Składniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego Czaniecki, 3 łyżki ketchupu, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 4 łyżki startego żółtego sera. Przygotowanie: Makron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na dnie szklanek układamy po 2-3 łyżki makaronu ryżowego. Następnie dodajemy majonez i posiekany szczypiorek. Kolejną
Aga w kuchniSkładniki: 1,5 kg szynki (mięsa), 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 1 brokuł, 2 łyżki majeranku Kamis, 1/4 ognistej mieszanki przypraw Kamis, 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: przeciskamy przez praskę ząbek(...)Odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym (u mnie naczynie firmy Termisil ) pieczeń w 220 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pieczeń podajemy z ugotowanym makaronem i brokułem. Naczynie żaroodporne firmy Termisil bardzo łatwo domywa się z tłuszczu. Jest bardzo praktyczne, oprócz pieczeni można je zastosować do zapiekanek, a także potraw na zimno. Załączona
Aga w kuchniBigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle
Aga w kuchninastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar wody wyparuje Miedzyczasie gotujemy wode na Conchiglie Rigate MALMA i gotujemy je 8 minut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-) Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny sos.Dodajemy
Z Kuchni Do KuchniZupa pomidorowa po włosku...z makaronem FUSILLI od MALMA. To treściwa i bardzo gęsta zupa/krem. Składniki - Fusilli MALMA jarzyny na zup ę kości bądz porcja rosołowa oliwa z oliwek, sól ,pieprz,bazylia orzechy włoskie masło Gotujemy wywar z naszych ulubionych kości lub z porcji kurczaka z dodatkiem jarzynek. Wyjmujemy kości , obieramy z mięsa i wszystko razem miksujemy blenderem, dodajemy przecier(...)pomidorowy bądz butelkę passata di pomodoro. Doprawiamy oliw ą , pieprzem, solą. Gotujemy. Następnie gotujemy al dente nasz makaron FUSILLI od MALMA. Wykładamy do miseczki. Polewamy naszym kremem pomidorowym. Posypujemy orzechami i du żą ilością świeżej bazylii.. Przed samym podaniem dodajemy łyż eczk ę masła . Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipeperoncino parmezan lub grana padano czarne oliwki, żadnych specjalnych doznań smakowych, ale kolor czarny idelanie pasuje i dodaje charakteru całości kawałek czerwonej papryki na dekorację pokrojonej w kosteczkę makaron penne MALMA Do szerokiego rondla lub na patelnie dajemy uduszone wcześniej pieczarki. Dodajemy liście szczawiu. Następnie ziemniaczki, marchewkę oraz kabanosy, bądz kiełbasę i boczek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy(...)ciepłą wodą , kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro czosnkowo-papryczkowej. Uwaga ! Niedużo gdyż jest dość ostra i pikantna. Przykrywamy i dusimy. Doprawiamy solą i liśćmi bazylii. Makaron Penne od MALMA gotujemy al dente i odcedzamy. Mieszamy z sosem , wykładamy na talerz, dajemy oliwki pokrojone w talarki, posypujemy liśćmi bazylii, trzemy parmezan bądz grana padano. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę
Z Kuchni Do Kuchniwszystkiemu ! Malutka fioletowa cebulka, bo ostra oliwa z oliwek, sól i listki bazylii. Duuuużo! Parmezan lub grana padano. Dużo. Matko jak ja uwielbiam ten ser ! Bez niego jak bez makaronu, umrze Włoch! Orzechy włoskie nasze ..polskie! To będzie danie szybkie, na przywołanie lata, na przywołanie słońca! Ugotuj makaron fusilli Malma al dente. Odcedz i polej oliwą, wymieszaj. W ten sposób
Z Kuchni Do Kuchnidzisiaj i znajduję! Jako , że miałam wszystko w lodówce, prawie wszystko...dotorowałam sobie drogę do kuchenki i wśród mis, misek i papryk odnalazłam deskę i nóż oraz ostatnią paczkę makaronu MALMA chifferi rigati/klik . Nastawiłam wodę, posoliłam i ...wyciągnęłam składniki z lodówki - 2 soczyste pomidory BIO - bo od koleżanki- co niech jej Bozia da zdrowie, bo nie pryskane nie modyfikowane(...)dente. W zlewie pełno wszystkiego, ale udało mi się odcedzić, wrzucam je na patelnie, potrząsam energicznie, mieszam dokładnie aby całe dobro wyciśnięte podczas duszenia, wcisnęło się do środka naszego makaronu... Wykładam na talerz,jeszcze klilka listków bazylii, parmezan na dużych oczkach starty, rzut oka na pobojowisko...i wychodzę. Smacznego. Opis dłuższy niż samo przygotowanie dania. Ale musiałam siąść i chwilkę
Z Kuchni Do Kuchniktóre można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina. Dlaczego w brytfannie(...)pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym żołądku... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień tak by nasz wywar delikatnie "pyrkał(...)rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki. Na pozostałe warzywa oraz ugotowane mięso znalazłam idealny sposób by nic się nie zmarnowało. Postanowiłam zrobić pyszny pasztet drobiowy z warzywami i kminkiem
Mango Papajapół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy(...)następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy koncentratem i pozostałymi przyprawami, dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody Gatityskładników dostępnych w polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej(...)Cozza nie tylko wspomina swoje dzieciństwo, swoje ulubione dania i przytacza różne ciekawostki z włoskiego podwórka, ale również daje praktyczne rady, na przykład jak poprawnie przygotować makaron. Przybliża nam też narodowe i rodzinne zwyczaje kulinarne. Przepisy są przedstawione bardzo czytelnie , po jednym przepisie na stronie. Opis wykonania jest klarowny i krótki . Ilość składników do przygotowania dania
Kulinarne przygody Gatitytrawy cytrynowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego sok z połowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 300 g piersi z kurczaka 160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowania olej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin(...)cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron, mieszamy. Po 3 minutach zupa jest gotowa do podania
Kulinarne przygody Gatitychili 500 g wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie: Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku. Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy solą(...)sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu. Podajemy makaronem lub ryżem
Kulinarne przygody Gatitykolorowe papryki * kawałki pieczone mięsa np z kurczaka * sól, pieprz, zioła do smaku * 2 łyżki oliwy z oliwek * 100g tartego żółtego sera * 100g ugotowanego al dente dowolnego makaronu Przygotowanie : Cukinię pokroić w pół plastry, paprykę w paseczki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa, przyprawić do smaku. Ułożyć warzywa w naczyniu do zapiekania, dodać kawałki mięsa. Całość przykryć serem(...)zapiekać około 15 minut, aż ser się rozpuści. Ja do tego dania proponuję dodać jeszcze makaron - wtedy zjemy dobrą i sytą potrawę
Magiczne Życie Marty