10 plastrów prostokątnej szynki konserwowej serek chrzanowy Ostrowia lub Almette1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)1 l wywaru warzywnego lub bulionu10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr
Świat Domowej Kuchniwydmuszek z jajek 30 dkg piersi z kurczaka włoszczyzna 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu) Do dekoracji: kukurydza konserwowa groszek konserwowy ugotowana marchewka natka pietruszki Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny. UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór
Świat Domowej KuchniJest dużo wariacji na temat włoskiej potrawy- bolognese :) Dzisiaj dodajemy nowy dodatek -szparagi. Miała być fasolka :) , ale jak zobaczyłam szparagi tak pięknie uśmiechające się do
Smaki EdytyZupa chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką”- i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą
Ostra na Słodkowiecie ziemniaków nie mogę jeść , ale jak najczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;)Placki ” ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku
Ostra na Słodkowynalazków!Jakiś czas temu właśnie tą metodą powstały te racuszki i od tej pory na stałe zagościły w moim menu!Racuchy wielowarzywne, bo o nich mowa , robię z kalarepki , marchewki i odrobiny selera – są nie tylko smaczne , ale i zdrowe!Podane z delikatnym sosem np.śmietankowym nasycą jak 2 -daniowy obiad ;)Spróbujcie!SKŁADNIKI:( ok. 4-5 szt )* kalarepa
Ostra na Słodkowspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewicy. Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą
Ostra na Słodkomożna poprzestać.Postanowiłam nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę krem , idealną na pogodę jaką mamy za oknem!Połączenie świeżych warzyw : soczystej marchewki , pietruszki , selera oraz pora z kasztanami stworzyło niesamowicie zgraną całość!Zupa nie tylko nasyci , ale i rozgrzeje największego zmarzlucha ( takiego jak ja ) ;).SKŁADNIKI:( 4 porcje )* duża marchew – 3 szt* mały
Ostra na Słodkodzień musiałam dorabiac kolejne porcje a domownicy wołali o dokładkę!Krokiety na stałe wchodzą do mojego menu!Chrupiące krokiety obficie wypełnione farszem zrobiony z pieczonego drobiowego pasztetu , tartej marchewki , smażonej cebulki i ulubionych przypraw – niebo w gębie !Spróbujcie! SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :** Mąka – 1 szkl** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka** mleko – ok. 2 szkl** jajko – 2 szt** sól – 1 szczypta** olej
Ostra na Słodkopieprz czarny, do smaku.- domowa vegeta- 2-3 łyżki masłaPodawane z:- "Piekło Niebo" od Ziarenkowo- Pestki Polskiej Dyni Ciemnozielonej od FresanoWYKONANIE:Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, gotujemy, gdy będą prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cebulę i dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy serkiem mascarpone, dodajemy masło i gotowe :)ZIARNA
Wypisz Wymalujnadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego!Składniki:8 ziemniaków250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Wykonanie:Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki
Pasja SmakuPrzedstawiam Wam przepis na bulionetkę vel. kostkę rosołową vel. koncentrat ect.Jak zwał tak zwał... Ważne jest to, że nie zawiera glutaminianu sodu i innych zbędnych chemicznych
MiksturownikLubicie rybę po grecku? Ja zaproponuję takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki:70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie:Filety dobrze
Z Majeczką w kuchniczas obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.Do woka wlewamy
Mania GotowaniaRyba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole.
Kulinarne przygody Gatity