To bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętachSKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonejszklanka suszonych grzybów1/2 kg pieczarek2 marchewkiliść laurowyjedna cebulasól, pieprz
W kuchennym oknie Ewywww.streekmolen.nl. Zrzesza ona ze sobą pobliskich producentów biologicznych . W naszej skrzyneczce znalazły się produkty dla 2 osób . Bardzo pyszny chleb, chipsy, jabłka, ziemniaki, porzeczka , koper włoski, sałata, marchewka, makaron, por oraz kiełki fasoli mung. Wszystko było bardzo świeże i smaczne. Cena takiego zestawu to 29,5 E może się wydawać to dużo,ale pamiętajcie
cookplmięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski. Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie
Czerwień i błękitWprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z
Kulinarne przygody Gatitykg.50 dag łopatki wieprzowej15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selerakilka suszonych śliwekWYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić
W kuchennym oknie Ewyjednej strony. Wątróbkę przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.Udka przyprawiamy przyprawą, solą, pieprzem i słodką papryką.Pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę.Odsączamy groszek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę. Dwie łyżki groszku
Maminek kulinarnydodałam sól, cukier i drożdże instant - wymieszałamPo okresie fermentacji zaczynu dodałam do niego połączone, przesiane mąki oraz wodę, mieszałam łyżką drewnianą około 5 min. do połączenia składnikówDodałam startą marchew i orzechy, dokładnie wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na około 30 min.Po tym czasie jeszcze raz przerobiłam przez około 5 min. łyżką drewnianą i przełożyłam do natłuszczonej foremki
Proste Potrawykażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych domowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut wcześniej) dodaję do garnka 2 listki laurowe i z 4 kulki ziela angielskiego.Przygotowanie zupy:Do garnka wlać odtłuszczony wywar z golonek, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę, seler naciowy, por i gotować ok.30 minut, do miękkości warzyw.W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.Wywar uzupełnić gorącą wodą, dodać mąkę rozrobioną w małej ilości wody, ocet
Smaczne Zdroweskładniki* 1/2 paczki makaronu spagetti* 40 dag siekanego mięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała marchewka ** 1/2 pietruszki** kawałek nieduży selera** mała cebulka** koncentrat pomidorowy** ketchup** łyżeczka cukru** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego ze słoikaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Mix smakuskładniki* opakowanie 250 g tortellini z szynką lub mięsem* 1 puszka cieciorki konserwowej* 1 puszka groszku konserwowego* mały słoiczek papryki konserwowej* 1 słoik marchewki konserwowej* 4 łyżki majonezu* 1 łyżka ostrej musztardy* sól, pieprzSposób wykonaniaUgotować tortellini według przepisu na opakowaniu. Warzywa odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez wymieszany z musztardą i wszystko
Mix smakuskładniki* 1 i 1/2 kg schabu* 1 średnia marchewka* 1 średnia pietruszka* kawałek selera* 1/2 brokuła* 1 nieduża papryka czerwona* 1/2 papryczki pepperoni (niekoniecznie)* przyprawa do pieczeni wieprzowej* pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszkimarynata* 4 łyżki oleju* 5 łyżki sosu sojowego* 3 łyżki miodu* 1,5 łyżki majeranku lub oregano* 1 łyżka octu winnego* 3 ząbki czosnkuSposób
Mix smakuskładniki* 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć
Mix smakuDziś po raz pierwszy tej zimy za oknem pada śnieg. A ja dziś przekornie proponuję grilla.Składniki:Udka kurczakaBakłażanMarchewSelerCzerwona CebulaCzerwona PaprykaPietruszkaPrzyprawa Cajun (na kurczaka)CzubrycaBazyliaCzosnek OliwaWarzywa
Kulinarna rozmowaspróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki:Królik (tuszka) Balsamiko,Rozmaryn,Tymianek,Cząber,Majeranek,Liść laurowy,Czubryca,Papryka ostra,KolendraChili,Oregano,Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona,Marchew,Seler,Dwa ziemniaki,PorCzosnekKrólika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę
Kulinarna rozmowa