możecie sobie doprawić pod własny gust. Próbowałam kilka razy przygotować tą pastę z limonką, ale wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy, że z cytryną jest smaczniejsza. Wybór pozostawiam Wam. Obok pasty z makreli i twarogu to ostatnio mój lider wśród past. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 3 jajka ugotowane na twardo 2 sztuki awokado 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy
Pieguskowa Kuchniamamy świeżą rybę nigdy wcześniej nie zamrożoną To z powodu kilku dnia mrożenia zasolonej ryby. Do marynowania w soli nadają się białe ryby ale przede wszystkim ryby tłuste: śledź, makrela, palia, pstrąg tęczowy czy łosoś. Tej ostatniej ryby nie trzeba wyjątkowo mrozić. Tak przygotowaną potrawę (rybę marynowana w soli często w soli i cukrze) można przechowywać w lodówce długo. Nawet
Sztuka gotowania w/g SamiryTaką oto sałatkę postawiłam na wigilijnym stole jako ciekawostkę kulinarną. Poprosiłam wszystkich, aby spróbowali odgadnąć, jaki jest jej skład. Zdecydowanie mówili, że ryba, że na pewno w składzie jest makrela. Piękne zdziwienie rysowało się na ich twarzach, gdy oznajmiłam, że ryby tam nie ma :) Koniecznie musicie przetestować ten przepis! Zaczerpnęłam go z publikacji "Dobre Decyzje" Stowarzyszenia Otwarte Klatki i jedynie
wege i kropkaDziś mam dla Was do zaproponowania pyszną, pieczoną rybkę. Składniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneDziś mam dla Was do zaproponowania pyszną, pieczoną rybkę. Składniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnegóry) Unagi (węgorz), Maguro (tuńczyk), Chutoro (średnio tłusty tuńczyk), dwie odmiany Otoro (mięso z części brzusznej tuńczyka, najbardziej cenione w Japonii) , Ebi (słodka krewetka), Shake (łosoś), Saba (makrela). Japończycy na co dzień najczęściej jedzą sushi nigiri, a nie znane nam sushi nori. Shizuoka – zestaw sushi „Młody mistrz sumo”: ogromne kawałki ryby, 2 razy dłuższe od kulki
Kuchcik gotujeoraz tuńczyka odsączamy i blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy majonez, ketchup oraz przyprawy, całość mieszamy i gotowe! Jeśli lubicie rybne pasty, koniecznie wypróbujcie również tej z wędzonej makreli (przepis tutaj ). SMACZNEGO
Bez Cebulisosem na bazie jogurtu naturalnego a z boczku tłuszcz jest cały wytopiony Polecam z chrupiącym pieczywem na leniwe śniadanie. Jeżeli lubisz sałatki jajeczne to polecam też tą z makrelą i porami – pycha. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym (2 porcje) Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego ½ łyżki oliwy z oliwek ½ łyżki
karmelowykuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem z rabarbaru i karmelem z tataraku Wszystkie potrawy smakowały wyjątkowo i niebanalnie. Mój
kolorowotorcikowoWyjątkowo zdrowy i smaczny chleb z ziaren i płatów owsianych. Bez drożdży, mąki i glutenu. Smakuje z miodem, konfiturą, pastą z makreli, pate z wątróbek. 1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe) 1 szklanka nasion ze słonecznika 2 łyżki maku niebieskiego 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego 4 łyżki babki płesznik garść orzechów laskowych
AZgotuj!szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Pica pau: karkówka, pikle, escabeche, chipsy warzywne. Peixinhos da horta: krewetki, fasola oraz musztardowiec w tempurze podawane z majonezem kolendrowym. Rollsy z makreli i sałatka z ogórka. Deser z jabłkiem: krem jogurtowy, pistacje, jabłkowa granita, oliwa z oliwek. Deser z popcornu: krem z popcornu, klementynki, beza chmielowa, dżem z oliwy z oliwek. Oryginalne Azulejos
Food SquarePrzygotowywaliśmy następujące dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone i mrożone), rodzynek, i octu. - Pszenica gotowana w mleku z miodem, podana
SMYKWKUCHNIkróluje tylko on 😉 . Bez względu na to, czy jest to wersja z łososiem i kaszą jaglaną , czy dodatkiem jest biała kasza gryczana , czy wersja klasyczna z makrelą i ryżem - zawsze jest pysznie. I zdrowo, czego już chyba nie muszę dodawać 😊. Dziś zapraszam na paprykarz z tuńczyka, z dodatkiem kolorowego ryżu. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki
Walijskie Pichceniepołówka posmarowana serkiem kanapkowym niskotłuszczowym ( najlepej typu Bieluch )ok.1 łyżka z chudą wędliną (2 plasterki), sałatą , pomidorem i kiełkami rzodkiewki 2 połówka z makrelą w pomidorach (ok.1 łyżka), roszponką i ogórkiem jajko na miękko papryka 2.Owsianka z owocami Energia:390kcal B:15g W:49g T:12g Mleko 220 ml (1 szklanka) Płatki owsiane
Marcepanowa kuchnia