Kiedy kluski gotowała mama, nazywaliśmy je białymi kartaczami. Postanowiliśmy przypomnieć sobie ich smak. Składniki: -ok. 2 kg ziemniaków -0,6 kg łopatki -ćwiartka z kurczaka -2 marchewki -cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, pieprz ziołowy -mąka ziemniaczana -15 dkg wędzonego boczku -olej Mięso gotujemy jak do rosołu. Kiedy jest miękkie odławiamy. Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek
Maminek kulinarnyautorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie KAPUSTA Kapusta kiszona z kminkiem autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni
Weekendy w domu i ogrodziedwóch nowych składników sprawił, że jest jeszcze lepsza, a są to rodzynki i dżem z czarnej porzeczki. Absolutne niebo w gębie. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek
Jadło i czytadłoTakim sycącym daniem można nakarmić całą rodzinę. I każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Składniki: 500 g świeżych flaków 1 szklanka fasoli Jaś 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera ½ pora 2 plastry dyni- około 20 dag 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy
Wanilia i Kardamonpatelni rozgrzać olej i wrzucić piersi kurze. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podlać wodą do 1/2 wysokości mięsa, można podlać wywarem drobiowym. Jeśli dodacie wodę to dodać vegetę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki i wrzucić do mięsa. Groszek dodać również. Posmakować i w razie potrzeby doprawić. Gotować na małym gazie do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec wlać śmietanę
Kuchnia PokoleńBabeczki z marchewką podobnie jak ciasto marchewkowe są puszyste i wilgotne. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarneżemy jeść ją bez ograniczeń redukując przy tym tkankę tłuszczową. Dynia wspomaga nasze serce. Nasiona obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. To podobnie jak bataty i marchewka, które działają antyoksydacyjnie i odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworów.Ochrania skórę. Karotenoidy mają silny wpływ na zdrowie skóry. Neutralizują one wolne rodniki, które niszczą zdrowe komórki. Ponadto, mogą
Z Kuchni Do Kuchnikażdym domu robi się troszkę inaczej, u mnie zawsze dodaje się kawałek jabłka oraz ogórki w zalewie curry, które dodają całego "smaczku" SKŁADNIKI 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka ka kawałek selera 5 jajek 1 małe jabłko 5 ogórków kiszonych 3 ogórki curry 1 cebula groszek konserwowy majonez kielecki sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę gotujemy
słodki bratektemperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód! Smacznego Jeśli lubisz tarty, zobacz również: tarta z zielonymi szparagami amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem
Codziennik Kuchennypłaskie łyżki soli 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego ziele angielskie, liście selera, koperku - do ułożenia na dnie słoików Przygotowanie: Ogórki obrać ze skóry i pokroić na plastry. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Tak przygotowane warzywa wymieszać z solą , cukrem , octem i olejem . Składniki sałatki przełożyć do garnka
Codziennik Kuchennycukru trzcinowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oleju sól do smaku Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w półplasterki - smażyć jeszcze 2-3 minuty. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki i dusić warzywa ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos pomidorowy
Codziennik Kuchennyktóra robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę się nim z Wami i życzę smacznego, pałaszując pysznego korniszona. Składniki: ogórki gruntowe do każdego litrowego słoika: 3 plastry marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 pokrojony ząbek czosnku, 1 kwiatostan kopru lub 3 duże gałązki kopru, 2 cm korzenia chrzanu
Codziennik Kuchennycebulę i jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami. Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor. Składniki
Codziennik Kuchennymały głodomór czeka na obiad po powrocie ze szkoły. Nie dodaję do zupy ziemniaków, bo to wydłuża czas gotowania, a ta zupa ma być ekspresowa;) Zupę można wzbogacić, dodając marchewkę i pietruszkę. Warzywa trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do podsmażanych pieczarek. Jeśli zupę będą jadły dzieci, które nie chcą jeść warzyw lub pieczarek, to można
Codziennik KuchennyPierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z Kotlety z kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba
Codziennik Kuchenny