makarony - 24536 przepisów (strona:907/1636)

Łosoś z makaronem w białym sosie 160

SKŁADNIKI 1 makaron ugotowany al dante 300 g łososia 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 1 cytryna 1 cebulka czerwona pęczek świeżego kopru sól, pieprz, przyprawa warzywna WYKONANIE Łososia smażymy  na patelni na maśle przez około 5 min. Następnie  wlewamy  śmietanę  Dusimy  całość pod przykryciem około 10–15 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięta cytrynę(...)przyprawy w tym dużo pieprzu. Gotujemy  dalej na wolnym ogniu do momentu powstania sosu.Ugotowany makaron ,zalewamy powstałym sosem z kawałkami łososia. Dekorujemy posiekana cebulką .Smacznego

w mojej kuchni
Rukola- smaczna alternatywna dla tradycyjnej sałaty 97

połączeniu ze słodkimi owocami- gruszką, pomarańczą. Idealnie komponuje się z kozim serem i buraczkami. Można dodawać ją do dań na ciepło jak i na zimno- pizza, grzanki,makarony, koreczki, kanapki. Wystarczy posypać odrobiną listków np spaghetti Napoli a nada daniu zupełnie nowe oblicze i pomoże nam lepiej strawić dość kaloryczny makaron:) Nadaje im intrygujący, wyrazisty smak. Oprócz walorów smakowych rukola

CoolinarniePL
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem 576

Składniki: 400 g makaronu o kształcie ryżu 4 jajka 1 czerwona papryka 2 wędzone udka 6-7 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 5-6 łyżek majonezu 1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Udka i ogórki pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę,zioła dalmatyńskie, sól, pieprz

O kuchni z uczuciem
Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. 252

Czerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać(...)zalewy jest dość doprawiony i nadaje odpowiedni smak ;) Jeśli chcemy, by pesto było mniej zwarte, należy dodać więcej oleju lub oliwy z oliwek. Pesto można podawać z wszelkiego rodzaju makaronami lub z grzankami. The post Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 188

serowym ludkiem, a nader wszystko uwielbiam gorgonzole, dlatego mam dwa ulubione dania proponowane przez ten lokal. Są to Penne con Gorgonzola i Filetto con Gorgonzola. Penne, mój ulubiony rodzaj makaronu, czasem zdarza się, że podany zbyt rozgotowany, przez co zwiększa się jego indeks glikemiczny i automatycznie dostarcza więcej kalorii, otulony jest niezwykle dobrze skomponowanym sosem śmietanowym z moją ulubioną gorgonzolą(...)dobra, czepiam się tej kaloryczności makaronu, by odpokutować wystarczająco kaloryczny sos. Tak, czy siak  trzy składniki, a kolokwialnie niebo w gębie. Da się? Da! Skupmy się jednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy raz musiałem zaczerpnąć informacji od, pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca

BaRepas
Sałatka makaronowa 431

winie, czyli: co się nawinie - to do sałatki) :) Składniki: -1 opak. makaronu ryżowego -puszka groszku -mały słoik selera marynowanego -3-4 jajka -kilka plastrów wędliny gotowanej -kilka plastrów żółtego sera -majonez, pieprz, sól -1 ząbek czosnku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, makaron gotujemy "al dente" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, seler odcedzamy z zalewy. Następnie

KasiekGotuje
Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym 194

Składniki: (dla 2 osób) -200 g makaronu razowego spaghetti (lub zwykłego) -150 g kurek -200 g gęstej śmietany -2 ząbki czosnku -łyżka masła -garść posiekanej natki pietruszki -pieprz i sól Wykonanie: Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Opłukane kurki kroimy na mniejsze kawałki (można je zostawić w całości). Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurki, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pieprz

KasiekGotuje
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i orzeszkami ziemnymi 237

temu. Do dziś zajadam się nią ze smakiem. W pierwszej wersji nie miała orzeszków ziemnych, ale teraz nie wyobrażam sobie jej bez tego chrupiącego dodatku! SKŁADNIKI: 25-30 dag makaronu (ok pół standardowej paczki) 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 5 dag orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka majonezu  1. Makaron ugotować. Przełożyć do miski. 2. Dodać kukurydzę, tuńczyka, orzeszki

Kto ugości moich gości?
Makaron z sosem Napoli 178

dzisiaj na obiadek Betty proponuje pyszny makaron... Sos :  1 cebula posiekana w kostkę. 2 ząbki czosnku podsmażyć na 3 łyżkach oleju.  Dodać 2 puszki pomidorów po łyżeczce bazyli, oregano i rozmarynu, parę płatków chilli.  Posolić i popieprzyć do smaku.  Gotować na wolnym ogniu około pół godz. Lekko zblędować.  Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Połączyć

LEjDIS
Orientalny rosół z kaczki 230

warzyw, według przepisu podanego powyżej 2 cm imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego 1/3 czerwonej papryki 1/2 słoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili(...)chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz grzyby mun i pędy bambusa. Gotujemy całość kilkanaście minut. Następnie dodajemy makaron sojowy. Gotujemy jeszcze 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, o ile jest taka konieczność

Mango Papaja
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 204

książek kucharskich a teraz w ręce wpadła mi kolejna, którą polubiłam od pierwszego wejrzenia. To "Ilustrowaną szkoła gotowania". :-) Z jej pomocą będą uczyła się kuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości(...)święta". :-) Chciałabym podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy! Uwielbiam spaghetti, lasagne, cannelloni, ravioli i oczywiście pizze! Na dodatek moi teściowie wiele lat temu wyemigrowali do Włoch, mieszkają w Bolonii i również uwielbiają włoską kuchnię. Chciałabym dorównać mojej teściowej

Szefowa kuchni
Rosół wołowy z pieprzem syczuańskim 169

Zapraszam do spróbowania i polubienia bloga! Porcja dla całej rodziny :) Czas przygotowania ok 2,5-3 godzin Składniki: 0,6-0,7 kg porcji rosołowej wołowej (koniecznie z kością) Makaron nitki Włoszczyzna suszona, mrożona bądź świeża Połowa pora 2 cebule 3 ząbki czosnku polskiego Liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, czosnek niedźwiedzi Sól himalajska Pieprz syczuański Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Umytą(...)czosnek i por. Następnie łyżeczkę lubczyku i czosnku niedźwiedziego oraz 3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego. Dosalamy do smaku. 6/ Po upłynięciu 15 minut rosół jest gotowy, wystarczy tylko ugotować nitki makaronu. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
MAKARON ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 115

Szybkie i smaczne danie z makaronu.         Dzisiaj proponuję fusilli ze szpinakiem i wędzonym łososiem.                                                          SKŁADNIKI: makaron fusilli ugotowany al dente 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku

Kuchnia w opałach
SZYBKIE SPAGHETTI 133

końcu zaczął się sezon. Zmęczona i głodna doczołgałam się wreszcie do domu i ostatkiem sił przygotowałam kolację. Zapach czosnku i świeżych ziół zawsze potrafi postawić mnie na nogi. SKŁADNIKI: makaron spaghetti ugotowany al`dente 1 łyżka oliwy 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki pasty pomidorowej świeże oregano i bazylia sól, pieprz tarta mozzarella do posypania A jak to zrobić(...)patelni rozgrzać oliwę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać przez chwilkę aby nie przypalić czosnku. Dodać zagotowany makaron, pastę pomidorową i posiekane zioła. Całość chwilę podsmażyć, aby składniki się połączyły, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe spaghetti przełożyć na talerz i posypać startą mozzarellą

Kuchnia w opałach
ŁAZANKI 110

kapusty słodkiej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 kg pieczarek  40 dag wędzonego boczku sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek kminek mielony 1 łyżka smalcu makaron łazanki(...)odrobiną kwasku cytrynowego). Pieczarki zdjąć z patelni i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodać smalec, obie kapusty (odciśnięte z wody), pieczarki i ugotowany a dente makaron. Całość dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i kminkiem. Wszystko podsmażać jeszcze około 30 minut, mieszając, aby smaki dobrze się wymieszały

Kuchnia w opałach