Składniki: 400 g makaronu świderki 3 ząbki czosnku 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 jajka 1 świeży długi ogórek 3 łyżki ziół prowansalskich 5 łyżek majonezu sól Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Por pokroić
O kuchni z uczuciemDziś na talerzu króluje pstrąg łososiowy z makaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet) masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby pomidory suszone w zalewie sól, pieprz makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe) Sos: 1/5 szklanki
upichcicpłyn. Ale dzięki temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty rosół, tylko z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję już tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka(...)gotować na ustawieniu low przez 8 - 10 godzin lub high przez 6 godzin. Po ugotowaniu ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Podawać z makaronem, najlepiej domowym ( np. z tego przepisu). Smacznego
Stare Garyszparagowa 150g ( ja nie miałam , więc pominęłam ten składnik ) Postępowałam według instrukcji Zagotuj wodę w czajniku. Cebulę i paprykę pokrój w paski , podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Wsyp makaron i mieszankę z opakowania, wlej gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Dodaj fasolkę szparagową wymieszaj i gotuj ok 7 min. Dodaj tuńczyka, gotuj ok 3 min , aż makaron zmięknie
Cukier&PuderSkładniki: opakowanie makaronu 25 dkg chudej szynki puszka kukurydzy 3 zielone ogórki 100 g słonecznika (można więcej) Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Jogurt, majonez i musztardę mieszamy z ząbkiem czosnku
Cukier&Pudergarnku. Za pomocą blendera miksujemy pomidorki z puszki wraz z solą i ziołami. Do garnka wlewamy wodę, czekamy do momentu zagotowania. Kiedy woda będzie już wrzała, wkładamy cukiniowy makaron i gotujemy przez 4-5 minut, tak aby był średnio twardy. Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy pierś z kurczaka, rozkładamy świeże pomidorki koktajlowe i polewamy sosem pomidorowym. Lekkie, sycące
Zdrowie na języku :Pporcje) - 1 duża cebula/2 mniejsze - 1 łyżka oleju z awokado - 2 średnie marchewki młode - 1 pietruszka - 1 kiełbaska sojowa Polsoja - 100 g jarmużu - pół czerwonej papryki - 100 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Lubella kokardki) - przyprawy: sól, curry, szczypta imbiru, pieprz cayenne, pieprz ziołowy Olej z awokado rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojoną w talarki cebulkę. Po chwili dodajemy pietruszkę, marchewkę(...)Należy dodawać co jakiś czas odrobinę wody, aby nic nam nie przywarło do naczynia :) Po tym czasie dodajemy posiekany jarmuż i dusimy jeszcze 10-15 minut. Ugotowany al dente makaron dodajemy do gotowego dania, razem mieszamy i podajemy :) Gotowe
Zdrowie na języku :Pmake a fantastic accompaniment to pasta dish. Po świętach Bożego Narodzenia i Sylwestrze proponuję wegetariańską dietę przynajmniej przez tydzień. Gnocchi są samczne i lekkie i fantastycznie smakują z makaronami. Ingredients: Penne, For spinach gnocchi: 450 gr frozen spinach (chopped) 1 onion, 1 garlic clove, 1/4 teaspoon ground nutmeg, 200 gr mascarpone cheese, 3/4 cup all-purpose flour, 3 egg whites(...)Składniki: Makaron Penne 450 gr mrożonego szpinaku (posiekanego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Ser mascarpone, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 mąki, 3 białka Tomato sauce: 1 onion (chopped) 1 red pepper, seeded and diced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato paste, 1 teaspoon sugar, 1 teaspoon dried oregano salt and black pepper. Olive
Kulinarna rozmowaupalny dzień :) Składniki: mleko kokosowe (pozostałe po ściągnięciu śmietany u mnie 1 i 1/2 szkl) 1 kilogram truskawek 2 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej garść świeżej mięty cukier do smaku makaron Przygotowanie: Truskawki obieram i dokładnie myje. Połowę owoców zalewam małą ilością wody (tak aby owoce były przykryte) i gotuje około 10 minut. Następnie przestudzam i miksuję. Drugą połowę truskawek(...)truskawki i pozostawiam do wystygnięcia. Kiedy mleko kokosowe przestygnie dodaję schłodzone zmiksowane, świeże truskawki z miętą. Całość dokładnie mieszam. W razie konieczności dosładzam odrobinę brązowym cukrem. Podaję z przestudzonym makaronem. Pycha
Magiczna kuchnia Dariirozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchniproponowanych przez nas przepisów, w tym ta sałatka, w której po raz pierwszy połączyłyśmy ser feta z tuńczykiem i okazało się to smaczne: Składniki: mieszanka sałat pomidorki koktajlowe jaja makaron pełnoziarnisty tuńczyk w sosie własnym ser feta siemię lniane oliwa z oliwek Przepis: Bazę stanowi mix sałat. Makaron pełnoziarnisty, gdyż ten u nas króluje, wrzucamy
WeAreCrazyroku też zapraszam Was serdecznie do mnie, mam nadzieję, że znajdziecie tu wiele kulinarnych inspiracji. :-). Oto lista dziesięciu najchętniej oglądanych przepisów: Numer 1 Najprostszy sos serowy do makaronu Numer 2 Domowa vegeta Numer 3 Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Numer 4 Polędwica z szynkowara Numer 5 Wędzona domowa pasztetowa-wątrobianka Numer 6 Sos szpinakowy do makaronu Numer
Kulinarne przygody Gatityszparagowej, 3 łodyg selera naciowego, 2 marchewek, 1 cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 pora, 200 gram fasoli cannellini (1 puszka), 400 gram pomidorów w puszce (2 puszki), 100 gram makaronu muszelek, 1,5 litra bulionu warzywnego, oliwy, pęczka natki pietruszki, świeżego tymianku, 10 gram parmezanu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Do dużego garnka dodałem 3 łyżki oliwy. Do zimnej oliwy(...)białą fasolą w puszce) oraz 2 puszki pomidorów. całość zalałem 1,5 litra bulionu warzywnego i gotowałem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodałem go garnka 100 gram makaronu muszelek i drobno posiekany pęczek natki pietruszki, doprawiłem też do smaku solą i pieprzem. Całość gotowałem na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zupę wylałem na talerze
Wyprawy kulinarneZapraszam :) Składniki : 800 g pomidorów z puszki 30 g masła 2 rozgniecione ząbki czosnku sól, pieprz. parmezan 20 dag mięsa mielonego 1 łyżka oliwy 250 g makaronu spaghetti Wykonanie : Mięso podsmaż na oliwie. Pomidory w raz z zalewą przetrzyj przez sitko. W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek i chwilkę podsmaż. Dodaj pomidory i zagotuj. Dodaj(...)mięso i chwilę gotuj aż sos troszkę odparuje. Przypraw do smaku , solą , pieprzem ( jeśli lubisz dodaj posiekaną bazylię i pietruszkę ) Makaron ugotuj al dente . Dodaj do sosu i wymieszaj . Na wierzch można zetrzeć odrobinę parmezanu . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimały por, - 1/2 szklanki śmietany słonecznikowej (wg przepisu Matki Weganki - TUTAJ ), - 1 mały pęczek koperku, - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk, szczypta papryki wędzonej i pieprzu ziołowego, - olej, - makaron do zupy. Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy. Pieczarki kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, marchewkę, pietruszkę i selera cieniej, por w plastry ok 5 mm. Sekretem który odkryłam, dzięki(...)liść laurowy i ziele. Gotować do miękkości wszystkich warzyw, pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i śmietanę którą wcześniej trzeba zahartować gorącą zupą. Doprawić zupę do smaku, podawać z makaronem (najlepiej razowym). Smacznego
Co na wege obiad?