pietruszki 2 łyżki

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 166

mąki kukurydzianej* 1 łyżka klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól Purée ziemniaczane: 600 g ziemniaków 3 łyżki śmietanki kokosowej* szczypta gałki muszkatołowej sól Pieczone warzywa: kilka pietruszek kilka marchewek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu ½ łyżeczki soli * PRZYGOTOWANIE  Sos kurkowy Kurki delikatnie obierz i przepłucz pod dużym strumieniem wody, aby oczyścić je z piasku. Następnie wysusz

Food Square
Zupa krem z kurek 153

pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję     Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy ziele angielskie listek laurowy sól świeżo zmielony pieprz 4 łyżki śmietany (18%)     Wykonanie: Oczyściłam grzyby (tak jak tutaj ). Ugotowałam wywar

Kuchnia u Krysi
Jesienna zupa na rozgrzewkę 139

zrobiłam, a po której już nie ma śladu     Najpierw przygotowałam bazę do zupy, tzn. wywar wołowo-warzywny.         Składniki: 400 g mięsa wołowego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli          Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam 2 l zimnej wody, posoliłam

Kuchnia u Krysi
Antrykot z sosem musztardowym 235

antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem musztardowym   i warzywami            Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam 1,5 l zimnej wody, posoliłam i wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 161

wymieszać z małą ilością gorącej zupy i dopiero wtedy wlać całość do garnka. Doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec wsypałam pozostały koperek. Zupa gotowa   Do zupy można dodać marchewkę z rosołu i mięso z kurczaka, jeśli na nim gotowaliście rosół. Ja tak właśnie zrobiłam. Na koniec jeszcze wsypałam koperek, bo to przecież zupa koperkowa...         Zupa

Kuchnia u Krysi
FASOLKA SZPARAGOWA Z KIEŁBASĄ 149

kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy ją z z masłem i bułką tartą , tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką . Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem.  Zachęcam do zrobienia! :)  Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy: 1kg fasolki szparagowej 2 kiełbasy toruńskie lub śląskie  koperek

Walijskie Pichcenie
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 145

przepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami.     Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny

Maminek kulinarny
Sałatka maminkowa 5951

ogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube plastry. Sparzonego przez ok. 3 minuty kalafiora dzielimy na różyczki. Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki

Maminek kulinarny
Ogórki kartuskie (w occie) 440

Potrzebujemy: 4 słoiki litrowe 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 250 g cukru Dodatki: 2 marchewki 1,5 papryki czerwonej 1 papryczka chili pokrojona na plasterki korzeń chrzanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny

Marder&Marder Manufacture
zupa wielowarzywna na maśle z ziemniakami... 164

mielony 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek fasolkę żółtą pokroić na kawałki, brokuły różyczki odciąć od głąba, opłukać i w garnku zalać wodą wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszki, por, cukinię, ziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę

W Mojej Kuchni Lubię
TATAR Z ŁOSOSIA Z CHIPSAMI Z MARCHEWKI 144

oliwą i suszonymi pomidorami oraz cebulę i drobno pokrojony ogórek bez gniazd nasiennych.  Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.  Na talerz układamy porcję tatara, posypujemy chipsami z marchewki, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę 1429

Zielonych Pomidorów   Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkiem   Kilka sałatek na zimę do obiadu z buraczkami w roli głównej oraz botwinka w słoikach.  Buraczki z Marchwią i Jabłkami na Zimę    Buraczki z Papryką      Buraczki z Cukinią    Botwinka   No to teraz przyszedł czas na kilka propozycji przetworów z pomidorów

Uwaga Babcia Gotuje