Następnym razem zamiast miodu mam w planie użyć świeżych daktyli lub żurawiny. Możecie również spróbować opcji z gotowaniem kaszy na mleku ale kokosowym a zamiast jagód użyć samych daktyli, malin czy innych owoców o dość intensywnym smaku. Przypominam również o przygotowaniu kaszy jaglanej do gotowania. Aby pozbyć się goryczki z kaszy, warto ją wcześniej podprażyć na suchej patelni, przelać kilka
Mieszam w Garnkułyżki zimnej wody szczypta soli - na masę budyniową 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40 gram 30g masła 2 łyżki cukru 375ml mleka - dodatkowo 150g borówek, jagód 250g malin* masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania * można użyć innych owoców, jak brzoskwinie, winogrono, kiwi, truskawki. Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem
Wołowina od rekinawkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 h przed podaniem. Ten deser świetnie sprawdza się także w wydaniu bez dodatku kokosa i likieru kokosowego. Zamiast jagód można użyć malin, jeżyn, truskawek czy mango. Zamiast likieru kokosowego np. amaretto lub innego ulubionego likieru. To taka spolszczona wersja tiramisu, ale przepis na oryginalny deser też niedługo znajdzie się na blogu
Cooking Monsterwydaniu, to miła odmiana dla zwykłych puddingów z chia. Taki lemon curd sprawdzi się na śniadanie a jeśli dodamy do niego np bitą śmietanę lub inne owoce (maliny, jagody, borówkę), orzechy lub płatki migdałów będzie doskonałym deserem, zdrowym i takim, którego nie trzeba długo robić. Świetny, orzeźwiający smak, lekko kwaskowy ale nie wykręcający nam twarzy Oczywiście, polecam do niego cytryny
Mieszam w Garnkuzdrowotnych właściwości odżywczych. Idealna gładkość struktury, bez żadnych kawałeczków dodanych składników! Nawet po orzechach nie ma śladu! I jak tu nie lubić koktajlów? :) Składniki: 1 banan 1/2 szklanki malin 1 mała garść orzechów nerkowca 1 łyżeczka proszku maca 1/2 szklanki mleka roślinnego orzechowego lub wody Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do Nutribullet i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej
Zdrowie na języku :Ppostanowiłam Wam pokazać jak przygotować domowe lody. Jeśli chodzi o smak to możecie je przygotować w zasadzie z każdego rodzaju mrożonych owoców (np. truskawek, jeżyn czy jagód). Ja użyłam malin. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkasłoneczne poranki nie mogą obyć się bez kawy, a najlepszym dodatkiem do niej jest pyszne kruche ciasto z owocami sezonowymi. W moim przepisie wykorzystałam jagody, ale można również użyć malin, porzeczek czy wiśni. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkacotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Placuszek - miś z owocami i dżemem (czarna porzeczka 100% owoców bez cukru). II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z gruszką, nasionami chia i malinami. Zupa 13:00 Zupa z brokułami i cukinią. Mnóstwo warzyw i pestki z dyni. II Danie 16:00 Pstrąg i fasolka. Lekki obiadek, bo zapowiadała nam się pyszna kolacja. Podwieczorek
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich ¼ szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki soku z połowy cytryny 1 łyżka miodu ¼ szklanki mleka (lub jogurtu, maślanki...) świeże owoce: jabłko, maliny, borówki, śliwki... orzechy włoskie suszone owoce: morela, żurawina... Wykonanie: Miód wymieszałam z wodą, zalałam płatki owsiane i pozostawiłam na noc. Jabłko obrałam, starłam na tarce o dużych oczkach
Kuchnia u Krysitaką pogodę jak dzisiaj lody smakują najlepiej. Coś dla dzieci i dla dorosłych. A na pewno idealne na błyskawiczny piątek . Składniki : * szklanka soku pomarańczowego * kilka truskawek bądź malin albo innych owoców Przygotowanie : Owoce pokroić, przełożyć do pojemników na lody i całość uzupełnić sokiem. Zamrozić. Podawać po 2-3 godzinach
Magiczne Życie MartyPołączenie śliwek i malin z wytrawnym winem i lekką nutą goździków doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza tych dzikich. Wystarczy tylko wybrać dobre białe wino (niezbyt kwaśne), żeby mieć gwarancję, że sos się uda. Oczywiście, nie trzeba go stosować tylko do mięs - zastosowania jak zwykle ogranicza tylko wyobraźnia
Milion Smakówtwarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mascarpone 3 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny) 2 łyżki mąki ziemniaczanej W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy
Domowa cukiernia Ewyowoc, który w połączeniu z mięsem drobiowym, wieprzowina i rybami sprawdza się idealnie. Jednak, w moim przekonaniu nieprzeciętnie smakuje dopiero w połączeniem z wyrobami mlecznymi. Uwielbiam truskawki, jagody i maliny w połączeniu z deserem chia, ale marakuja bije wszystkie inne owoce na głowę. Dzisiaj przygotował wersję " na drogę" w zamykanym słoiczku, jednak możecie oczywiście zrobić deser w pucharkach
Humanistka w kuchnimąki troszkę soli (mała szczypta) 125 g masła najlepiej pokrojonego w kostkę schłodzone 1 łyżka oleju 70 ml wody owoce mix w tym przypadku mrożone : porzeczki ,maliny ,jeżyny, jagody Sposób: Mąkę ,masło, sól, olej woda (nie wszystko) Łączymy za pomocą robota, lub ręcznie wyrabiamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie, w razie potrzeby stopniowo dodajemy resztę wody. Chłodzimy
Viola cooks with passionżółtka w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 4 łyżki mąki ziemniaczanej sezonowe owoce ( u mnie maliny, jeżyny i borówki ) Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść
kolorowotorcikowo