makarony - 24536 przepisów (strona:606/1636)

Menu na tydzień: Awaryjne menu na tydzień 87

Kurczak po prowansalsku, saltimbocca, pulpety szwedzkie, zoodle w sosie z suszonych pomidorów, makaron z grzankami i pistacjami – tak wygląda menu na ten tydzień. W Niedzielnym Kucharzu najbardziej lubimy, kiedy w niedzielę wieczorem mamy lodówkę zapakowaną jedzeniem spakowanym do pojemników na cały tydzień. Wiemy wtedy co będziemy jeść przez najbliższe pięć dni, to po pierwsze, po drugie – nie musimy biegać(...)prosciutto i liście szałwi. Nam spodobał się przepis na saltimbocca z filetów z kurczaka. Przepis pochodzi stąd Piątek: Spaghetti z krewetkami, pistacjami i grzankami Klasyk sycylijskiej kuchni. Jedliśmy makaron z ziemniakami, z kalafiorem, rodzynkami, nie możemy doczekać się pasty z pistacjami i chlebowymi grzankami. Przepis wzięliśmy stąd Przez cały tydzień będziemy robić te przepisy i je opisywać. Codziennie rano będziemy

Niedzielny kucharz
Wtorek: Zoodle z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów 128

pomidorów suszonych bez zalewy. Te drugie po podsmażeniu dodają daniu dużo pysznego aromatu pomidorowego. Doskonałym uzupełnieniem potrawy jest cukinia. Jeśli nie macie spiralizara, czyli specjalnego urządzenia do wycinania makaronów z warzyw możecie zwykłą obieraczką do warzyw pokroić cukinię w pasy. Składniki: 2 małe piersi z kurczaka Szklanka suszonych pomidorów z zalewy ½ szklanki suszonych pomidorów ½ szklanki tartego parmezanu 300 ml śmietany(...)drobno posiekanej papryczki chili Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj wszystkie składniki. Najpierw zoodle. Umyj cukinie, odkrój końce i przy pomocy spiralizera albo obieraczki do warzyw potnij na makarony. Posiekaj na cienkie paski plastry suszonych pomidorów z zalewy i pomidorów bez zalewy. Posiekaj na plasterki ząbki czosnku. Krok 2 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego posiekane

Niedzielny kucharz
Ramen wegetariański 113

pieczonych warzyw  (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą(...)cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy

NA MOIM TALERZU
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 138

skupić się na pisaniu bloga. Po przeprowadzce w nowej kuchni mam zamiar próbować nowych potraw i wreszcie ugotować dania z przepisów od mojej mamy. A teraz taki szybki obiad makaron ala spaghetti. Pyszny! S kładniki: makaron spaghetti mięso mi elone pieczarki cebula pomidor y w p uszc e sos/przecier pomi d orowy w karto nie serek topion y prz yprawy(...)dodaję do cebuli z pieczarkami , m ieszam i dolewam wod y t yle by przykryło składniki duszę na sporym ogniu.    W mię dzy czasie nastawiam wodę na makaron w dużym garnku, dodaję sól. Gd y mięso będzie już miękkie, a woda w większości odparuje dodaję p omidor y i przecier i czekam aż się zagotuje, próbuję jak trzeba

Na moim talerzu
Szybki, zdrowy obiad 126

całym dobrodziejstwie w Święta i Nowy Rok teraz czas na szybką, lekką kuchnię. Kilka składników i mamy zdrowe, smaczne i syte danie. Składniki: makaron razowy cebula czerwona tuńczyk w oleju pomidory w puszce sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, vegeta z koperkiem Makaron gotujemy na półtwardo, w tym czasie smażymy cebulę odlewając trochę oleju z puszki tuńczyka. Po chwili dodajemy pomidory(...)tuńczyk, przyprawiamy i mieszamy. Na patelnie dodajemy makaron mieszamy wszystkie składniki razem. Można posypać startym żółtym serem. Mmmm Pycha

Na moim talerzu
Ramen wegetariański 114

pieczonych warzyw  (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą(...)cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy

Na moim talerzu
2 sprawdzone przepisy na niemarnowanie żywności 134

foremek (max 2/3 wysokości), wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 18-20 minut. Smacznego! 2. Sałatka makaronowa z pieczonym mięsem, 3-4 porcje: * makaron Kokardki Lubella- 300 g * pieczone mięso, np. kurczak * zielone winogrona bezpestkowe- spora garść * suszone pomidory w zalewie- 5-6 szt. * orzechy włoskie- 3-4 szt. * musztarda francuska- 2 łyżki * tłuszcz powstały(...)pieczenia mięsa lub oliwa z oliwek- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * miód- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszone płatki papryczki chili- do smaku Makaron ugotować w posolonej wodzie. Mięso podgrzać i pokroić na mniejsze kawałki, suszone pomidory również pokroić i wszystko dodać do ciepłego makaronu. Dodać winogrona oraz orzechy włoskie. Polać winegretem musztardowym powstałym z wymieszania musztardy z tłuszczem

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą 177

Składniki: Makaron 500 g Filet z kurczaka 500 g Szpinak świeży lub mrożony opakowanie 200 g Mozzarella 2 kulki po 125 g Śmietana 30 % 200 ml ( można zastąpić śmietaną 18%) Cebula średnia Czosnek 2 ząbki pomidory suszone ok 6 sztuk sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować all dente. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie(...)Dodać szpinak i poczekać, aż zwiędnie. Doprawić ponownie solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz do minimum. Na koniec wlać śmietankę, wymieszać i zdjąć z gazu.  Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, pokrojone drobno pomidory suszone, kulkę mozzarelli pokrojoną w kosteczkę oraz przygotowany szpinak z kurczakiem i śmietaną. Wszystko razem wymieszać. Na wierzch ułożyć drugą kulkę mozzarelli pokrojoną w plasterki. Włożyć

Kulinarne przygody
Sałatka makaronowa z chrupiącym salami 95

szkoły. Jedną z takich sałatek jest sałatka makaronowa z chrupiącym salami. Jest bardzo sycąca, szybka w przygotowaniu i tania. Sałatka makaronowa z chrupiącym salami Składniki: ok. 200 g makaronu (kokardki, penne, świderki) 100 g pikantnego małego salami w plasterkach 4-5 średnich ogórków puszka czerwonej fasoli 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego) pieprz sól(...)Najpierw gotujemy makaron al dente, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie plasterki salami dzielimy na pół. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej salami kilka minut, aż lekko zbrązowieje. Gotowe chipsy układamy na ręczniku papierowym. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Później dodajemy odsączoną fasolę, makaron i chipsy z salami. Doprawiamy majonezem, śmietaną/jogurtem, pieprzem i solą. Dokładnie

PatiGotuje
Pomidorowa bez zabielania: naszym zdaniem najlepsza [PRZEPIS] 105

dziecka i wam zapewne też. Bez wątpienia to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej, którą gotuje się niemal w każdym domu. Lubimy, gdy jest esencjonalna, ale nie przekombinowana, z makaronem, bez zabielania. Dokładnie taka, jak w naszym przepisie. Składniki: pół kilograma skrzydełek lub nóg z kurczaka, duża cebula, dwie marchewki, słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego 30 proc., sól, pieprz, ziele angielskie(...)makaron jajeczny, natka pietruszki. Zrób tak: cebulę posiekaj i zrumień lekko w suchym garnku (to wydobędzie z niej aromat), dodaj kurczaka, zalej wodą, dopraw solą, zmielonym pieprzem i zielem angielskim, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, na ostatnie 10 minut dodając pokrojoną w plasterki marchewkę. Kawałki kurczaka wyjmij i odłóż. Do zupy dodaj przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj, wrzuć

Kulinarna Polska
Cukinia a la lazania 151

wiadomo lasagne ( tak się pisze ) to rodzaj makaronu. W mojej wersji makaron zastąpiłam cukinią i tak powstała moja wersja. Smaczna sprawa. No i odchudzona o makaron. Polecam. Składniki: 3 młode, małe cukinie 400 g mięsa mielonego ( ja miałam z szynki ) Kukurydza w puszce ( mała ) 500 g pieczarek Sól Pieprz Sos pomidorowy ( do spaghetti ) Olej Vegeta ( naturalna ) Ser typu gouda Wykonanie

Smaki Ewy
Sałatka z gyrosem 159

Sałatka z gyrosem - uniwersalna, idealna na każdą okazję. Jest łatwa w przygotowaniu, raczej wszystkim smakuje. Polecam. 1 opakowanie (250g) makaronu w kształcie ryżu 1 duży ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 1 duża papryka 500 g mięsa z piersi kurczaka przyprawa GYROS 3 łyżki majonezu dekoracyjnego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego           Makaron ugotować zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obsypać dość obficie przyprawą GYROS, wymieszać. Pozostawić w lodówce na kilka godzin, następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso i makaron wystudzić. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Jeżeli jest taka potrzeba osączyć na sicie. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem. Połączyć wszystkie składniki

Praktyczna pl
Sałatka z sosem czosnkowym. 172

Sałatka która powinna się nazywać resztkowa :) Z obiadu został makaron od zupy pomidorowej, a z drugiego dania brokuły i sos czosnkowy. Dodałam co miałam w lodówce i wyszła pyszna sałatka z sosem czosnkowym :)  Wrzucam przepis bo będę chciała jeszcze do niej wrócić, a może i Wam się przyda, w końcu jutro Sylwester. Na domówkę będzie jak znalazł :) Składniki(...)szklanki ugotowanego makaronu (miałam muszelki) kilka różyczek brokuła kilka małych pomidorków (miałam truskawkowe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 250 g. szynki konserwowej 150 g. sera żółtego 2-3 ogórki konserwowe sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić

Agusiowe smakołyki
Indyk w sosie musztardowo-miodowym, brokuł i makaron bezglutenowy 105

białka i odrobiny tłuszczu. Bez wątpienia warto spróbować piersi z indyka w sosie musztardowo-miodowym, jeżeli lubisz słodko-ostre dania. Składniki 250 g filetu z piersi indyka 100 g makaronu z mąki kukurydzianej (bezglutenowy, penne/świderki/spaghetti) 150 g brokułu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy(...)około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając do momentu, aż indyk ładnie się zarumieni (około 20-25 minut). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 10 minut al dente). Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie pod przykryciem około

Programista w kuchni
Zupa grzybowa z Krzemiennej – kuchnia podkarpacka 120

miejscowości z okolic Brzozowa. Dzięki bulionowi z podduszonych na maśle warzyw i zabieleniu zupy śmietaną z odrobiną mąki ma ona wyjątkowo delikatny smak. Tradycyjnie do zupy dodaje się ugotowany makaron łazanki. Polecam ją szczególnie tym którzy z różnych względów nie mogą, albo nie mają możliwości ugotować barszczu grzybowego na zakwasie albo na kapuście kiszonej. To niepozorna zupa, ale może(...)borowików suszonych 1 pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) 1,5 łyżki masła 2 cebule pieprz, sól 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej ugotowany makaron łazanki Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 45 minut. Wywar odcedzamy i zachowujemy, a grzyby kroimy

Trzeci talerz