jajka2 marchewki1 korzeń pietruszki1 ziemniak1/3 puszki kukurydzy1 cebula1 jabłko2 kiszone ogórki0,5 szklanki majonezusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo, ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Marchew, pietruszkę, ziemniaka ugotować i pokroić w małą kosteczkę, przerzucić do miski. Obrane jabłko, ogórki, cebulę, żółtko posiekać na drobną kostkę, połączyć z warzywami i kukurydzą, dodać majonez doprawić do smaku
Niezły Młynekpozwala nam na zakupy, to możemy podziwiać uroki samego browaru.Oprócz tego zachwyciły nas (choć zdjęć zabrakło): Kozacka Chatka z kuchnią ukraińską i najlepszą surówką z marchewki po kozacku pod słońcem, Olejarnia, w której to nabyłem pyszną naturalną chałwę lwowską ze słonecznika (jedyne 12 zł za 500 g), Gotowanie dla Ciebie i przemiły Pan Wojtek
Food Squarepoprzednim poście proponowaliśmy przykładową surówkę do wątróbki.Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty.W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy przygotowujemy odpowiednią ilość kapusty białej, marchewkę, cebulę, przyprawę warzywko, sos sałatkowy koperkowo-ziołowyi olej.Kapustę drobno szatkujemy, marchew i cebulę kroimy w kosteczkę.Posypujemy do smaku warzywkiem i sosem sałatkowym, dodajemy łyżkę oleju, mieszamy.Surówka gotowa
Maminek kulinarnyKolejna bardzo prosta surówka.Dodamy tylko, że bardzo smakuje dzieciom.Składniki:-marchew-jabłko-cebula-warzywko-majonezi to wszystko.Obrane warzywa i owoce ścieramy na dużych oczkach.Dodajemy odrobinę warzywka i majonezu.Mieszamy i mamy gotową surówkę.Smacznego
Maminek kulinarnyobracając, aż uzyskają złocisty kolor. Zdejmujemy z patelni, odsączamy z oleju na papierze a potem już tylko na talerz.Możemy dodać ziemniaczki z koperkiem i surówkę z marchewki i jabłka.To jest pyszne!Smacznego
Maminek kulinarnymoże lepiej smakować, niż surówka ze świeżej, kiszonej kapusty.Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje niemal do wszystkiego.-ok. 30 dkg kiszonej kapusty-1 marchewka-1 jabłko-1 cebula-pieprz-olej Kapustę kroimy nożem, aby była drobniejsza.Marchew, jabłko i cebulę tarkujemy na grubych oczkach.Przyprawiamy pieprzem.Mieszamy z odrobiną oleju i gotowe
Maminek kulinarnywarzywka, delikatu i przyprawę do ryb.Wsypujemy do tego trochę płatków kukurydzianych, mieszamy i nakładamy na kotlety.Obracamy.Powtarzamy czynność i już ryby maja łuski.Jeszcze ogon z cebuli i oko z marchewki i krzyżówka piranii z karpiem królewskim jak żywa.Do tego ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty.Mniam, mniam...Smacznego
Maminek kulinarnyWykorzystamy bogactwo witamin i minerałów z naszych owoców i warzyw dostępnych w zimie. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -marchewka -cebula -seler -por -jabłko -ogórek -łyżka majonezu -przyprawa warzywko lub sól Kapustę, cebulę, pora i ogórek kroimy w drobną kostkę. Marchew, selera i jabłko tarkujemy na grubych oczkach. Przyprawiamy do smaku warzywkiem, dodajemy łyżkę majonezu
Maminek kulinarnyobiad. Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy
Maminek kulinarnyjabłko -majonez -przyprawa warzywko Ilość składników zależna jest od tego, ile surówki jesteśmy w stanie zjeść. Proporcje można dobrać dowolnie. My proponujemy porcję dla dwóch osób. -1/3 rzodkwi -marchewka -1/4 jabłka -kilka cm pora -łyżka majonezu -warzywko do smaku Do wykonania mamy tylko kilka czynności: -obrać składniki -pokroić pora -zetrzeć na grubych oczkach rzodkiew, marchew i jabłko
Maminek kulinarnyCałe danie powstanie na patelni. Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy
Maminek kulinarnypanierce. Tak spanierowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając. Świetnie smakują z surówką z marchewki i marynowanymi opieńkami. Smacznego
Maminek kulinarnypierogowe w przepisie na pierogi z grzybami Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną , odciśniętą bułkę i zeszkloną cebulę z czosnkiem mielimy przez maszynkę. Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem. Wszystko mieszamy, uzyskując farsz
Maminek kulinarnymiękkości mięsa. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek. Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy. Czerstwe bułki moczymy i odciskamy. Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki. Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue. Chwilę smażymy. Kroimy
Maminek kulinarnyIstnieje wiele wersji sałatki jarzynowej. My skorzystaliśmy ze zmodyfikowanej wersji sałatki Agnieszki M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie). Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.: -2 marchewki -5 ziemniaków -kawałek selera -1 pietruszka -5 jajek Powyższe składniki gotujemy. -kawałek pora -7 ogórków konserwowych -puszka groszku konserwowego -4 łyżki majonezu -sól, pieprz Wszystkie warzywa
Maminek kulinarny