zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając, np. pieczarki uzyskamy zupełnie nowy smak. Innym dodatkiem mogą być jajka ugotowane na twardo, marchewka, szpinak, natka pietruszki… Kotlety bez panierowania w mące (sprawdziłam też taką wersję, smażąc bez użycia mąki – nie jest niezbędna) będą świetnym daniem lub jego uzupełnieniem dla osób na diecie bezglutenowej
mojewypiekiinietylkodrobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l) - 250g świeżej zielonej fasolki - ziemniaki (baby potatoes) albo młode - kawałek ugotowanego kalafiora - 3 papryki ramiro - 2 ząbki czosnku - kawałek pora - 2 marchewki (u mnie z rosołu) - gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć
mojewypiekiinietylkopieprzem syczuańskim, papryką słodką oraz wędzoną. Tłuczone ziemniaki przekładamy do pojemnika, dodajemy kminek, wlewamy ok. ½ l wrzątku i miksujemy przy użyciu blendera. Masę przekładamy do zupy, mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę z bulionu, świeżo startą gałkę muszkatołową, majeranek, posiekany koperek oraz zrumieniony boczek. Całość zagotowujemy. Taka zupa improwizowana, mimo swojej prostoty, należy do najlepszych. Jej smak jest zawsze niespodzianką, za każdym
mojewypiekiinietylkokażdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością. Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - ziemniaki (ilość według gustu) - 400 g czerwonej soczewicy - ok. 600g białej kapusty - 2 cebule - młode części pora - sól morska - świeżo mielony pieprz - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 1 łyżeczka
mojewypiekiinietylkomieszamy. O smaku surówki z kapusty pekińskiej decyduje właśnie jej prostota. Minimalna ilość składników, mimo wszystko, przekłada się na maksymalne bogactwo smaku. Owszem, jeśli ktoś lubi może dodać startą marchewkę, sok z limonki, czy cytryny, ale jak dla mnie, połączenie tych składników co podałam jest wystarczające. To jak? Pół szklanki pekinki, czy może więcej? Smacznego. Wydrukuj przepis The post Surówka
mojewypiekiinietylkomałe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku – miksujemy. Dodajemy wino Mirin oraz olej arachidowy – ponownie miksujemy. Dodajemy do garnka z zupą. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, dodajemy pokrojonę marchewki z bulionu, doprawiamy solą i pieprzem – zagotowujemy. Siekamy pęczek koperku, dodajemy do zupy. Podajemy z ryżem i jajkiem na twardo. Zupa z jarmużu à la szczawiowa wyszła wspaniale. Wydobyłam
mojewypiekiinietylkoschabowy usmażyłam bez kostki, na smalcu, tylko z solą i pieprzem oraz bez przykrycia. Panierka wyszła chrupiąca, a mięso kruche, mięciutkie i soczyste. Podałam z ziemniakami z koperkiem oraz marchewką z groszkiem na gęsto . Oczywiście, nic nikomu nie narzucam. A jakie są Wasze sposoby na super schabowego? Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kotlet schabowy appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkosody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki prażonej cebulki - 3 łyżki
mojewypiekiinietylkonadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy – z czym kto lubi. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba są daniem bardzo smacznym. Podane z purre ziemniaczanym i marchewką z groszkiem na gęsto będą ciekawym urozmaiceniem obiadu… i nie tylko. Ciekawa, chrupiąca panierka nadaje prostej potrawie odrobiny wykwintności. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba
mojewypiekiinietylkomięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą. Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam
mojewypiekiinietylkowyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak. Składniki: - filet z dorsza – ok. 1 kg - sól - sok z ½ cytryny - mąka pszenna do panierowania ryby Składniki na sos grecki: - 2 marchewki - kawałek selera - pietruszka - 2 cebule - kawałek pora - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka cynamonu - sól - pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) - przecier pomidorowy (kilka łyżek
mojewypiekiinietylkoserem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów - 500g pieczarek brunatnych - sól - czarny pieprz mielony - 2 łyżeczki nasion kminku - maggi w płynie (nie używam, ale w tym przypadku, moim zdaniem, ta przyprawa jest niezbędna
mojewypiekiinietylkołyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej - duża szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka soli - 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarki Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki. Sos pomidorowy: - 1 cebula
Smaczne Zdrowewody , niepełna szklanka octu , szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne), łyżeczka ziaren pieprzu , 3 duże ząbki czosnku , 3 większe liście laurowe , 3 średnie cebule , 3 średnie pietruszki , 4 średnie marchewki , 1 łyżka soli . Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól
Codzienna kuchnia niecodzienna