makarony - 24536 przepisów (strona:909/1636)

Nadziewany por z parowaru 228

wczoraj udało mi się go uparować :) Moje ostatnie cannelloni było jednym z pierwszych wpisów na blogu, więc robiłem je w połowie listopada. Zastanawiałem się, czy zrobić jeszcze raz makaron i zmienić nadzienie czy spróbować z porem. Postawiłem na to drugie rozwiązanie, a z makaronu zrobię za jakiś czas :) Na pewno będzie ładniej wyglądał niż ten z początków bloga

Parowar Faceta
Makaron orkiszowy 144

Składniki :    makaron orkiszowy                                  2cebule(...)Przygotowanie : Makaron orkiszowy ugotować. W międzyczasie posiekać w półplasterki cebulę i zeszklić na patelni. Następnie pokroić szynkę. Dodać stopniowo na patelnię.Doprawić garam masalą, solą i pieprzem do smaku. Do tego surówka ..Pycha

w mojej kuchni
Pokrzywowe zielone makaronowe kluseczki 87

wbić w stolnicę zarazem. Po każdym takim ruchu zbieramy ciasto j z powrotem i ponownie rozciągamy. Pracujemy  z  nim około 10 minut. Dobrze  zagniecione ciasto na makaron  musi  odchodzić od dłoni, nie może przyklejać się do blatu.   Odstawiamy  ciasto na 6 minut pod przykryciem ,aby odpoczęlo. Po tym czasie dzielimy  ciasto(...)rulonik i kroimy na paseczki.Uzyskane w ten sposób kluseczki roztrzepujemy i wieszamy do suszenia np.na wieszaku.Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. W zależności od grubości należy taki makaron gotować 5-8 minut w osolonej wodzie.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Sos ze świeżych i suszonych pomidorów 95

składniki na sos do makaronu pokrzywowego 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie 1 czerwona  cebula pokrojona 3-4 świeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE(...)pomidory.Dopra­w  do smaku ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem  i utartą skórkę cytrynową.  Tak doprawiony sos podsmaż  na wol­nym ogniu 3-4minuty. Do gotowego makaronu dodaj sos. Smacznego

w mojej kuchni
Łosoś z makaronem w białym sosie 152

SKŁADNIKI 1 makaron ugotowany al dante 300 g łososia 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 1 cytryna 1 cebulka czerwona pęczek świeżego kopru sól, pieprz, przyprawa warzywna WYKONANIE Łososia smażymy  na patelni na maśle przez około 5 min. Następnie  wlewamy  śmietanę  Dusimy  całość pod przykryciem około 10–15 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięta cytrynę(...)przyprawy w tym dużo pieprzu. Gotujemy  dalej na wolnym ogniu do momentu powstania sosu.Ugotowany makaron ,zalewamy powstałym sosem z kawałkami łososia. Dekorujemy posiekana cebulką .Smacznego

w mojej kuchni
Rukola- smaczna alternatywna dla tradycyjnej sałaty 88

połączeniu ze słodkimi owocami- gruszką, pomarańczą. Idealnie komponuje się z kozim serem i buraczkami. Można dodawać ją do dań na ciepło jak i na zimno- pizza, grzanki,makarony, koreczki, kanapki. Wystarczy posypać odrobiną listków np spaghetti Napoli a nada daniu zupełnie nowe oblicze i pomoże nam lepiej strawić dość kaloryczny makaron:) Nadaje im intrygujący, wyrazisty smak. Oprócz walorów smakowych rukola

CoolinarniePL
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem 570

Składniki: 400 g makaronu o kształcie ryżu 4 jajka 1 czerwona papryka 2 wędzone udka 6-7 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 5-6 łyżek majonezu 1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Udka i ogórki pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę,zioła dalmatyńskie, sól, pieprz

O kuchni z uczuciem
Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. 243

Czerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać(...)zalewy jest dość doprawiony i nadaje odpowiedni smak ;) Jeśli chcemy, by pesto było mniej zwarte, należy dodać więcej oleju lub oliwy z oliwek. Pesto można podawać z wszelkiego rodzaju makaronami lub z grzankami. The post Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 181

serowym ludkiem, a nader wszystko uwielbiam gorgonzole, dlatego mam dwa ulubione dania proponowane przez ten lokal. Są to Penne con Gorgonzola i Filetto con Gorgonzola. Penne, mój ulubiony rodzaj makaronu, czasem zdarza się, że podany zbyt rozgotowany, przez co zwiększa się jego indeks glikemiczny i automatycznie dostarcza więcej kalorii, otulony jest niezwykle dobrze skomponowanym sosem śmietanowym z moją ulubioną gorgonzolą(...)dobra, czepiam się tej kaloryczności makaronu, by odpokutować wystarczająco kaloryczny sos. Tak, czy siak  trzy składniki, a kolokwialnie niebo w gębie. Da się? Da! Skupmy się jednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy raz musiałem zaczerpnąć informacji od, pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca

BaRepas
Sałatka makaronowa 421

winie, czyli: co się nawinie - to do sałatki) :) Składniki: -1 opak. makaronu ryżowego -puszka groszku -mały słoik selera marynowanego -3-4 jajka -kilka plastrów wędliny gotowanej -kilka plastrów żółtego sera -majonez, pieprz, sól -1 ząbek czosnku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, makaron gotujemy "al dente" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, seler odcedzamy z zalewy. Następnie

KasiekGotuje
Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym 189

Składniki: (dla 2 osób) -200 g makaronu razowego spaghetti (lub zwykłego) -150 g kurek -200 g gęstej śmietany -2 ząbki czosnku -łyżka masła -garść posiekanej natki pietruszki -pieprz i sól Wykonanie: Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Opłukane kurki kroimy na mniejsze kawałki (można je zostawić w całości). Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurki, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pieprz

KasiekGotuje
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i orzeszkami ziemnymi 229

temu. Do dziś zajadam się nią ze smakiem. W pierwszej wersji nie miała orzeszków ziemnych, ale teraz nie wyobrażam sobie jej bez tego chrupiącego dodatku! SKŁADNIKI: 25-30 dag makaronu (ok pół standardowej paczki) 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 5 dag orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka majonezu  1. Makaron ugotować. Przełożyć do miski. 2. Dodać kukurydzę, tuńczyka, orzeszki

Kto ugości moich gości?
Makaron z sosem Napoli 171

dzisiaj na obiadek Betty proponuje pyszny makaron... Sos :  1 cebula posiekana w kostkę. 2 ząbki czosnku podsmażyć na 3 łyżkach oleju.  Dodać 2 puszki pomidorów po łyżeczce bazyli, oregano i rozmarynu, parę płatków chilli.  Posolić i popieprzyć do smaku.  Gotować na wolnym ogniu około pół godz. Lekko zblędować.  Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Połączyć

LEjDIS
Orientalny rosół z kaczki 225

warzyw, według przepisu podanego powyżej 2 cm imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego 1/3 czerwonej papryki 1/2 słoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili(...)chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz grzyby mun i pędy bambusa. Gotujemy całość kilkanaście minut. Następnie dodajemy makaron sojowy. Gotujemy jeszcze 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, o ile jest taka konieczność

Mango Papaja
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 197

książek kucharskich a teraz w ręce wpadła mi kolejna, którą polubiłam od pierwszego wejrzenia. To "Ilustrowaną szkoła gotowania". :-) Z jej pomocą będą uczyła się kuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości(...)święta". :-) Chciałabym podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy! Uwielbiam spaghetti, lasagne, cannelloni, ravioli i oczywiście pizze! Na dodatek moi teściowie wiele lat temu wyemigrowali do Włoch, mieszkają w Bolonii i również uwielbiają włoską kuchnię. Chciałabym dorównać mojej teściowej

Szefowa kuchni