makarony - 24536 przepisów (strona:911/1636)

Spaghetti z cukinii z bazylią, pistacją i olejem sezamowym! 212

Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo i szybko możecie przygotować dietetyczny obiad, ba!- nawet dietetyczny "makaron" z cukinii! Przepyszne połączenie smaków! SKŁADNIKI: - 1 średnia długa cukinia - 15 pistacji - olej sezamowy - garść bazylii - 15 listków świeżej melisy - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek Cukinię za pomocą specjalnej obieraczki kroimy na makaronowe nitki. Wrzucamy(...)patelni oliwę z oliwek, dodajemy ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), sól i pieprz. Smażymy około 3 minut. Cukinia ma być al dente! Siekamy pistacje i zioła.  Cukiniowy makaron wyjmujemy na talerz, posypujemy pistacjami i posiekanymi ziołami, skrapiamy olejem sezamowym.  Smacznego!!! Przepyszne! Zapraszam na mój Fan Page na Facebooka! SmykWKuchni! Pięknego Dnia!!! Buziak

SMYKWKUCHNI
Ekspresowa sałatka z tuńczykiem 449

awaryjna sałatka, z tego względu, że została przygotowana z produktów znalezionych w lodówce ;) Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem ;)  SMACZNEGO! ;) Składniki: 250g makaronu kokardki puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy czerwona cebula pęczek koperku papryka czerwona 4 ogórki korniszony (nieduże)  3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej 2 nieduże(...)ząbki czosnku pieprz ziołowy, sól  Makaron gotujemy al dente. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wszystkie składniki mieszamy razem . Z majonezu, jogurtu, musztardy i drobno posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sałatkę, mieszamy. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Sos pomidorowy z ryżem 196

gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam 1 szklankę białego ryżu. Ryż gotował się(...)makaron, ( często go mieszałam) gdy był miękki odcedziłam na sicie. Przelałam szklanką gorącej wody. Ryż gotował się około

Proste Potrawy
Chińska zupa domowa 186

Taka zupka jest smaczna i dość szybka do wykonania. :) Składniki : 2 marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska  lub kostka(...)chili i podsmażyć- ale nie przesadzać, bo zupa będzie za ostra ! W garnuszku zagotować około 1 l wody,( rosół jeszcze lepszy) wrzucić obsmażone mięso, później  dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki  Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym

Proste Potrawy
Kluski wstążki 152

dodaję sól Wpierw składniki łączę nożem, a potem dodaję oliwę (około 3 łyżek) i wyrabiam dobrze rękoma Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki. Takie kluski  świetnie pasują do sosów pomidorowych czy  warzyw :) Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć

Proste Potrawy
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 178

wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku

NaKońcuJęzyka
Rodzaje mąk bezglutenowych 164

mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej. Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego 3.Mąka Sojowa Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki(...)wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu. Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych.  3. Mąka Ziemniaczana Mąkę ziemniaczaną wytwarza się

NaKońcuJęzyka
Pesto bazyliowe według metody włoskich babć 196

miksujemy składniki w robocie kuchennym powstaje rzadka papka, w której nie da się odróżnić poszczególnych ingrediencji. Z kolei pesto siekane ręcznie ma bogatą teksturę i wyraźniejszy smak, przyjemnie oblepi makaron i nada mu głębszego aromatu. Niektórzy twierdzą też, że taki sposób przygotowania pesto zapobiega gorzknieniu bazylii i utracie przez nią pięknego koloru.  Z mojej strony mogę Wam potwierdzić(...)sobie posiekać, czasem chcę się wyżyć i stłuc bazylię w moździerzu :)  Pesto bazyliowe według metody włoskich babć Pesto genovese pesto wychodzi tyle, ile zużywam np. do 500 g makaronu czas przygotowania: 20-30 min. Składniki: (proporcje są tak naprawdę na oko) duży pęczek świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku garść orzechów piniowych, ja sięgam po tańsze migdały albo nerkowce

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa tajska. 351

sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie do sushi, na jeden talerz - 1 arkusz) makaron soba (1 garstka na 2 talerze) odrobina chili Do garnka wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Stawiamy na ogniu. Dodajemy 1,5 łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy(...)sojowy i rybny, posiekany drobno czosnek, garść kolendry, 1/3 pęczka szczypiorku. Ścieramy do zupy imbir, wyciskamy limonkę, połówkę wyciśniętej limonki wrzucamy do garnka. Gotujemy przez 15min. Podajemy z makaronem, pokrojonym szczypiorkiem i algami. Posypujemy odrobiną chili. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą 231

Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą??? Nie przyszłoby mi to do głowy! Jak taki przepis znalazłam na  blogu Matki Polki od razu mi się spodobał:) Składniki: *makaron penne pełnoziarnisty * por * wędzona makrela * śmietana * dodałam jeszcze kilka pieczarek * oliwa lub masło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę(...)zalałam śmietaną i dusiłam mieszając przez chwilę. Makaron ugotowany al dente rozłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia, skropiłam oliwą i wymieszałam, po czym na wierzch położyłam masę rybno - porową. Wsadziłam na 20 min. do rozgrzanego do 180*C piekarnika. Po wyjęciu posypałam zieloną cebulką i ... na stół!!! Bardzo mi smakowało, i makrela w takim połączeniu i por, którego do tej pory

Zdrowa Kuchnia Sowy
Polędwiczki wieprzowe z borowikami 181

Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki bulionu mięsnego 150ml śmietany 200g sera pleśniowego lazur 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło i oliwa do smażenia  PRZYGOTOWANIE   Polędwiczki kroimy(...)Podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente

Moje Kuchenne Rewelacje
Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 246

Sycące spaghetti z mięsem mielonym i pysznymi dodatkami - czyli "wypasione" spaghetti bolognese :) SKŁADNIKI  400g razowego makaronu spaghetti 250g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki) oliwa sól,pieprz, cukier papryka słodka,papryka ostra(...)bazylia, oregano - suszona lub  świeża  twardy ser do posypania  PRZYGOTOWANIE Makaron  gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa grzybowa 154

efekt i smak są  warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar(...)Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem posypane natką pietruszki lub koperkiem

prawdziwe jedzenie
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 228

sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało się nikomu gotować makaronu. Zazwyczaj grzyby jadamy właśnie z makaronem, rzadziej z ziemniakami (choć też bywają). Ale jeszcze nigdy nie wpadłam na to by podawać je z kaszą. A, że była akurat w lodówce

Smaczne Zdrowe
Sos ze świeżych pomidorów 219

Ekspresowy Sos ze świeżych pomidorów do mięsa, czy makaronu. Pomidory pochodziły z mojej działki. Sos jest soczyście czerwony, bardzo smaczny, pełen pysznych aromatów. Sos jest lekko pikantny, gdyż dodałam do niego trochę pieprzu Cayenne i rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz. Sos ma wyraźnie pomidorowy smak z odrobiną czosnku, dodałam sporą ilość oliwy i doprawiłam go dużą ilością ziół: oregano(...)moździerzu 2 ziarna ziela i 1 łyżeczka kolorowego pieprzu. Doprawiamy sos szczyptą pieprzu Cayenne. Gotujemy sos na silnym ogniu, aż się zredukuje i stanie się gęsty. Sos przygotowałam do makaronu.     The post Sos ze świeżych pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania