marchewka - 20163 przepisów (strona:821/1345)

Golona dla chłopa 2 223

skusiłam się troszkę spróbować jaki ma smak , i powiem że smak mnie pozytywnie zaskoczył , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  1 golonka    3 średnie cebule  3 marchewki  3 pietruszki  1 seler  1 pęczek natki pietruszki jedna cała pora   4 listki laurowe  10 ziaren pieprzu kolorowego  3 łyżki warzywka  2 ząbki

Mój Smak
Sałatka na zimę z ogórków i papryki- najlepsza! 172

przyznać, że sprawdza się wyśmienicie - bez porównania do kupnych słoików. Jeśli przetwory przed Wami - musicie wypróbować! Smacznego! Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli Wykonanie: Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy, kroimy

psgotujemy
Zupa z młodej fasoli (fasolowa) 99

mięska - uwielbiam takie zupowe, gotowane... mięso na wywar (użyłam kości schabowych, ale idealnie nadadzą się - wędzone) 1,5-2 szklanki młodej fasoli typu "Jaś"   3-4 ziemniaki 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku domowa "vegeta" sól, pieprz Dodatkowo: olej do podsmażenia cebuli Mięso na wywar

Di gotuje
Wege- burgery z cukinii 132

gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej do smażenia Cukinię i marchew ścieram

Mango Papaja
Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin 149

mąki ( z czego u mnie było to 100 g pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g cukru 100 ml oleju roślinnego 200 g startej surowej marchewki 200 g malin (lekko rozgnieść widelcem) 5 łyżek łyżki zimnej wody 50 g orzechów (zebrałam resztki ze wszystkich słoików) łyżka cynamonu Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć

greenscarf
chutney dyniowy 163

czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin itp. składniki: 1 kg miąższu dyni 4 pomidory 2 cebule 2 marchewki 2 papryki 1/3 szkl oliwy 1/2 szkl octu 1/2 szkl cukru 2 łyżki soli 2 płaskie łyżki cukru łyżka curry łyżka imbiru łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

6niebo
Zupa pieczarkowa z makaronem 186

jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600-700 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także świeża) 1 liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki lubczyku (u mnie

Cooking Monster
ZUPA SEROWA Z PARÓWKAMI I PIECZONĄ CUKINIĄ 192

SKŁADNIKI :  200 g ziemniaków  100 g marchewki 50 g selera 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany  100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK  KANIA   50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii

Kulinarne Fantazje Marioli
Kanapki dla dzieci 274

dzieckiem :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: chleb (u mnie razowy ze słonecznikiem, może być pumpernikiel lub inny) rzodkiewki pomidorki koktajlowe sałata oliwki szczypiorek natka pietruszki ogórek świeży lub kiszony papryka marchewki serek naturalny lub z ziołami ser żółty jajko masło dobrej jakości Wszystkie warzywa myjemy, kroimy (wykrawamy noski, usta), szczypior kroimy w dłuższe kawałki, jajko gotujemy, kroimy w plasterki, oliwki również

kruche babeczki
Grochówka z pęczakiem 102

Gorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki.   Składniki 500 g pęczaku 500 g grochu łuskanego 1 duża marchewka 1 pietruszka por (biała część) 1 mały seler 1 ząbek czosnku 500 g żeberek 100 g wędzonej słoniny 1 liść laurowy sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy 1,5 l wody

R'n'G Kitchen
“Smaki Izraela”-recenzja 125

podobały mi się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem i fetą, meze z marokańskiej marchewki, ciasto z bakalii i sabichy czyli rodzaj kanapki z bakłażanem i jajkiem. Książka zawiera też bardzo pracochłonne przepisy np przepis na marokański placek z kurczakiem, który ma 4 strony. Raczej

Ugotowane pozamiatane
Flaki wołowe 190

godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w  proszku 1 łyżeczka papryki ostrej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka Oszustka 589

dlaczego oszustka ? A dlatego ,że jest szybka i smaczna :) i zawiera na prawdę niewielką ilość składników :) taka oszukana ale smaczna i szybka :) Składniki: 250 g makaronu  groszek z marchewką i kukurydzą - użyłam mieszankę warzyw firmy Jamar 1 duża cebula 2 kiszone ogórki majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie : Gotujemy makaron, odcedzamy, wsypujemy do miski, następnie dodajemy mieszankę warzyw

W Moim Magicznym Domu
Sos tahini 139

tahini fajnie by się spisał. Oczywiście rewelacyjnie sprawdzi się nie tylko z burgerami. Możemy maczać w nim pieczone bataty , warzywka pokrojone w paski (idealnie będzie pasował świeży ogórek, papryka, marchewka, czyli takie klasyki do chrupania). Sos tahini jest tak pyszny, że w sumie można by go używać po prostu jako smarowidło na kanapki. Pewnie to wszystko zasługa mleczka kokosowego Konsystencja

Blendman
Placki marchewkowe 133

placuszki i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony po kilka minut.  Przepis był zupełną improwizacją, a okazał się strzałem w dziesiątkę. Już nigdy nie wyrzucę wiórek z marchewki do kosza. Myślę, że to całkiem zdrowa przekąska i dobra alternatywa na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Oczywiście dla bezglutenowców mąkę pszenną można zastąpić np. gryczaną. Ja jadłam z owocami

Emskie Smaki