Oto letnia odslona schabu- tym razem na owocowo, z sosem ze swiezych moreli.Schab nadziewany suszona sliwka lub morela to bardzo swiateczne danie.Jednak swieze morele z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!O zdrowotnych wlasciwosciach kapusty juz wczesniej pisalam tutaj:klikA lista ta jest bardzo dluga i przypisuje sie jej dobroczynny wplyw prawie w przypadku kazdej choroby.Nawet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Buraczki zasmazane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu.Swietnie smakuja z ziemniakami,wszelkiej masci kluskami,kopytkami i pyzami oraz smazonym i duszonym miesem.To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo.Trudno przecenic ich role jako srodka wzmacniajacego nasz system odpornosciowy i odtruwajacego.Wiedzieli juz o tym nasi przodkowie,dlatego potrawy z burakow sa wpisane w polska tradycje od wiekow.Skladniki:1 kg buraczkow1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!salatek.Wyjatkowa twardosc,czy raczej trwalosc czyni z niego doskonaly dodatek do zup.Nie rozpadnie sie podczas gotowania,zachowa swoj ksztalt i kolor. Mozna go dusic z roznymi warzywami:pomidorami,selerem,marchewka,pietruszka,cebula,czosnkiem i jablkami.Za kazdym razem jarzynka bedzie miala inny smak.Mozna z niego przyrzadzic jarskie kotlety,a takze bigos z boczkiem i kielbasa lub ugotowac pyszna zimowa zupe.Doskonale nadaje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na stale wpisala sie w polska tradycje.Obowiazkowa pozycja swiateczna w kazdym domu.Towarzyszy wszelakim uroczystosciom rodzinnym i spotkaniom towarzyskim.Nie znam nikogo,kto by jej nie lubil.Nie ma
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W niejednym domu schab zagosci na swiatecznym stole.Nic dziwnego,jest przeciez uniwersalny,bo nie tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czy wiecie ile dobra drzemie w tych malych czerwonych ziarenkach?SOCZEWICA jest jednym z najbogatszych zrodel bialka roslinnego.Zawiera takze witaminy z grupy B,PP i beta-karoten.Obecne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Caly rok czekam ,by moc przygotowac ten barszcz,najlepszy ze wszystkich barszczy,po prostu barszcz krolewski.I nie wiem co sprawia,ze jest taki wyjatkowy w smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!choć z tego samego pierogowego przepisu.Składniki na farsz do okolo 120 uszek:5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki)1 malutka cebulaugotowane warzywa z wywaru na barszcz:1 marchewka,kawałek pietruszki i selera2-3 łyżki wywaru z gotowania grzybów1-2 łyżki bułki tartej1 łyżka masłasól,pieprz °Dzień wcześniej,wieczorem wypłukane grzyby namoczyć w około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw znajdujacych sie w ksiazce np. przy ziemniakach,pomidorach,grzybach,kapustach czy marchwi jest dosc obszerny.A autor ksiazki?Tim Mälzer to autor wielu ksiazek i publikacji kulinarnych,prowadzi wlasne kulinarne TV- Show na kilku niemieckich programach i jest wlascicielem restauracji"Bullerei" w Hamburgu.Wiele
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kiszonej kapusty1 kwasne jablko200 ml cydru lub soku z jablek3 listki lauroweokolo 65-70 cm folii do pieczeniaWykonanie: Uzywalam wlasnej kiszonej kapusty z zimowych zapasow ( stad tyle marchewki).Jesli uzywacie kupnej nalezy odcisnac kapuste z nadmieru soku.Jablko obrac,pokroic na czastki,wykroic gniazda nasienne.Wlaczyc piekarnik i nastawic na 200°C lub z nawiewem na 180°C. Przygotowac rekaw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surowka z bialej kapusty nalezy do najpopularniejszych dodatkow obiadowych.Podanie tej taniej,prostej,smacznej i jakze zdrowej surowki mozna urozmaicic zmieniajac dodatki.Nie zawsze musi jej towarzyszyc niesmiertelna marchewka z cebula i jablkiem.Dzis z papryka,imbirem,orzeszkami ziemnymi i migdalami-na chinski sposob.Niezwykle smaczna a przepis pochodzi z kartki z kaledarza.Nie zapominajmy o tej pospolitej jarzynce ,bo ma zbawienny wplyw na nasz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!