najbardziej smakuje zurek na wywarze z jarzyn,z ewentualna wkladka kielbasiana dodana na samym koncu.Skladniki na zurek z grzybami:garstka suszonych podgrzybkow1 szklanka zakwasu zurkowego0,75-1 l wody2 marchewki,mala pietruszka,kawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Papryka nie tylko swietnie prezentuje sie na talerzu .Nalezy rowniez do dan o wysokiej wartosci odzywczej,zawiera bowiem okolo 5 razy wiecej witaminy C niz owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biala rzodkiew to nieslychanie wdzieczne warzywo w kuchni.Bardzo smaczna i cudnie wyglada.W ekspresowym tempie mozna przygotowac z niej zdrowa przystawke do drugiego dania.Idealna na wiosenna surowke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko na wywarze z warzyw.Skladniki na 4 porcje:2 peczki koperkupeczek wloszczyznysol,cukier,sok z cytryny1 lyzka masla ghee1 czubata lyzeczka maki3 lyzki jogurtu greckiegoWykonanie:przygotowac wywar z warzyw.2 marchewki,pietruszke,kawalek selera i pora + sol (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalac 1 litrem wody i gotowac okolo 20 minut.koperek pozbawic grubych lodyzek (mozna dodac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakowitego paprykowego aromatu. Podalam z pieczonymi pieczarkami.Pieczen jest bardzo aromatyczna,po prostu pyszna.Polecam!Skladniki :okolo1,5 kg 3 waskie czerwone paprykigarsc swiezego szpinakusol,pieprzslodka czerwona papryka w proszkuolejsuszone oreganowarzywa:marchewka kawalek pora,selera i pietruszki2 liscie laurowe1 szklanka (200 ml) wrzatku kilka ziarenek ziela angielskiego300 g malych pieczareksmietana do sosu Wykonanie:papryki umyc,przekroic i usunac gniazda nasienne z pestkami.Ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Golonka to kontrowersyjny smakołyk.Polacy kochają jednak golonkę,już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak,szczególnie środkowa cześć przedniej nogi.Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje łososia i dobrze docisnąć.Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczypiec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut podałam z pieczoną pietruszką,pasternakiem i marchewką.Po prostu pycha!Przepis tutaj ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę.Na roygrzanej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem,dodać orkisz,obsmazyć,posolić przyprawić pieprzem,podlać winem.Gdy wino odparuje dolewać porcjami bulion warzywny.Gotować do miękkości około minutw miedzyczasie obrać marchew i pokroić w drobną kostkę .Po minutach dodać do gotującego się risotta.Pora umyć i pokroić w drobne krążki.Ananasa obrać,usunąć głąb i pokroić w kostkę.Pora i ananasa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tak przygotowany karczek jest mięciutki i soczysty. Osobiście bardzo lubię połączenie mięs i warzyw ale za to mój mąż nie za bardzo. Ale nie ma wyjścia
Ewa w kuchni2,5 l wody600 g serc z indyka5 marchewek1 pietruszka ( korzeń )1/2 małego selera ( korzeń )500 g ziemniaków ( po obraniu )10 cm pora1/2 pęczka natki pietruszki250
Ewa w kuchni1 duże udko z kurczaka1 mała cebula1 mała marchewka50 g mozzarelli w bloku1 duże jajko1,5 łyżki bułki tartej100 g cukinii1 garść świeżego szpinakusól do smakupieprz
Ewa w kuchni3 udka z kurczaka ( duże )1 duża marchewka1 duża czerwona cebula200 g sera feta2 jajka2 łyżki bułki tartejsól do smakupieprz czarny do smakuczosnek granulowany do smakuchili
Ewa w kuchni12 twardych pomidorówFarsz :600 g łopatki wieprzowej1 duża cebula1/2 cukinii1 marchewka1 saszetka ryżu parabolicznego ( 100 g )4 łyżki fasoli mung150 g żółtego sera ( 75 g salami
Ewa w kuchni7 cienkich parówek wieprzowych ( podwędzanych )2 czerwone papryki1 cebula1 cukinia1 duża marchewka2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smaku500 ml bulionu
Ewa w kuchni