Przepisy na pasztety pączkują u mnie i zmieniają się w zależności od tego co właśnie mam pod ręką. Tak właśnie powstała kolejna wersja pasztetu z soczewicy
Magiczna kuchnia DariiZa oknem nadal pluch :( Wilgoć i chłód zaglądają zza okna i kiepsko wpływają na nastrój. Proponuję rozgrzać się talerzem smacznej zupy z soczewicy, która nie tylko
Magiczna kuchnia DariiSkładniki:2 marchewkipietruszkaselerporcebulaczerwona paprykażółta paprykaduży pomidor groszek zielony2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego pieprz i sól do smakuliść laurowy , starty imbir1/2 szklanki kaszy jęczmiennejPrzygotowanie:Obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler por i cebulę) ścieram na grubej tarce i przekładam do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażam około 3 minut. Pod koniec dodaję posiekany czosnek. Kiedy warzywa są lekko podsmażone
Magiczna kuchnia DariiUwielbiam szybkie dania jednogarnkowe. Poniżej propozycja jednej z wielu kombinacji. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisychłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyklik!<Składniki:opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów),Sos mięsny:300 g mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 większe ząbki czosnku,2 średnie marchewki,1 niezbyt duża czerwona papryka,1 puszka (400 g) pomidorów,ok. 100 g startego żółtego sera,sól i pieprz do smaku,2 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać
Codzienna kuchnia niecodziennapodbijająca również podniebienia gości. Tak się rozgościła w naszym domu, że od lat się wprasza. Święta? Sałatka jarzynowa! Impreza? Sałatka jarzynowa! itd. itp.SKŁADNIKI:- 10 niewielkich ziemniaków- 3-4 marchewki - 2-3 pietruszki- 1 seler- ogórki kiszone - litrowy słoik- puszka groszku- puszka kukurydzy- 3-4 szare renety- 8-10 jajek- 4-5 czerwonych cebul- majonez wedle uznania (Najlepiej domowy
Wypisz Wymalujzrobić. Wpadłam na to, gdy przygotowałam obiad wcześniej i trzeba było go odgrzać. Świetny plan!Składniki:200g wieprzowiny2 duże cebule2 łyżki oleju rzepakowegobulion: 250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy
Kitchens AlphabetDzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o
pieprzny smaczekKapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej można wycisnąć coś tak dobrego. Z przyjaciółką z licealnej ławki często wymieniamy przepisy i pomysły. Napisała, że chodzi i podjada, i że surówka obiadu nie doczeka... że taką dobrą zrobiła. Pytam jej więc cóż
bistro mamaniesamowite jaką dajecie mi energię do dalszego prowadzenia bloga! Po tym jak wrzuciłam wczoraj przepis na placuszki z marchewki spojrzałam na liczbę wyświetleń mojego bloga! Zaskoczyliście mnie totalnie! Do godziny 00:23 w kilka godzin było ich dokładnie 1036! Szaleństwo! :) Dziękuję Wam bardzo za to! Tak jak już jakiś czas temu zapowiadałam niedługo zostanie zorganizowany konkurs
Kuchnia moimi oczamipodsmażamy do miękkkości, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy.Następnie do garnka przelewamy namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodajemy pokrojony w plastry por, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia.Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania
Smaczne ZdroweGulasz z wolnowaru...prosto i bez zaglądania w garnki, mieszania i bez obawy , że coś wykipi lub się przypali..mięso wieprzowemarchewcebulaczosneksól, pieprzmajeranekpomidory suszone Piątnicaziele angielskie, listek
Moje domowe kucharzenieznalazła się świeżo złowiona troć, sezon rozpoczął się początkiem stycznia. Do tego podałam biały ryż, który musi być gotowany jako pierwszy bo około 50 - 60 minut. Jako warzywko wystąpiła marchewka pocięta w słupki, również z parowaru, czas dla niej to 20 minut. Nie myślcie tylko sobie, że moim postanowieniem noworocznym jest przejście na dietę :P. Do ryżu podałam sos czosnkowy
cooklifeśmietany doprawiony ziołami. W końcu bez warzyw jak dla mnie nie ma obiadu :) Składniki na 2 porcje:30 dag piersi z kurczaka250 g mrożonych warzyw (u mnie z marchewką, brokułem)200 g śmietany 18 %Przyprawa włoska (u mnie Kamis)SólPieprzOlej do smażeniaPrzygotowanie:Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię
Fabryka pomysłów