makarony - 24536 przepisów (strona:597/1636)

4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu "la dolce vita" 142

zimno.  Na podstawie przepisu z książki "Kocham Toskanię" Giulia Scarpaleggia  Frittata di spaghetti z boczkiem, parmezanem i natką pietruszki  Mówi się, że Włosi tak bardzo kochają makaron, że wymyślili sposób, aby zabierać go ze sobą na wynos. Tak powstała fritatta di spaghetti czyli omlet z dodatkiem ugotowanego makaronu. Do jego przygotowania doskonale nadaje się ten, który został(...)pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa do smażenia  Przygotowanie frittaty di spaghetti: Spaghetti ugotuj al dente. Możesz użyć spaghetti z poprzedniego dnia. Dobrze jest po ugotowaniu wymieszać makaron z łyżką oliwy, żeby się nie posklejał. W misce rozbełtaj jajka, dodaj mleko, starty parmezan, boczek, posiekana natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj ugotowane spaghetti i jeszcze raz wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z tuńczykiem w śmietanie 112

Cześć! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad dla lubiących wszelkiego rodzaju ryby czy ich inne wydania. Składniki: * 1 puszka tuńczyka * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony * odrobina oliwy z oliwek * natka z pietruszki, bazylia Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem(...)przez praskę czosnek. Kiedy wszystko chwilkę się podgrzało dodałam śmietanę i wymieszałam z tuńczykiem. Na koniec przyprawiłam suszoną bazylią, solą i pieprzem. Do tak właśnie przygotowanego tuńczyka dodałam ugotowany makaron i przemieszałam. Przed podaniem danie posypałam natką z pietruszki. Notatki: * miałam puszkę tuńczyka 185 g z zalewą. * najsmaczniejszy będzie tuńczyk w oleju bądź sosie własnym Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Ciekawostki o kuchni japońskiej 99

oszczędność czasu podczas przyrządzania posiłków, ale także szansa dla początkujących kucharzy, którzy bez problemu radzą sobie z wieloskładnikowymi przepisami. Obecność w japońskiej kuchni surowych ryb i owoców morza, ryżu, makaronu oraz warzyw i owoców to gwarancja naprawdę dużej liczby kombinacji smaków, zapachów i kolorów. Japończycy sięgają po konkretne warzywa i owoce w tych porach roku, w których są one najsmaczniejsze(...)sięgnąć po uprzednio upatrzony, nie wolno jeść bezpośrednio z talerza bez użycia pałeczek albo rąk. Za to wolno, a nawet należy siorbać, kiedy je się zupę albo potrawy z makaronem, np. rāmen. Siorbanie jest wtedy nie tylko dowodem na to, że jedzenie nam smakuje, ale także pozwala nieco ostudzić gorącą potrawę. Królestwo ryżu Pierwsze pola ryżowe pojawiły się w Japonii

Kuchcik gotuje
Krem dynia z kurkumą pomidorami i łazankami 119

Moja ulubiona jesienna zupa krem. Zrobiłam ją na mleczku kokosowym, dodałam świeżą kurkumę bo jest bardzo zdrowa. Zupę podałam z pomidorami suszonymi które sama ususzyłam. Z makaronem łazanki jest przepyszna. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest lekko ostra.  1/2 dyni hokkaido 1 cebula 1 por biała część 1 kawałek kurkumy świeżej 3 cm 200 ml mleczka(...)kokosowego 500 ml wody sól pieprz papryczka chili czerwona natka pietruszki 6 pomidorów suszonych domowych oliwa dyniowa olej rzepakowy pieprz czerwony 100 g makaronu łazanki Lubella Dynię kroję na kawałki pozbawiam nasion. Nie obieram jej ze skóry. Cebulę i por kroję drobno, kurkumę delikatnie skrobię i kroję. W głębokim rondlu przesmażam cebulę, por na oleju rzepakowym. Dynię i kurkumę przekładam

wesoła kuchnia
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 142

propozycja nawet na świąteczny okres bożonarodzeniowy. W domu uwielbiamy łazanki a te są naszymi ulubionymi, no może z grzybami są smaczniejsze niż z pieczarkami:)   Składniki: * ok. 30 dkg makaronu łazanki * 30 dkg kiszonej kapusty * 20 dkg pieczarek * 1 cebula * olej rzepakowy * sól, pieprz Kapustę odcisnęłam i przelałam wodą. W domu nie przepadają za mocno kwaśną to tak zazwyczaj robię(...)łyżkach oleju poddusiłam pod przykryciem kapustę. Podlewałam ją delikatnie wodą do momentu aż całkiem zmięknie.  Do kapusty dodałam pieczarki z cebulą i wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem.  Makaron łazanki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedziłam. Nie płukałam.  Połączyłam makaron, kapustę i pieczarki i wymieszałam. Przyprawiłam odrobinę do smaku solą i pieprzem. Notatki: Świetnie do tego

Pieprzyć z Fantazją
Sztuka kulinarna Japonii – japońskie potrawy, jakie musisz spróbować 140

tempurą, a w wersji unadon (うな丼) – z węgorzem słodkowodnym (unagi, ウナギ). Złota polska jesień z gorącą japońską zupą Rāmen jest potrawą, która przywędrowała do Japonii z Chin. To pszenny makaron alkaliczny o średniej grubości podawany na ciepło, tworzący danie składające się z pięciu podstawowych elementów: makaronu, wywaru, esencji smaku słonego (tare, 垂れ), oleju smakowego i dodatków. We wszelkich klasyfikacjach(...)taksonomiach kuchni japońskiej rāmen znajdziemy raczej w grupie makaronów, ale z uwagi na sposób serwowanie potrawy, myślimy o niej jak o gęstej sycącej zupie. Gęstej, choć odmian rāmenu jest kilka: chintan – klarowny wywar, paitan – “mleczny”, gęsty wywar lub ze względu na esencjonalność: assari – lekki wywar, kotteri – ciężki, bogaty wywar. Na złotą polską jesień najlepszy będzie ten ostatni, np. w wersji

codojedzenia
Brukselkowy Kurczaczek 131

Przyprawa curry ·        1 opakowanie brukselek ·        ½ szklanki śmietany 18 % ·        Makaron tagiltale Sposób przygotowania: 1.   Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. 2.   Makaron również gotujemy w osolonej wodzie. 3.   Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 4.   Doprawiamy solą oraz(...)curry. 5.   Podlewamy wodą i dodajemy ugotowaną brukselkę. 6.   Na koniec wlewamy śmietanę i 2 minutki gotujemy. 7.   Danie gotowe, podajemy z makaronem. 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Sałatka z makaronem z zupek błyskawicznych 80

Wiem, że niezbyt zdrowe. Ale czasami nie można się im oprzeć. Zupki z makaronem z saszetkami z sypkim proszkiem i czymś na wzór oliwy? Z tego wszystkiego zabieram tylko makaron i robię czasami taką oto sałatkę. Składniki: 1 zupka błyskawiczna – makaron z zupki zalewam wodą, przykrywam i zostawiam do napęcznienia – odcedzamy 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę

MojaQchnia.pl
Sałatka z wędzonym kurczakiem i oliwkami. 121

Jeśli zostanie Wam makaron i nie wiecie co z nim zrobić, to zawsze możecie zrobić sałatkę :) Ja tak robię :) Wystarczy dodać kilka składników i gotowe. Często robię sałatki z tego, co mam akurat w lodówce i powiem Wam, że zawsze wychodzą smaczne:) Do sałatki zrobiłam  ekspresowe bagietki . Składniki: 1 szklanka makaronu ugotowanego  (miałam muszelki) 1 wędzona ćwiartka(...)jajka, ugotowane na twardo 1 mała cebula 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2 ogórki kiszone 20 szt. oliwek zielonych 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu sól, pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do miski, mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Warzywa i jajka pokroić w kostkę. Dodać do  miski. Kukurydzę odsączyć i wrzucić do reszty składników. Przyprawić solą

Agusiowe smakołyki
Spaghetti Carbonara 125

Spaghetti Carbonara Składniki: 200 g makaronu spaghetti 45 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku 40 g pecorino  świeżo zmielony pieprz 2 jajka 2 łyżki oliwy Wykonanie: W osolonej wodzie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu al dente. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć boczek. Do miski wbić dwa jajka, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, dodać pecorino i wszystko ze sobą(...)wymieszać na kremową masę.  Ugotowany makaron al dente przełożyć do przesmażonego boczku na patelni, wymieszać, wyłączyć ogień, a następnie przełożyć jajeczną masę z pecorino. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Podawać natychmiast. Buon appetito! Na Spaghetti carbonara w sosie śmietanowym zapraszam  tutaj

Wino Francja Kuchnia
Lasagne z cukinii 111

sera pleśniowego 1 szklanka bulionu 1 szklanka mleka 1 miseczka ugotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula czerwona 1 puszka pomidorów z  puszki 1 duża cukinia 12 płatów makaronu do lasagne 2 ząbki czosnku 1 mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lasagne z cukinii wykonanie: Cukinię kroimy w plastry około 0,5 cm, solimy i odstawiamy na bok aż puszczą wodę. Następnie(...)grudek za każdym razem jak dodajemy płyn. W międzyczasie dodajemy ser pleśniowy. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje. Na dno układamy 1/3 cukinii, zalewamy 1/4 beszamelu, układamy 3 płaty nieugotowanego makaronu lasagne, zalewamy 1/3 sosu pomidorowego. I powtarzamy to jeszcze dwa razy, tak aby na wierzchu był makaron, zalewamy go resztą sosu beszamelowego i rozerwaną na cząstki mozzarellą. Pieczemy

Delusional Trine
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 97

kuchni azjatyckiej jest smażenie składników na mocnym ogniu. Błyskawiczny kurczak po chińsku, poddany takiej błyskawicznej obróbce cieplnej jest gotowy dosłownie w kilka minut. Możecie go podać z chińskim makaronem pszennym, albo ryżowym, ryżem, lub, jak my, z kaszą jaglaną. Podany przepis na kurczaka po chińsku zawiera podstawowe składniki, które możecie rozbudowywać w dowolny sposób. Warto do dania dodać olej sezamowy(...)przepisów z tamtego regionu. Oto kilka przykładowych: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze Wieprzowina po chińsku na ostro Szybka kaczka po pekińsku Zupa “głowy lwa” z pulpetami i makaronem z cukini “Pijane kluski” w 15 minut Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami Błyskawiczna zupa Tom Yum Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu

Niedzielny kucharz
Najlepsza lasagne bolognese z beszamelem 86

Nawet nie wiecie jak bardzo lubię sos boloński. A wiecie dlaczego? Świetnie nadaje się do różnych dań. Uwielbiam naleśniki zapiekane z tym sosem, makaron, czy makaron naleśnikowy z sosem bolognese. Zazwyczaj wszystkim on smakuje, gdyż nie zawiera wymyślnych składników, jest pełen smaku, mimo prostoty w jego przygotowaniu. Wydawać by się mogło, że przygotowanie lasagne jest czasochłonne, lecz tylko samo przygotowanie

Be Fit Be Strong
Piersi z kurczaka z wolnowaru 200

rozmieszałam w niej łyżkę mąki. Wlałam do powstałego sosu i dokładnie rozprowadziłam. Gotowałam jeszcze 5 minut. Doprawiłam do smaku i gotowe :) Wyszedł kurczak w pysznym sosie pieczarkowym. Podałam z makaronem (bo miałam go sporo w lodówce z poprzedniego dnia

kuchnia doski
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 141

tydzień będziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań(...)zamrożone lunche do zamrażalnika. Najlepiej wyjąć je dzień wcześniej (wieczorem) i przełożyć do lodówki, by w niej powoli odmarzały przez noc. Dodatki, które pojawiają się w daniach – czyli makaron i kasze – tym razem przygotowaliśmy w czasie, gdy mięso i warzywa się piekły, a potem zamroziliśmy. Ale równie dobrze można je zrobić w dniu spożycia lub dzień wcześniej – to już

Niedzielny kucharz