prosta sałatka z makaronem z zupek chińskich! :) Jest łatwa i szybka w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczna. Do jej wykonania potrzebujemy: 1 zupka chińska, 200g szynki konserwowej, 200g żółtego sera (w kawałku), 1/2 czerwone papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 ogórka świeżego, 1 jogurt naturalny (180g), musztarda, majonez, ketchup, sól, pieprz Zupkę wraz z przyprawami zalewamy wrzątkiem. Wlewamy tyle wody(...)wsiąknęła w całości w makaron. Odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do makaronu. Do jogurtu dodajemy: 1 łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę ketchupu. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstały sos mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę podaję udekorowaną posiekanym szczypiorkiem. Proste, łatwe i przyjemne :) Smacznego! Sałatka z zupek chińskich
Przepis na Dzień DobryPrzepyszna, aromatyczna zupa z świeżych grzybów leśnych z kremową śmietanką, słodkawą marchewką i cebulką. Podana z makaronem lub grzankami stanowi pyszne jesienne danie. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula 300g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) sól, czarny pieprz łyżka mąki pszennej 1 marchew 1l bulionu warzywnego lub wywaru z gotowania grzybów 150ml słodkiej śmietanki 30% do podanie: makaron(...)ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę hartujemy chochlą gorącej zupy, dodajemy do garnka. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę serwujemy z dodatkiem makaronu lub grzanek. Czas przygotowania: 30' Trudność: łatwe Ilość porcji: 2-3 Kaloryczność: 380 kcal / porcja
Pyry na Gaznajlepiej jeszcze wczoraj, jak niepisana tradycja nakazuje? No cóż, wyłamałam się z konwencjonalnego obiegu i ugotowałam rosół na tygodniu. A w dodatku nie taki ot zwykły rosół z makaronem, a z pierożkami z mięsem. Żeby nie było, nic nie mam przeciwko rosołowi z makaronem i nawet powiem, że najczęściej spożywamy właśnie taki. Miałam jednak wolną godzinę i porwałam się(...)mąki pełnoziarnistej, a w środku soczyste mięso z rosołu i aromatyczna cebulka z marchewką. No i teraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron. Hmmm, zobaczę, co da się zrobić :) Smacznego obiadu! Rosół z pierożkami Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 porcja rosołowa (najlepiej z wiejskiej kury) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka 3 duże marchewki
Obiad gotowyuzyska jeśli dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa mielonego albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni. Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy. Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę z brokułów. SKŁADNIKI: 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu(...)tylko listki) sól pieprz , listek laurowy utarty, żółty ser (najlepszy o pikantnym smaku) dodatki do zupy brokułowej posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek gęsta śmietana 18% małe zrumienione grzanki makaron niewielkie pulpeciki z mięsa mielonego prażone ziarna słonecznika lub dyni. Przepis na zupę brokułową. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami
Moja Książka Kucharskaniedzielę zazwyczaj jednym ze składników obiadu są pieczone ziemniaki. Z każdego obiadu zawsze też coś zostaje, a to ugotowany makaron, a to upieczone warzywa. Ostatnio zostało mi dosyć dużo takich ziemniaków i wykomnibonałałam z nich bardzo prostą, ale przepyszną kremową zupę. Stwierdziłam, że przepis jest tak dobry, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zupa jest bardzo sycąca, ale lekkostrawna(...)litra wody przyprawy: płaska łyżeczka kurkumy, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól 2-3 łyżki oleju do smażenia wedle uznania: 250 ml mleka (u mnie migdałowe) drobny makaron (u mnie to był bezglutenowy) koperek/pietruszka Przygotowanie: Połowę ziemniaków wyszorować, pokroić na ćwiartki, wymieszać z oliwą i tymiankiem. Upiec za lekko złoty kolor (50-60 minut na środkowej półce piekarnika
greenscarfSkładniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ok. 200 g chorizo 600 g mięsa z udźca indyka ok. 250 g mrożonego groszku ok. 250 g dyni posiekana natka pietruszki 2 łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki łyżka musztardy zioła prowansalskie, słodka papryka, wędzona papryka w proszku, sól, pieprz olej do smażenia Na oleju zeszklić posiekaną cebulę(...)szybko wlać mąkę rozmieszaną w śmietance z dodatkiem pół szklanki zimnej wody, ciągle mieszając. Kiedy sos się zagotuje, dodać sól, pieprz i ewentualnie dodać jeszcze zioła i słodką paprykę. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Wyłożyć na talerze. Na makaron wyłożyć
Czerwień i błękitprzeziębienie czy jesienno-zimowe przesilenie jest niezastąpiony. W smaku genialny- z delikatną nutą cytryny, leciutko ostry, a zarazem kremowy i delikatny dzięki żółtkom. Do podania nic innego jak makaron, również jajeczny, najlepszy drobny- jak Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki. Ten od Lubelli jest bardzo delikatny i smakuje jak domowy, a wszystko za sprawą 3-krotnego wałkowania ciasta i dodania(...)rosół- około 1,5 litra * żółtka- 4 szt. * imbir- kawałek o długości 1cm * cytryna- skórka z 1 szt. oraz sok z 1/3 szt. * kurkuma- 2/3 łyżeczki * pieprz- do doprawienia * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki- do podania Rosół, z dodatkiem imbiru oraz kurkumy, gotować przez około 5 minut. W międzyczasie jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać
Kraina Miodem PłynącaWtedy właśnie robię szybki przegląd lodówki oraz wszelkich szafek gdzie znajdują się produkty spożywcze i myślę nad tym co można by z tego ugotować. Robiąc taki przegląd znalazłam resztkę makaronu, a w lodówce kilka rzodkiewek, 2 małe ogórki oraz jogurt naturalny, którego połowę zużyłam rano do owsianki. Co można zrobić z tych składników? Sałatkę! Nie ma prostszego wyjścia. Składniki: 250g(...)makaronu – ja użyłam muszelek 5 rzodkiewek 2 ogórki zielone łyżka posiekanego koperku mała czerwona cebulka mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 3 łyżek) sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i lekko studzimy. Rzodkiewki oraz ogórki kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy. Do warzyw dodajemy jogurt, koperek oraz przyprawy, a następnie mieszamy. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Warzywa
Życie ze smakiemTajlandii w sposób szczególny upodobali sobie owoce morza – przede wszystkim skorupiaki takie jak krewetki czy homary. W najbardziej popularnych potrawach nie może zabraknąć ponadto ryb i sosów rybnych, ryżu, makaronu, grzybów, fasoli i oczywiście curry. Smaki kuchni tajskiej Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna, ale co istotne, wyjątkowo pikantna. Powszechnie uważa się, że to jedna z najbardziej ostrych kuchni azjatyckich(...)gdzie zachowanie pewnych proporcji i zasad jest ogromnie ważne. Ponadto wpływa na ogromną różnorodność kuchni. Najpopularniejsze tajskie potrawy Jedną z popularniejszych potraw jest pad thai. To nic innego jak makaron ryżowy z różnymi dodatkami. W pad thai nie może zabraknąć podsmażanego tofu, orzechów, oleju kokosowego, świeżej cebulki zielonej. Głównym składnikiem, obok makaronu, może być zarówno mięso z kurczaka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedomowych spotkań ze znajomymi. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 10 os. Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 200 g szynki wieprzowej 100 g żółtego sera 200 g drobnego makaronu (użyłem kolanek) 1 por 1 puszka groszku zielonego 1 puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy(...)sarepskiej 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy aldente, odcedzamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Do dużej miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, starty na dużych oczkach ser i pokrojonego w półplasterki pora. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron
kulinarnyJaZawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dwie wegetariańskkie lasagnie, jedna bez makaronu. Do tego również wegetariańska zapiekanka – pasterska, caserole z kurczakiem, musaka i klasyk – mac&cheese – sześć totalnie odjechanych zapiekanek, zapieczonych w słoiku. „ Słoiki – pejoratywne określenie młodych ludzi pochodzących ze wsi, którzy przeprowadzili się do Warszawy w celu studiowania lub pracowania” – to Wikipedia. 50 proc. Niedzielnego Kucharza, albo raczej(...)lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie. Czytaj dalej LASAGNE Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Czytaj dalej MUSAKA W SŁOIKU Niezwykle pożywna zapiekana prosto ze słoika. Można jeść na ciepło
Niedzielny kucharztrzeba będzie wykazać się refleksem i kreatywnością. Oceniane będzie odpowiednie zbilansowanie składników, tak aby danie było zdrowe i pełnowartościowe. Wiemy już, że w tym etapie kucharze korzystać będą z makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego – oczywiście marki BARILLA. Jak uczestnicy sobie poradzą z tym zadaniem? Przekonamy się już 25 października w Mediolanie! Ależ jestem ciekawa co tam się będzie działo(...)białe wino – 100 ml * cukinia – 1 szt * mleko kokosowe – 100 ml * świeża pietruszka * sól * pieprz * chili * czosnek – 2 ząbki * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Na oliwie przesmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy będzie miękka wrzucamy oczyszczone krewetki, smażymy kilka minut cały czas mieszając. Wlewamy białe wino, redukujemy
Ostra na Słodkokonsystencję, są zwarte, miękkie, lekko gumowe, pachną morzem i smakują inaczej niż krewetki w całości. Spróbujcie tego przepisu, naprawdę warto. Pulpeciki można podać w sosie pomidorowym jako dodatek do makaronu, lub ryżu, albo jako przekąskę. Bulion na cynamonie My wrzuciliśmy je do zupy zrobionej w stylu tajskim, której podstawę stanowi aromatyczny bulion z jednym, niecodziennym składnikiem. To kawałek kory cynamonowca(...)wodzie o formuj niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i wykładaj na wyłożoną papierem tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 12 minut. Krok 3 W tym czasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odcedź i przelej dokładnie zimną wodą. Krok 4 Wyciągnij pulpeciki z pieca. Z bulionu wyjmij włoszczyznę i cynamon. Wlej do niego pół
Niedzielny kucharzmnie szponder) 1½l wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu Sól, pieprz do smaku Do podania: ½ opakowania ugotowanego makaronu nitki Jajka ugotowane na półtwardo (z płynnym żółtkiem) Talarki pora Świeża kolendra Słupki czerwonej papryki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa- obraną marchewkę(...)godziny). Gotowy wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Mięso obieramy i ponownie dodajemy do rosołu. W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy także makaron- gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz jajka- te wkładamy do gotującej wody i wyciągamy po upływie 5 minut. Na miseczkach układamy porcję makaronu, cząstki marchewki, pora i papryki. Zalewamy bulionem z mięsem
Kuchnia w czekoladzie