puszka pomidorów • 1 mały przecier pomidorowy • ok. 400 g sera żółtego • bazylia • sól, pieprz • zioła prowansalskie • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego • 1 szkl bulionu • 1 opakowanie makaronu do lazanii Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić(...)sól, pieprz • gałka muszkatołowa Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i lekko zasmażamy. Teraz dodać mleko. Szybko mieszamy by nie było grudek. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (niektóre wymagają podgotowania, inne niekoniecznie). Blaszkę o wymiarach 25x35 natłuścić oliwą. Teraz układamy kolejne warstwy: • sos beszamelowy • makaron • mięso • ser żółty • sos beszamelowy
KUCHNIA POLSKAs.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 200 g makaronu kokardki - puszka tuńczyka w oleju -10 szt. zielonych oliwek - słoik (200 g ) suszonych pomidorów w oliwie - 2-3 ogórki konserwowe - kilka liści sałaty lodowej - sos winegret z dodatkiem ziół prowansalskich(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oliwki kroimy w krążki, pomidory w paseczki, ogórki w kostkę. Dodajemy wraz z odsączonym tuńczykiem do wystudzonego makaronu. Sałatę rozdrabniamy rękoma na małe kawałki, dodajemy do sałatki. Polewamy obficie sosem winegret z dodatkiem łyżki ziół prowansalskich. Dokładnie mieszamy i dekorujemy krążkami ostrej papryczki
Kulinarne przemysleniaSzybka i bardzo smaczna sałatka makaronowa z szynką doskonale sprawdzi się na imprezie, pikniku czy jako lunch do pracy. Cała moja rodzina ją uwielbia! Składniki: 400 g makaronu świderki 350 g szynki puszka fasoli czerwonej około 15 małych pieczarek konserwowych 2 papryka konserwowe 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy
e-PrzepisyKulinarnekremowym sosie winnym Zainspirowane zakupami na zaprzyjaźnionym podparyskim ryneczku. Polecam takie uczty wszystkim tym, którzy kochają owoce morza i mają do nich bezpośredni dostęp. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki(...)świeżo zmielonym pieprzem, dodać śmietankę, gotować pod przykryciem jakieś 2 minutki, na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować w lekko osolonej wodzie makaron typu spaghetti tak jak jest opisane na opakowaniu (al dente). Przecedzony makaron dodać do gotowych już muli, przemieszać całość delikatnie. Podawać natychmiast. (Mule, które się nie otworzyły należy odrzucić) Smacznego
Wino Francja KuchniaSkładniki: 12 płatów papieru ryżowego 18 krewetek, najlepiej tygrysich 1 marchew 1 ogórek Ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 12 liści sałaty rzymskiej lub pekińskiej Pół opakowania drobnego makaronu ryżowego Pęczek szczypiorku Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry) Omlet 3 jajka 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego(...)krewetki. Smaż je około minuty z każdej strony. Ściągnij z patelni i odstaw do przestygnięcia. Następnie przekrój krewetki wzdłuż na połówki. Powinieneś uzyskać stosik 36 połówek. Krok 3 Teraz makaron ryżowy. Ugotuj go kierując się instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przepłucz zimną wodą. Krok 4 Czas na warzywa. Najpierw dokładnie je umyj, następnie marchew i ogórka obierz i pokrój
Niedzielny kucharzPulpety drobiowe lub wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym, podane z makaronem spaghetti i tartym serem. Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok po kroku(...)panierowania sos: szklanka gęstej śmietany szklanka soku pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki rosołu 2 ząbki drobno posiekanego czosnku sól, pieprz roztarty w dłoniach tymianek dodatkowo: ok. 400g ugotowanego makaronu spaghetti tarty parmezan do posypania potrawy pomidorki koktajlowe liście sałaty lub rukoli PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Tartą bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę, aby wchłonęła mleko. Do miski wkładamy mięso, dodajemy
Moja Książka Kucharskapatelni. Pak choi to rodzaj orientalnej kapusty, pięknie wygląda na surowo, a po podsmażeniu nie traci swojego pięknego koloru-według mnie kolor jest bardziej wyrazisty. Jest najczęściej podawana z makaronami z Azji, takimi jak np. gryczany makaron soba. Postanowiłam połączyć pak choi z malutkimi pieczarkami, czosnkiem i cebulą oraz z czarnuszką i rzeżuchą. Jakie to było pyszne! Z dodatkiem(...)naprawdę bardzo dobrze! Następnym razem przygotuję taka wersję jako właśnie dodatek i ułożę na chrupiących grzankach. Wy np. możecie podać tak przygotowane warzywa z ryżem czy azjatyckim makaronem. Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką / 1 porcja Składniki: 1 kapusta pak choi 2 garście małych pieczarek 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanej
Moja smaczna kuchniajeszcze więcej warzyw i produktów z pełnego przemiału, gdyż w ten sposób dostarczamy jeszcze więcej witamin oraz błonnika pokarmowego. Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej 1/4 różyczki brokułu 100g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron, a w oddzielnym garnku brokuł. Makaron gotujemy ok. 10 minut, natomiast brokuł ok.5. Fasolę płuczemy pod zimną
Truskawkowa Fiestakońcówki. DRUGIE ŻYCIE PASTY ZE SZPROTEK Dla tej pasty – poza kanapkami i jajkami – mam jeszcze jedno zastosowanie. W sezonie pomidorowym jest szybkim sposobem na obiad we włoskim stylu! Ugotowany makaron (najlepiej domowe, szerokie wstążki ) przekładamy do głębokiej patelni z niewielkim dodatkiem wody po gotowaniu makaronu, dodajemy do smaku odpowiednią ilość pasty ze szprotek i mieszamy, aż sos całkowicie oblepi makaron
Karo in the Kitchenminut. Przygotowanie całego menu dla dwóch osób kosztowało nas 150 zł. Menu na tydzień – lekkie dania wegetariańskie Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Pobierz(...)menu na tydzień Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Jak gotowaliśmy Jak zwykle zaczęliśmy od planowania co zjemy przez sześć dni tygodnia (w soboty Niedzielny
Niedzielny kucharzZachciało mi się takiego swojskiego makaronu..no i zrobiłam..część pokroiłam w cienkie krótkie paseczki, a część w dłuższe, ja robiłam to ręcznie .tzn.kroiłam nożem,ale można użyć także maszynki do makaronu..Mój makaron "wylądował " w zupie pomidorowej, mlecznej i spaghetti. 1 szkl. mąki 1 jajko szczypta soli 1- 2 łyżki wody Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek
Moje domowe kucharzeniePołączenie makaronu w sałatkach sprawdza się idealnie. Tym razem proponujemy w bezmięsnej, pożywnej i aromatycznej wersji. Składniki 250 g drobnego makaronu 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo 1 por 3 łodygi selera naciowego koperek 3 pełne łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy
R'n'G Kitchengdyż będą gumowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krewetki w sosie słodko kwaśnym składniki: 1 papryka czerwona 250 g oczyszczonych krewetek garść kiełków 1/2 czerwonej cebuli 1/4 większego pora (zielona część) makaron według uznania sos: 3 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki kostki świeżego ananasa Krewetki w sosie słodko kwaśnym(...)wykonanie: Wszystkie składniki na sos blendujemy razem. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na woku i smażymy pokrojone i umyte warzywa przez około 1 minutę, następnie dodajemy sos, gotujemy przez około 30 sekund i dodajemy krewetki. Całość gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy przez kilka sekund. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinesię przepis, który kiedyś testowałam. Ale teraz dodałam jeszcze piersi z kurczaka, bo danie bez mięsa u mnie by nie przeszło. Składniki: 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu świderki 1 mała cukinia 150 g świeżego szpinaku 7-8 pomidorów suszonych. 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki tartego parmezanu pieprz sól mieszanka ziół śródziemnomorskich Wykonanie(...)Piersi oczyścić i pokroić w bardzo cieniutkie paseczki lub w kostkę, doprawić i podsmażyć. Makaron ugotować al dente. Cukinię pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Szpinak zblanszować. Do garnka wlać oliwę i dodać makaron, cukinię, szpinak, oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić pieprzem , solą i mieszanką ziół. Dodać parmezan i wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty
Pysznie & PięknieSkładniki: 200g makaronu lubella małe kolorowe rurki duża pojedyncza pierś z kurczaka 2 pomidory 10 dużych pieczarek brokuł mały jogurt naturalny zott 2 solidne łyżki majonezu czerwona słodka papryka, kucharek sól pieprz mały ząbek czosnku Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy papryką, kucharkiem i smażymy na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy(...)zagotowania wody, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Pieczarki kroimy w paski i solidnie odciskamy. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Do miski przekładamy zimny makaron, kurczaka, pomidora, odciśnięte pieczarki i brokuła. Dodajemy jogurt naturalny, majonez i starty na drobnych oczkach czosnek. Całość mieszamy dokładnie doprawiając do smaku sola i pieprzem. Smacznego
Kuchenne inspiracje Sylwii