Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta
W kuchni KatieWegetarianka i święta. To da się pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej
W kuchni Karmel-itkinakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, na blogu znajdziecie przepisy na pierogi, które smakują wybornie! Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
Moja smaczna kuchniarozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna.Składniki :* 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka* marchewka, seler, pietruszka* cebula* ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona papryka* jajko* 2 szklanki mąki pszennej* szczypta soli* wodaPrzygotowanie
Magiczne Życie MartyRyba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :)Składniki:- 4 marchewki- 3 pietruszki- 1/2 selera- 1 por- 2 liście laurowe- 3 ziela angielskie- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól i pieprz- 6 płatów ulubionej ryby- 2 jajka- mąkaPrzygotowanie:Warzywa kroimy w paseczki
Zainspirowana w kuchniZnakomity bulion drobiowy, wymaga jedynie czasu, gdyż przygotowanie zabiera ładnych parę godzin. W nagrodę dostajemy, naprawdę esencjonalny bulion, o pięknym kolorze. Do mojego, oprócz kurzych skrzydeł
Stare Garykawałki500 g dużej białej fasoli niepełna szklanka pęczakugłówka czosnku + 1/2 główki podzielona na ząbkiok 300 g ziemniaków, najlepiej małych6 listków laurowychsólpieprzziele angielskieprzygotowanie:Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia do pieczenia, włożyć odsączoną fasolę, kaszę, cebulę, mięso. Dodać przyprawy, całą główkę czosnku
Stare Garybazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce!składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru)2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki2 łyżki oliwy1 marchew grubo pokrojona1 cebula grubo posiekanaprzycięty, umyty i posiekany por2 posiekane łodygi selera naciowego3 posiekane pomidoryliść laurowy2 gałązki tymiankuok 4,5 l wodyprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 st.C. Kości włożyć do wysokiej
Stare Garyliście laurowe4 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzumięsook 600 g dziczyzny ( u mnie mi mięso z dzika , ale jaka częśc - nie wiem)3 łodygi selera naciowego,2 marchewki,2 cebule,1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni ,3 gałązki rozmarynu,1 pęczek natki pietruszki,3 ząbki czosnku,2 łyżki masła.smalec do obsmażenia mięsaprzygotowaniemarynata:wszystkie składniki marynaty
Stare Garyciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarszok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była to wołowina)4 średnie cebule5 - 6 ząbków czosnkugotowane warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka)pęczek natki pietruszkisólpieprzostra paprykaoliwa i masło do smażeniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać
Stare Garyrosołu zjadają nasze psy, więc sałatkę robię teraz wtedy kiedy mam na nią ochotę , a nie kiedy trzeba zagospodarować resztki.składnikiugotowana włoszczyzna ( bez pora): 1 marchewka 2 pietruszki seler2 - 3 ogórki kiszoneugotowane 2 - 3 ziemniakijajko ugotowane na twardocebuladowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno pokrojonemajonezoliwa (tyle, żeby sałatka
Stare Garypokroić w pióra, odstawić . Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu
Stare Garypełnotłustego gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)duża szczypta solido podania1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę szalotki , dymki , czosnku2 łyżki drobno pokrojonej marchewki ( obranej )Oliwa z oliwek extra virginprzyprawy takie jak zatar, sumak lub dowolne świeże ziołaprzygotowaniesito wyłożyć paroma warstwami gazy lub chustą serowarską. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się
Stare Garyoctu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki chili4 plasterki imbiru1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej1/3 cebuli, obranej kawałek pora, opłukanego1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki1 ząbek czosnku, przepołowionysól do smakuDodatki3 kapustki pak choi200 g grzybów shitakekolendramakaron ryżowy (opcjonalnie)przygotowanieWszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem
Stare Garyziarenek jałowca6 wołowych policzków (ok 2 kg)1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego200 g boczku pokrojonego w kostkę2 duże cebule pokrojone w piórka1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego3 marchewki obrane i pokrojone w ćwiartki2 łyżki posiekanej pietruszkiprzygotowanieW misce połączyć składniki marynaty. Policzki ułożyć w naczyniu ceramicznym , zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej
Stare Gary