marchewka - 20163 przepisów (strona:1036/1345)

Pasztet domowy 160

plastry  2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól,  majeranek,  5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu. 2  marchewki por, seler, pietruszka 2 kostki rosołowe Mięso pokroić w plastry i włożyć  do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa. Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec

Na słodko lub wytrawnie
Chleb marchwiowy 150

mleka 1 łyżka ziarna sezamu do posypania. Sposób wykonania: Marchew umyć i zetrzeć na drobnych oczkach na miazgę. Powinna być cała nie ubita szklanka ( ja starłam 5 średniej wielkości marchewek). Listki bazylii pokroić bardzo drobno. Śliwki pokroić w paski. Mąkę przesiać  i dodać do niej pozostałe składniki, czyli: letnią wodę, sól, cukier, marchew, 2 łyżki oliwy z oliwek, pokrojone

Na słodko lub wytrawnie
Żurek 181

zakwas na żurek, więc dzisiaj nie obędzie się bez żurku. Przepis podaję na 8 osób Składniki: 2 litry wody 750 ml zakwasu na żurek 4 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 3 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżki majeranku pieprz sól 4 kulki jałowca 3 listki laurowe 5 łyżek kwaśniej śmietany 1 kg białej

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z mięsem 212

wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 800 g mięsa wieprzowego ( biodrówka, karkówka) sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pokrojona drobno świeża bazylia 3 marchewki 1 pietruszka 1 kostka rosołowa 1/2 kg cebuli olej Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie

Na słodko lub wytrawnie
Surówka z kiszonych ogórków 191

zrobić sobie przerwę. Dzisiaj podam zaległy przepis na surówkę z kiszonych ogórków. Składniki: 400 g kiszonych ogórków 2  czerwone cebule 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 ugotowana marchewka 2 łyżki oleju (dałam olej z pestek słonecznika) Sposób wykonania : Ogórki, cebule i por pokroić w plasterki. Marchew obrać i ugotować, gdy wystygnie pokroić na cienkie plastry. Bardzo drobno pokroić

Na słodko lub wytrawnie
Zupa krem z soczewicy 123

zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych listków bazylii 1 łyżka

Na słodko lub wytrawnie
Surówka z marchewki i białej rzepy 199

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejna bardzo prosta i zdrowa surówka autorstwa mojej córki . Nie ma wielu składników i naprawdę jest pyszna, polecam :-) Składniki: 5 marchewek 2 białe rzepy 4 łyżki   śmietany Sposób wykonania: Marchew i rzepę obrać a następnie zetrzeć na   tarce na wiórki. Dodać śmietanę i wszystko wymieszać. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Surówka z marchewki i jabłek 218

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiaj kolejna surówka i chyba najłatwiejsza. Składa się tylko z dwóch składników. Polecam, samo zdrowie :-) Składniki: 5 marchewek 2 – 3 jabłka Sposób wykonania: Jabłka i marchew obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Wszystko wymieszać. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 189

sztuk. Składniki na ciasto: 1,5 kg surowych ziemniaków 4   ziemniaki gotowane 6 – 8 łyżek   mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka) 3 marchewki ½ selera 2 pietruszki 2 kostki rosołowe 3 listki laurowe Kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii Sól do smaku 1 jajko ½ kg cebuli Olej Sposób wykonania ciasta

Na słodko lub wytrawnie
Surówka z kiszonej kapusty 168

zrozumienie i cierpliwość. Dzisiaj przepis na kolejną surówkę, która często robię w domu do obiadu a mianowicie z kiszonej kapusty. Przepis na 4 porcje ½ kg kiszonej kapusty 3 marchewki sól, pieprz, majeranek do smaku 2 łyżki oliwy Sposób wykonania: Marchew zetrzeć na tarce na wiórki, wymieszać z kapustą. Dodać przyprawy i dwie łyzki oliwy. Gotową surówkę można przechowywać w lodówce

Na słodko lub wytrawnie
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym 370

łyżeczki ostrej papryki Dodatkowo: 1 duży por pokrojony w plasterki 1 duża żółta papryka pokrojona w paski 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cynamonu 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu

Na słodko lub wytrawnie
ZUPA POMIDOROWO WARZYWNA 210

Zupa pomidorowa, zmiksowana z warzywami. - 3,5 litra wody - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/4 selera - niewielki por - sól, pieprz, liście laurowe - ziele angielski - 2 uda kurczaka - 1 i 1/2 litra sosu pomidorowego, lub z 4 puszki z całymi pomidorami U da umyj, wrzuć do zimnej, osolonej wody, dodaj kilka ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego

Pasje Jolki
Spaghetti inne niż wszystkie według Gordona Ramsay'a 680

Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy suszonym oregano. Całość mieszamy. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy

Kredowe Menu
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku 193

zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około 30 dkg żeberek , około 10 dkg wędzonego boczku , około pół kg kiszonej kapusty , 3 średnie marchewki , 2 średnie pietruszki , ćwiartka niewielkiego selera , niewielka cebula , 3-4 ziemniaki , sól , pieprz do smaku , pół łyżeczki cukru , 3 liście laurowe , 1/3 ziaren ziela angielskiego . Żeberka opłukać, włożyć do garnka

Codzienna kuchnia niecodzienna
PLACUSZKI WARZYWNE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 135

wiosna, ach to ty..." Tak było wczoraj, a dzisiaj warzywnie w mojej kuchni. Ponieważ nieodzownym elementem wiosennej kuchni są warzywa :)  SKŁADNIKI: 1/2 małego kalafiora 2 młode cukinie 1 marchewka (starta) 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki 1 łyżka czerwonej cebuli drobno pokrojonej 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki otrąb odrobina mąki do zagęszczenia sól, pieprz, przyprawa ziołowa wędzony

Kuchnia w opałach