osolonej wodzie.Cukinie kroimy na mniejsze kawałki,wydrązamy srodki zostawiając dno,gotujemy w bulionie warzywnym ok.5 minut.Na patelni podsmazamy posiekana cebulkę,gdy sie zrumieni dodajemy startą na większych oczkach marchewkę,doprawiamy solą,pieprzem ziolami,dodajemy ugotowana kaszę,podsmażamy ok 3 minut.Gotowym farszem napełniamy ugotowane cukinie,przykrywamy połówkami plasterków pomidora i obsypujemy posiekaną natką pietruszki
Z Majeczką w kuchniMieszanka bardzo mi się spodobała, ponieważ warzywa pakowane są w bardzo fajne, poręczne, w sam raz na jeden obiad porcje- 450g. Świetny zestaw warzyw: brokuł, papryka, fasolka szparagowa, cukinia, marchew, kukurydza. Wszystkie warzywa po upieczeniu pozostają jędrne nie rozpadają się,z wielką przyjemnością sięgają po nie również dzieciaki. Dużym plusem jest dodatkowy zestaw włoskich przypraw do warzyw. Dzięki temu
Z Majeczką w kuchniLubicie wiosnę? ja lubię..i to bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam!Składniki:3l bulionu warzywnego5 zimniaków1 marchew1 cebulazielona część z
Z Majeczką w kuchniPomału zaczyna się pokazywać młoda kapusta w sklepach, uwielbiam taka młodą przygotowaną tak jak robiła moja babcia. Taka jest najlepsza!Wszystkim polecamSkładniki:1 głowka kapustykawałek mięsa
Z Majeczką w kuchniCukinia w mojej kuchni jest do wszystkiego. Lubimy ją bardzo i co sie tylko da to z niej robimy :) Dziś zapraszam na pyszna kremową zupkęSkładniki
Z Majeczką w kuchniciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...Składniki:pół kg mięsa mielonegopól szklanki ryżu tri colori Podravka2 pęczki botwiny o dużych liściachsól,pieprzczerwona papryka słodka1 litr bulionu warzywnegołyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,selerWykonanie:Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką
Z Majeczką w kuchniLubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli
Z Majeczką w kuchniogóreczków gruntowych zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 8 łyżek cukru 2 płaskie łyzki soli do kazdego słoika 0,5: 1 liśc wiśniowy,1korzeń chrzanu,1 srednia marchewka,baldach kopru, przyprawy: 1 łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy
Z Majeczką w kuchnimniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie 3 plastry marchwi zalewa: 10 szklanek wody pół litra octu niepełne 2 szklanki cukru 5 łyżek soliWykonanie:Wszystkie przyprawy układamy do słoików, dodajemy warzywa, wkładamy ogórki i papryczki chili. Z wody, octu, cukru
Z Majeczką w kuchnizielone piórka zalewa: 2litry wody, 2 szkl cukru 2 łyżki soli 1 szkl.octu 16 łyżek keczupu Wykonanie: Ogóreczki obieramy ze skórki. Na dno słoiczka układamy pokrojone w plastereczki marchewki ( tak aby zakryło dno ) i po jednej gałązeczce koperku na słoiczek. Wszystkie składniki zalewy zagotować , gorącą zalewać słoiki. Pasteryzowac ok 10 minut
Z Majeczką w kuchniPyszne , szybkie do przygotowania danie obiadowe . Drób jest bardzo lubiany w moim domu i staram się zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej Składniki:pól kg
Z Majeczką w kuchnigałązki natki pietruszki1 por z kawałkiem zielonej częsci2 łyżki majonezu2 łyżki śmietany1 łyżeczka ostrej musztardy Kamisłyżeczka soku z cytrynysól do smakuWykonanie:Kapustę szatkujemy drobno, pora cieniutko kroimy w półplasterki. ,Marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach.Wszystko mieszamy, dodajemy kukurydzę, dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, doprawiamy, mieszamy dokładnie, podajemy schłodzone
Z Majeczką w kuchninakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy liść zawijamy w kopertę, układamy do dużego garnka. Tak postępujemy z całą kapustą. Poukładane gołabki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w plastry marchewki, dajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie szklankę bulionu rozrabiamy z sosem ajvar,wlewamy do garnka, gotujemy razem ok 20 minut
Z Majeczką w kuchnimoim domu wzięcie mają wszelkie kasze, więc często przyrządzam także kuskus.Składniki:300g kuskusu garśc fasolki szparagowej garść zielonego groszku szklanka marchewki pokrojonej w kostkę szklanka bulionu 4 różyczki brokuła 1/2 kg piersi z kurczaka śmietana 12% szklanka sól,pieprz kilka gałązek natki pietruszkiWykonanie:Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Kuskus zalewamy wrzącą wodą
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1/3 białej rzodkwi 1 marchewka 1 małe jabłko 1 łyżka ziaren słonecznika 2-3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Dodać słonecznik. W osobnym kubeczku przygotować sos: śmietanę połączyć z sosem koperkowo-ziołowym. Tak przygotowany sos dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi