marchewka z jabłkiem - 1612 przepisów (strona:10/108)

Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem 309

szklanka octu jabłkowego 6 %; 1 szklanka zimnej wody; 1/4 szklanki oleju; 1/2 łyżeczki soli. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić(...)Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik i trzymając w dłoni, energicznie nim potrząsać, aż wszystkie składniki sosu dobrze się połączą

Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonej kapusty 156

surówkę z kapusty pekińskiej oraz coleslaw . Postanowiłam zaprezentować kolejną obiadową klasykę – surówkę z czerwonej kapusty 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 średnia marchewka 1 jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Kapustę drobno(...)poszatkować. Zostawić głąb. Do kapusty dodać sól i olej, wymieszać i zostawić na ok. 15 minut. Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem, octem, musztardą, miodem i pieprzem. Kapustę wymieszać z jabłkiem, cebulą i marchewką. Dodać sos majonezowy i wszystko dokładnie wymieszać. Kapustę odstawić do lodówki

Bullio
Surówka z nutą chrzanu 311

Kapusta, jabłko i marchewka to główne składniki tej pysznej surówki. Całość łączy sos z dodatkiem chrzanu. Jeśli ktoś nie lubi chrzanu może zamiast dodać zmiażdżone ząbki czosnku lub koperek. składniki: 1/2 główki białej kapusty (ok 1 kg) 5  średnich marchewek 5 średnich jabłek 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka 4 łyzki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego świeżo zmielony czarny(...)pieprz Kapustę poszatkować i przełożyć do dużej miski. Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć do kapusty na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. W miseczce wymieszać chrzan, jogurt i majonez. Do smaku dodać nieco zmielonego czarnego pieprzu. Jeśli ktoś lubi bardzo ostry smak chrzanu może dać go więcej. Sos wymieszac z przygotowanymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Odstawić

Monia miesza i gotuje
Surówka z młodej kapusty i pora 425

twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności wystarczy. Składniki: 1/2 młodej kapusty 1 por 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka miodu koperek Wykonanie: odrzucić uszkodzone liście, resztę zielonych, luźnych liści dokładnie opłukać i poszatkować(...)solą, ugnieść ręką i pozostawić na 10 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła w międzyczasie przygotować winegret. Wymieszać olej, sok z cytryny i miód na jednolitą emulsję marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, połączyć z kapustą. Dodać posiekany koperek i wymieszać surówkę z sosem podawać uprzednio schłodzoną w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dodatki obiadowe: dwie propozycje 155

również pasująca do ryby - surówka z marchewki. Szybkie i banalnie łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1.mizeria ogórek zielony, 2-3 łyżki śmietany szczypta soli i pieprzu 2. surówka z marchewki i jabłka jedno średniej wielkości jabłko 2 duże marchewki, szczypta białego pieprzy Przygotowanie : 1. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puścił wodę. Dodajemy śmietanę(...)pieprz i mieszamy. 2. Jabłko i marchewkę obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach na tartce. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy

Lena Gotuje
Surówka z białej rzodkwi i szpinaku 129

średnia marchewka 2 duże garście szpinaku 1 mała czerwona cebula sól pieprz Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego Rzodkiew, jabłka, marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, liście szpinaku dzielimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy, łączymy z warzywami i gotowe

Wrzosowa Polana
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej 468

składniki na surówkę: 1/2  główki kapusty pekińskiej 1 jabłko szara reneta 1 marchewka sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki majonezu Winiary Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i jabłko,  doprawiamy solą i pieprzem cayenne,  mieszamy surówkę. Dodajemy majonez Winiary i dokładnie mieszamy, wstawiamy surówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z selera, marchwi, jabłka i pora. 159

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 marchewka 1 średnie jabłko 1/3 pora(...)dużego selera kilka kropel octu winnego płaska łyżeczka cukru sól, pieprz 2 płaskie łyżki majonez 2 płaskie łyżki jogurtu     Przygotowanie: Najpierw kroimy pora w półkrążki. Następnie marchewkę, jabłko oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do miseczki  i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Kolejno dodajemy ocet, cukier, majonez oraz jogurt.  Wszystko dokładnie mieszamy

Symfonia smakowa
Koktajl z soku z czerwonych buraków, jabłka i marchewki 169

mogłabym napisać o jego właściwościach, ale zrobię to tak w skrócie... Sok z buraków m.in. pozytywnie wzmacnia układ odpornościowy, normuje ciśnienie krwi i korzystnie działa na pracę żołądka. Jabłka i marchewka także odznaczają się wieloma pozytywami. Przyznam, że uwielbiam smak tego koktajlu, który przyrządzam bardzo często. Czasami mieszam go z jogurtem naturalnym. Pycha! (2 porcje) 250 ml soku z buraków(...)dobrej jakości; polecam Victoria Cymes ) 1 jabłko (większe) 1 marchewka Obraną marchewkę i jabłko (możecie ze skórką) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Następnie wlać sok z buraków i całość ponownie wymieszać - do połączenia się składników. Można pić bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. (U mnie bez problemu stoi do 12-15h.) Koktajl świetnie smakuję

Di gotuje
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 133

marchewkowo-jabłkowe SKŁADNIKI:mąka -2 szkljajka -4 sztmarchewka -3 sztjabłka -3 sztoliwa -1 szklcukier -1 szklproszek do pieczenia -1,5 łyżeczkisoda -1 łyżeczkacynamonbułka tartatłuszczcukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:Jabłka i marchewkę obrać,opłukać,zetrzeć na tarce. Do miski wlać oliwę,wsypać cukier kryształ,dobrze utrzeć. Następnie stopniowo dodawać po całym jajku,ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,sodą(...)cynamonem,dodać do jajek,wymieszać. Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki,dobrze zmiksować. Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Ciasto wylać na blachę,wstawić do piekarnika,piec 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto,posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Surówka z cukinii i marchewki 167

Pyszna, zdrowa i bardzo szybka w wykonaniu surówka z cukinii.  Składniki: 1 cukinia 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli majonez sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, jabłka i marchewkę obrać. Cukinię oraz jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa przełożyć do miseczki, dodać majonez

magiczna kuchnia Kasi
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 202

takie polędwiczki wieprzowe z jabłkami można z powodzeniem podać w trakcie proszonego obiadu, także dla teściowej :) Wszystko, czego potrzebujecie, żeby przygotować polędwiczki wieprzowe z jabłkami to mięso, jabłka, ziemniaki, marchewka, trochę przypraw i pełny obiad gotowy! Co więcej, polędwiczki wieprzowe z jabłkami to praktycznie danie fit, bo nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu! Składniki: 1kg polędwiczek wieprzowych 1-2 jabłka(...)przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 4o minut (mięso powinno być w środku delikatnie różowe). Podawać na upieczonych ziemniakach i marchewce. Post Polędwiczki wieprzowe z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Surówka z kiszonej kapusty 168

Przedstawiam Wam hit ostatnich dni na naszym stole obiadowym: prosta, szybka surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem bez dodatku cukru. Pyszna, zdrowa i wzmacniająca naszą odporność. Idealna na chłodniejsza aurę za oknem (i nie tylko)! Ilość porcji: 3-4 Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 małe jabłko 1 mała marchewka Łyżeczka octu jabłkowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)sól Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko myjemy, następnie obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczach i dodajemy do kapusty. Doprawiamy przyprawami oraz octem i mieszamy. Odstawiamy na pół godzinki do przegryzienia i podajemy. Smacznego

Kolizje Smaków
Babeczki warzywne z parówkami 196

tworząc wersję bezmięsną. Do wykonania zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Składniki: mrożone warzywa: fasolka szparagowa, kalafior, cukinia - po ok. 200 g puszka groszku konserwowego 1 duże jabłko 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 5 parówek z szynki 100 g wyraźnego w smaku sera - użyłam kawałka parmezanu i małego oscypka 4 jaja 100 ml mąki - pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatowej, 3 łyżki koperku suszonego Mrożone warzywa rozmrozić i odsączyć z nich wodę. Posiekać. Groszek konserwowy odsączyć z zalewy. Marchewkę, jabłko i cebulę zetrzeć na jarzynówce. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Parówki pokroić na plasterki do 0,5 cm grubości. Ser zetrzeć na jarzynówce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać gałkę

Ze smakiem bez glutenu
Wiosenne babeczki owocowo-warzywne na oleju rzepakowym 148

powstałej po wyciskaniu soku (wyciskam sok z 2 buraków, dużej marchewki i dużego jabłka) – jeśli nie posiadacie wyciskarki do soków dodajcie 200 g startych owoców i warzyw (burak, jabłko, marchewka) 3/4 szklanki oleju rzepakowego sok z połowy pomarańczy skórka […] Artykuł Wiosenne babeczki owocowo-warzywne na oleju rzepakowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog