makarony - 24536 przepisów (strona:917/1636)

Makorańska harira 133

posiekanej pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/4 szk czerwonej soczewicy 1/2 szk cieciorki, namoczonej na noc 3 szk wody 4 małe cebulki lub szalotki 1/4 szk makaronu, (u mnie bez) sól świeżo zmielony czarny pieprz Do przybrania: posiekana świeża kolendra plasterki cytryny do wciśnięcia do zupy cynamon 1. W dużym rondlu roztop masło i przez 5 minut(...)wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny. 4. Dodaj malutkie cebulki lub równie małe szalotki i gotuj jeszcze przez 30 minut. Na 5 minut przed upływem czasu gotowania wrzuć makaron (najlepiej nitki). Podawaj zupę przybraną świeżą kolendrą, plasterkami cytryny i cynamonem. Źródło ,,encyklopedia

Apetyczna babeczka
Sałatka makaronowa z kurczakiem 218

majonezu, sałatka wyszła bardzo dobra i nie taka tucząca jak z majonezem Sałatka makaronowa z kurczakiem SKŁADNIKI:        szczypiorek - 1 pęczek pomidorki koktajlowe - 6 szt makaron wstążki - 250 g groszek konserwowy - 0,5 puszki            filet z kurczaka -1 szt przyprawa curry cebula czerwona - 0,5 szt sól i pieprz tłuszcz(...)smażenia                PRZYGOTOWANIE: Kurczaka pokroić w grubszą kostkę, przełożyć na patelnię, dobrze obsypać przyprawą curry, usmażyć na tłuszczu. Makaron ugotować al-dente, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć na durszlaku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szczypiorek i pomidorki opłukać, osączyć , pokroić. Wymieszać wszystkie składniki sałatki, doprawić do smaku solą i pieprzem (function

Kuchnia Danusi
Letnia zupa jagodowa 156

Zupa najlepiej smakuje na zimno, podana z makaronem Letnia zupa jagodowa SKŁADNIKI: jagody - 500 g woda - 600 ml cukier- 4 łyżki śmietana - 4 łyżki cukier waniliowy - 1 opak PRZYGOTOWANIE: Jagody przebrać, opłukać, rozgnieść widelcem,  przełożyć do garnka. Owoce zalać wodą, dodać cukier i cukier waniliowy, gotować kilka minut. Następnie dodać do zupy śmietanę, zagotować. Za pomocą blendera zmiksować zupę(...)Zupę podawać z makaronem. Można podawać zupę na zimno jak i na gorąco (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Rosół z przypalaną cebulą 190

cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego Kamis, 3 liście laurowe Kamis, 5 ziarenek pieprzu Kamis, 1/2 łyżeczki soli, 1 listek lubczyka, natka pietruszki, 1 opakowanie makaronu Międzyborskiego - nitki Przygotowanie:    Połowę kury zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Dodajemy obrane warzywa. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem(...)suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Podajemy z makaronem i natką pietruszki

Aga w kuchni
Sałatka z makaronem ryżowym 498

Składniki: 200 g makaronu ryżowego Czaniecki, 1 ogórek zielony, 150 g szynki konserwowej, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie:       Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu hartujemy go zimną wodą. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i suszoną natkę pietruszki. Mieszamy składniki. Dodajemy majonez

Aga w kuchni
Zapiekanki 317

Zapiekana ryba z warzywami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami

Aga w kuchni
Sałatki i surówki 481

Sałatka z burakami Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi Sałatka z figami Sałatka z gruszkami i figami Sałatka z gyrosem Sałatka z kukurydzą Sałatka z kuleczkami mięsnymi Sałatka z makaronem ryżowym Sałatka z kalafiorem Sałatka z kurczakiem Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach Sałatka z pomidorem, mozzarellą i rukolą Sałatka z roszponką i cytrusami Sałatka z roszponką i malinami Sałatka

Aga w kuchni
Lazania ze szpinakiem 163

Składniki: 6 płatów makaronu do lazani, 500 g świeżego szpinaku, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis 50 g żółtego sera. Przygotowanie:      Płaty makaronu do lazanii gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem

Aga w kuchni
Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach 116

Składniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego Czaniecki, 3 łyżki ketchupu, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 4 łyżki startego żółtego sera. Przygotowanie:      Makron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na dnie szklanek układamy po 2-3 łyżki makaronu ryżowego. Następnie dodajemy majonez i posiekany szczypiorek. Kolejną

Aga w kuchni
Pieczeń z makaronem 144

Składniki: 1,5 kg szynki (mięsa), 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki,  1 brokuł, 2 łyżki majeranku Kamis,  1/4 ognistej mieszanki przypraw Kamis, 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis,  1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól Kamis,  pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:     Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: przeciskamy przez praskę ząbek(...)Odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym (u mnie naczynie firmy Termisil ) pieczeń w 220 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pieczeń podajemy z ugotowanym makaronem i brokułem.   Naczynie   żaroodporne firmy Termisil bardzo łatwo domywa się z tłuszczu. Jest bardzo praktyczne, oprócz pieczeni można je zastosować do zapiekanek, a także potraw na zimno. Załączona

Aga w kuchni
Grzyby 165

Bigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek   Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle

Aga w kuchni
Muszelki spod Etny 144

nastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar wody wyparuje Miedzyczasie gotujemy wode na Conchiglie Rigate MALMA i gotujemy je 8 minut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-)  Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny sos.Dodajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa pomidorowa z orzechami ,bazylia i makaronem fusilli 125

Zupa pomidorowa po włosku...z makaronem FUSILLI od MALMA. To treściwa i bardzo gęsta zupa/krem. Składniki - Fusilli MALMA jarzyny na zup ę kości bądz porcja rosołowa oliwa z oliwek, sól ,pieprz,bazylia orzechy włoskie masło Gotujemy wywar z naszych ulubionych kości lub z porcji kurczaka z dodatkiem jarzynek. Wyjmujemy kości , obieramy z mięsa i wszystko razem miksujemy blenderem, dodajemy przecier(...)pomidorowy bądz butelkę passata di pomodoro. Doprawiamy oliw ą , pieprzem, solą. Gotujemy. Następnie gotujemy al dente nasz makaron FUSILLI od MALMA. Wykładamy do miseczki.  Polewamy naszym kremem pomidorowym. Posypujemy orzechami i du żą ilością świeżej bazylii.. Przed samym podaniem dodajemy łyż eczk ę masła . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Polsko-włoska pikanteria z rumuńską nutką 123

peperoncino parmezan lub grana padano czarne oliwki, żadnych specjalnych doznań smakowych, ale kolor czarny idelanie pasuje i dodaje charakteru całości kawałek czerwonej papryki na dekorację pokrojonej w kosteczkę makaron penne MALMA Do szerokiego rondla lub na patelnie dajemy uduszone wcześniej pieczarki. Dodajemy liście szczawiu. Następnie ziemniaczki, marchewkę oraz kabanosy, bądz kiełbasę i boczek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy(...)ciepłą wodą , kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro czosnkowo-papryczkowej. Uwaga ! Niedużo gdyż jest dość ostra i pikantna. Przykrywamy i dusimy. Doprawiamy solą i liśćmi bazylii. Makaron Penne od MALMA gotujemy al dente i odcedzamy. Mieszamy z sosem , wykładamy na talerz, dajemy oliwki pokrojone w talarki, posypujemy liśćmi bazylii, trzemy parmezan bądz grana padano. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę

Z Kuchni Do Kuchni
Intrygująca sałatka 150

wszystkiemu ! Malutka fioletowa cebulka, bo ostra oliwa z oliwek, sól i listki bazylii. Duuuużo! Parmezan lub grana padano. Dużo. Matko jak ja uwielbiam ten ser ! Bez niego jak bez makaronu, umrze Włoch! Orzechy włoskie nasze ..polskie! To będzie danie szybkie, na przywołanie lata, na przywołanie słońca! Ugotuj makaron fusilli Malma al dente. Odcedz i polej oliwą, wymieszaj. W ten sposób

Z Kuchni Do Kuchni