nadzieję, że Was nie znudzę dzisiejszą propozycją bo jest to znów krem i znów z soczewicą i marchewką. Ale tym razem ugotowany na wywarze mięsno - warzywnym, nie na samych warzywach. Zupa w jesiennych kolorach więc w sam raz na tę porę roku. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki : kilka świeżych marchewek Sposób wykonania : M archewki obierz, umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Podawaj jako surówkę do obiadu. J eśli chcesz możesz dodać trochę cukru i śmietany 18 %, ale zdrowsza jest bez tych dodatków
Przepisy i porady kulinarnełatwe w przygotowaniu a po obiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy
Pyry na Gazwarzywami i lubczykiem, był zdecydowanie słabym obiektem do fotografowania, więc na zdjęciu jest Sebastian Olma i Piotrek podczas przecedzania rosołu, i rząd misek na rosół z drobno pokrojoną marchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone marchewki, kawałki kapusty, przyprawy, cukier, ocet jabłkowy i oliwę i poszatkować przez 30 s, surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię do kminku przekonać i wybierzecie klasyczną wersję kapusty zasmażanej lub młodą kapustę z koperkiem , cebulą i zasmażką. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki 1 cebula 1-2 łyżeczki kminku 2 łyżki mąki pieprz mielony do smaku pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy tłuszcz do smażenia (u mnie olej i masło) Przygotowanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zielona
Moja smaczna kuchniadodać trochę proszku no i wody. Potem wymarzone warzywa, zagotować i zjadać ze smakiem : ) Do przygotowania zupy potrzebujemy: ok 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny, jak wolicie) 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone na cienkie plasterki 1 średniej wielkości kalafior (podzielony na różyczki) 2 średniej wielkości ziemniaki sól, pieprz do smaku ewentualnie zioła do smaku np świeży koperek, szczypiorek
Szybko Tanio Smaczniejednym z najlepszych. Ciasto marchewkowe /na dużą blachę / 6 jajek 3 szklanki cukru 3 szklanki mąki 2 szklanki oleju 3 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki marchewki (drobno startej) 1 płaska łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej garść rodzynek (opcjonalnie) garść orzechów włoskich posiekanych szczypta soli Masa 1/2 litra śmietany 36% (schłodzonej) pół wiaderka
Biały fartuszekzawierają mnóstwo witaminy C i flawonoidów, które korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Kiwi skraca czas leczenia infekcji, a także zawiera cenny beta-karoten, który chroni DNA przed uszkodzeniami. Marchewka dostarczy nam falkarinol - fitoskładnik przeciwnowotworowy, a bazylia hamuje działanie szkodliwych bakterii odpornych na kurację antybiotykową. Czytaj więcej
Biały fartuszekplacuszki smakowały identycznie jak ciasto marchewkowe, które jadłam jakiś czas temu. Dzięki dodatkowi przyprawy korzennej zyskały piękny aromat, a za sprawą gotowanej marchewki - słoneczny kolor. Do tego mus z awokado słodzony syropem klonowym, trochę granatu dla przełamania słodyczy... i kubek aromatycznego latte. No właśnie - dzisiaj powiem Wam trochę o kawie, którą na co dzień pija przecież niemal każdy
Poranek na słodkosmak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy
Poranek na słodkowpół chrupiąco. Zawierają wtedy też jeszcze swoje witaminy. Warzywa długo gotowane oddały swoje witaminy do wywaru i mało ich w nich samych. Jeśli ktoś nie może obejść się bez marchewki czy selera w rosole, może odzielną porcję surowych warzyw pokroić w paseczki lub plasterki i zaczekać z dodaniem ich do rosołu na samym kńcu. Dosłownie w ostatniej minucie jeśli
Sztuka gotowania w/g Samirydzisiaj proponuję ekspresową sałatkę, jest ona zdecydowanie ekspresowa. Wszystkie produkty zostały znalezione w szafce lub dostały drugie życie ( makaron ). Składniki: Ugotowany makaron – dowolny ( pozostałość z rosołu ) Mieszanka warzywna z marchewką i fasolką ( słoik ) Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Ser żółty 100 gram Oliwki ( mały słoik ) Majonez 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mieszankę warzywną przekładamy
Smaki Ewywyciśnięty z jabłka i selera naciowego. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowe z owsianką, słonecznikiem, siemieniem lnianym i nasionami chia. Kolacja 19:00 Chleb z olejem lnianym, pomidorem i sałatą. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila
lady-och-mistrzyni.blogspot.com