KRUPNIKSkładniki:- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej- 2 cebule- 5 ziemniaków- 2 marchewki- 1 pietruszka- 1/4 selera- 300g żeberek- 2 kostki rosołowe- ziele angielskie (5 kulek)- owoce jałowca (2 kulki)- 3 liście laurowe- lubczyk oraz natka pietruszki- przyprawa kucharek- pieprz czarnySposób przygotowania:Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce
Mentor SmakuAromat krążył po domu i... zachwycał.SKŁADNIKI:/Kapusta:- Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH", 2 słoiki,- Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg- Cebula. 7-8.- Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta,- Grzyby Shitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/- Pieprz czarny,- Pieprz ziołowy, opakowanie,- Papryka ostra i słodka do smaku,- liść laurowy, ziele angielskie
Wypisz WymalujSkładniki: 500 g mięsa wołowo - wieprzowego,2 łyżeczki świeżej natki pietruszki,2 łyżeczki curry indyjskiego, trochę oleju,sól,pieprz,pieprz cayenne,glazurowane marchewki- przepis tutaj Przygotowanie: Zaczynamy od zamoczenia patyczków do szaszłyków w wodzie przez 15 minut po to, żeby nie przypaliły się podczas pieczenia. Do miski wkładamy mięso wieprzowo-wołowe, dodajemy przyprawy i posiekaną
Aga w kuchniSurówka z białej kapusty, prosta a zarazem smaczna. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu szczególnie do dań mięsnych.Składniki (proporcje na 4-5 osób) :0
Mechanik w kuchnimamy takowej można w dużym plastikowym pojemniku. nasza kapusta po trzech dniach będzie wkładana do słoików. Kapustę warstwami przesypujemy odrobiną soli, cukru i startej na grubych oczkach marchewki. Mieszamy. Każdą warstwę dobrze ugniatamy. Chyba ważna jest tu męska siła w ugniataniu. Kapusta powinna pościć sok. W środek wkładamy całe jabłka. Na wierzch kapusty kładziemy np. worek foliowy ( dobrze jest mieć
W kuchennym oknie Ewylista obowiązków, gdy mamy ochotę na specjał rodem z Polski. W całym domu zapachniało więc wypiekanymi w pomidorach gołąbkami. SKŁADNIKI: - 1,5 kg udźca z indyka, - porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3), - 0,5 kg ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego), - 1-1,5 kg cebuli, - pieprz czarny, pieprz ziołowa
Wypisz Wymalujmieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne.SKŁADNIKI NA FARSZ:- Indyk, 1 kg- Kaczka, 2 udka- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi- zioła
Wypisz Wymalujdworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZupa brokułowo- kalafiorowa to eksplozja wszystkich smaków- do tego brokuły zmniejszają ryzyko nowotworów złośliwych, np. raka piersi, prostaty, płuca czy jelita grubego - skutecznie wspomaga
Smaki Edytysojowym? :D Wczoraj za bardzo się rozpędziłam ale powiem Wam, że efekt był bardzo smaczny :) Składniki : 1 cukinia 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 1 marchewka 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki kukurydzy 1/2 opakowania mrożonek (brokuły + kalafior) 1/2 puszki zielonej fasolki 1/2 jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy sól, pieprz, przyprawa curry, papryka ostra/słodka, sos sojowy
Kitchens AlphabetZalewamy winem i odstawiamy do lodówki do przemacerowania na całą noc.Następnego dnia mięso odcedzamy, a wino odstawiamy do wykorzystania chwilę później.Warzywa (cebulę, marchew, selera) obieramy, cebule kroimy w ćwiartki, marchewkę w plasterki, a selera w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim kawałki mięsa. Pamiętajmy, aby nie mieszać mięsa w czasie smażenia. Pozwólmy im się
Kulinarne przygody Gatityrobiła. Zwykle posypane cukrem. Tak prosto. Tak najlepiej.Dzisiaj sama jestem mamą. Dopiero odkrywam uroki dziecięcego gotowania. Zmagam się z Gizmolowymi brejowatymi papkiami. Na bazie kaszki i banana. Jabłka. Marchewki... Normalnie Magda Gessler wymięka ;)I cieszę się jak głupia, gdy łyżeczka nie chce być wypuszczona z malutkich rączek. Nawet nie wiedziałam, że pierwsza zjedzona owsianka może tak wzruszyć. Serio
bastalenadlatego gotujmy je, jedzmy, delektujmy się nimi :) Składniki: cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego pół pora 4 ziemniaki pół cukinii pół selera 2 pietruszki 5- 6 małych marchewek lub 3 duże 0,5 kg filetów z dorsza pomidory bez skórki w puszcze duże opakowanie śmietany 2 liście laurowe, 4 - 5 ziaren ziela angielskiego kostka rosołowa warzywna przyprawa
Taste Of My Daykurczak gotowany... I ruch-cug (tam mówiła moja babcia) wymyśliłam danie. A w lodówce miałam: kawałek boczku 30 kg szynki trochę ugotowanego makaronu koncentrat pomidorowy ponadto użyłam: marchewkę kawałek selera 4 małe cebulki olej odrobina pikantnego ketchupu paprykę słodką sól, pieprz koperek A działo się to tak: Cebulki przesmażyłam na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodałam kawałek pokrojonego
Walijskie Pichcenienajwiększym garnku :) bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:) Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką... Składniki: 3-4 surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie majeranek sól śmietana 18% zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny) ziemniaki kilka
Walijskie Pichcenie