marchewka - 20163 przepisów (strona:1064/1345)

Letni tort na urodziny C. 193

obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam ja.Poniewa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 195

Poniedziałek. Najbardziej znienawidzony dzień tygodnia - nikt bowiem nie lubi poniedziałków, choćby dla zasady.Ja zasadniczo przeciw poniedziałkom nie mam nic. Przez ostatnie trzy lata lubiłam je bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O bułkach, które stały się chlebem 163

Tak to już czasem jest, że nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. A przynajmniej nie po mojej. Niby plan jest, i to całkiem dopracowany, do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 161

dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 138

wyjdą rozczarowani po takim deserze. Ja dzisiaj proponuję makaroniki nieco inne, bo z orzechów laskowych. Dzięki temu są wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuskus z warzywami i mozzarellą 185

przepisu:Przygotowując kuskus warto stale mieszać go widelcem, co zapobiega sklajaniu i zbrylaniu się kaszy.Użyta cebula może być w jednym kolorze.Warzywa można zastąpić innymi np. kukurydzą, brokułem, marchewką.Przyprawy również można zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi

Gospodyni Miejska
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 534

słone. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób. Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby zwiększania ilości

Gospodyni Miejska
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 360

dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka pocięty w plastry i zapakowny na tacce

Gospodyni Miejska
Surówka z selera 315

gęstym jogurtem naturalnym. Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak. Do surówki można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 458

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady...Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe.Oblane białą czekoladą.Szybkie i proste w wykonaniu.Posmakuje niejednemu łasuchowi.Polecam!Składniki:220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach;300 g mąki pszennej;2/3 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16g);4 jaja;220 ml oleju;2 łyżeczki cynamonu;3 łyżki rodzynek;2 łyżeczki proszku

Gospodyni Miejska
Ziemniaki jak z ogniska 540

dolna, 3 półka) przez około 60 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Podana ilość panierki wystarcza na obtoczenie około 1,5 kg ziemniaków.W ten sam sposób można przygotować także marchewkę.Ziemniaki muszą być mokre, bo inaczej panierka się nie przyklei.Do panierki można dodać ulubione przyprawy.Ja podałam z masłem czosnkowym i obsypałam solą morską.Średnie i duże ziemniaki piec przez około

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 218

skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego. Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego. Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 143

składniki. Wrzucając wszystkie grzyby na raz schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso, wątróbki, ugowane 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, boczek i połowę grzybów zmielić na niezbyt drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera.W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę

SzczyptaSmaQ
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 193

otwory wcisnąć ząbki czosnku. Mięso położyć na kawałku folii spożywczej, polać marynatą, dodać gałązki rozmarynu, szczelnie zawinąć, odstawić na noc do lodówki.Przygotować koszyczki z boczku. 1-2 marchwie umyć, wytrzeć ściereczką, pokroić na 8 słupków  po 5 cm. Na każdy nawinąć plaster boczku, spiąć wykałaczką, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na ok. 25 minut (aż boczek

SzczyptaSmaQ
Karkówka pieczona na warzywach na kanapki 173

jeden ze sposobów :Składniki: Karkówka b/k ok 1kg warzywa użyte do pieczeni: - sól morska ok 2 łyżeczki - główka czosnku przecięta na pół - pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki - czosnek starty 3 ząbki - papryka czerwona 1 szt - papryka ostra 1 łyżeczkę - cukinia 1szt - oregano 1 łyżeczkę - cebula 2szt - lubczyk 1 łyżeczkę - musztarda ostra 1 łyżkę - oliwa

Basia w kuchni