kurczaka ok 1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek 3 pietruszki pół dużego selera 3-4 cebule 1/2 kg wątróbki drobiowej 2 suche kajzerki 3 liście laurowe ok 6 ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca
Aromatyczne Podróżezupa fasolowa Zupa fasolowa Fasolowa to idealna jesienno-zimowa, mocno sycąca , rozgrzewająca zupa. Składniki: skrzydełko z indyka 30-40 dkg małej fasoli jaś 2 marchewki kawałek selera "korzeń" gałązkę selera naciowego 1-2 małe pietruszki 3-5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 łyżeczki masła łyżka mąki ewentualnie kostka rosołowa ząbek czosnku świeża pietruszka przyprawy
Aromatyczne PodróżeZupa z botwinki z fasolką Składniki: garstka drobnej fasolki 3-4 ziemniaki pęczek botwinki 1 marchewka łyżeczka octu skrzydełko z indyka łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy : kilka ziarenek pieprzu , sól , liść laurowy , majeranek , vegeta. śmietana do zabielenia Fasolkę namoczyć dzień wcześniej , a na drugi dzień ugotować do miękkości. Skrzydełko z indyka zagotować w garnku z zimną wodą
Aromatyczne Podróżeuszka. Tak więc ten postny wigilijny barszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:) Barszcz wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki
Posadzone i zjedzonejesieni. Fasolka udała się równie dobrze, jak też dymka. Były też rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. Porażką okazał się za to groszek. Taki jakiś cherlawy był. To samo tyczy się marchewki - to nie był trafiony pomysł. Na drugim końcu balonu, gdzie jest mniej słońca posiałam szpinak, który toleruje lekki cień, a przy drzwiach balkonowych stoi już od kilku lat donica
Posadzone i zjedzonedużo potasu i używamy jej, gdy rośliny zaczynają kwitnąć i owocować. Już do końca sezonu podlewamy żywokostem, a pokrzywą tylko na początku. W tym roku wygląda to tak: Korzeniowe: marchewka, pietruszka, seler, buraki Kapustne: kalafior, brukselka, kalarepka, pak choi, Zagony są tematyczne, podzieliłam je na rośliny z tych samych lub spokrewnionych rodzin. Każdy zagon dostał ekstra wsparcie w postaci ziół
Posadzone i zjedzonepiec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Gotowe
Posadzone i zjedzonemąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 kopiaste łyżki łagodnego miodu (np. akacjowego) 90 g rozpuszczonego masła 2 jajka 1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o drobnych oczkach Piekarnik nagrzać do 180°C . Mussli, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszać w misce. Odstawić. W gorącym maśle rozpuścić miód. Wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej
Posadzone i zjedzonerozwijać pierwsze listki. Zagony warzywne - czosnek, który sadziłam jesienią KLIK ma się całkiem dobrze. Jest już wysoki na 20 cm ! A ten zagon przykryty agrowłókniną, to nasze warzywa korzeniowe - marchewka, pietruszka i buraczki. Na seler jest jeszcze za wcześnie. W szklarni posiałam nasiona kwiatów: cynie, aksamitki i bławatki. Aksamitki są niezastąpione w warzywniku. Odstraszają szkodliwe paskudztwa. Sadzonki czerwonych dalii ładnie
Posadzone i zjedzonejeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku
Posadzone i zjedzonezbyt małej golonki. Najlepsza, to taka o wadze około 1,2 kg . Golonka najlepsza i mięciutka obiad dla 3- 4 osób 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka soli oraz 1 duża cebula 4 ząbki czosnku około 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr
Posadzone i zjedzonekotleciki są przez nas bardzo lubiane i jak mam ochotę na bezmięsny obiad, robię je na zmianę z kotlecikami z marchewki i kotlecikami z jajek . Te dzisiejsze, dzięki sporej dawce zrumienionej na maśle cebulki kotleciki mają wspaniały smak i zapach, a przez obtoczenie ich w bułce tartej są przyjemnie chrupiące. W mojej rodzinie podaje się je obowiązkowo z sosem pieczarkowym
Posadzone i zjedzonedzień nie pijam kawy to w Jej kuchni zawsze smakuje!. Z podanej ilości wychodzi 10 litrowych słoików. Składniki: - 10 kg kapusty - 1 kg cebuli - 1 kg marchewki - 10 łyżek soli - 5 łyżek kminku - 5 liści laurowych Przypraw y i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. 1. Kapustę oczyścić poszatkować, cebulę pokroić w piórka, wymieszać z i zasolić
Apetyczna babeczkamajonezu, są nie zdrowe. Marchew zawiera dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, oraz beta-karoten. Tutaj znajdziesz więcej informacji o tym warzywie : Zdrowa marchew i tu : Pyszna marchewka Smacznego ! jest beta-karoten, który
Przepisy i porady kulinarnedietetyczny.Jesli nie mamy" KANI" lub innych świeżych grzybów z lasu to użyjmy przepysznych boczniaków ,które są fantastyczne do tej zupy.Polecam!. 50 dag.Kani lub boczniaków 30 dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna jałowca utłuczone 3/4 łyżeczki mielonego imbiru gałka muszkatołowa niecałą łyżeczka papryka mielona słodka czerwona papryka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki