makarony - 24536 przepisów (strona:595/1636)

Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 278

Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella 600 g filetu z indyka 200 ml śmietanki słodkiej 18% 100 ml wina białego wytrawnego 3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 3 pełne łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego 1 łyżka posiekanej kolendry sól pieprz Wykonanie: Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać(...)zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje. Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić. Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na porcję makaronu wykładać indyka w sosie kaparowo-musztardowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Cannelloni zapiekane ze szpinakiem 260

Moje pierwsze cannelloni nie prezentuje się może najpiękniej, ale za to smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki: Sos boloński w torebce 12 sztuk makaronu cannelloni 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego) cebula 3 ząbki czosnku 1 krążek sera camembert 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju starty żółty ser do posypania Wykonanie: 1. Sos zrobić(...)oleju. 3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min. 4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec ok. 30 min. w temperaturze

Pasja Smaku
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 295

zrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu(...)bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek. 3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym. 4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem. 5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Musze przyznać, że wolę wersje

Pasja Smaku
Sałatka z zupek chińskich 2335

Jadłam ją chyba dopiero drugi raz w życiu, ale przygotowałam z okazji przyjazdu gości. Jest ciekawa i dobra. To doskonały sposób na inne wykorzystanie chińskiej zupki. Składniki: makaron z 2 zupek chińskich filet z kurczaka puszka kukurydzy por mała kapusta pekińska 2 średnie czerwone papryki majonez sól, pieprz przyprawa gyros Wykonanie: Makaron połamać i zalać w misce wodą. Nie musi(...)Podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Dodać kukurydzę. Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pora przekroić na pół i drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do kurczaka. Dodać makaron, przyprawy i majonez - dokładnie wymieszać. Rada: Sałatka bardzo zyskuje, gdy po wymieszaniu wszystkiego odstawi się ją do lodówki na co najmniej godzinę. insertCookd("bde25d78a9767f3f9d8e280e58c95e72

Pasja Smaku
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym 512

danie z obiadu rocznicowego rodziców. Muszle dość długo czekały na swoją chwilę, ale na szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje.  Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować(...)smaku. Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i fety. Muszle układać na sosie pomidorowym. Całość posypać startym żółtym serem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut.   insertCookd("8cc5dcd085a7b59dcc1a482f2435703d

Pasja Smaku
Spaghetti bolognese po mojemu 222

łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku szczypta chilli sól, pieprz zioła prowansalskie, świeża bazylia żółty ser/parmezan do posypania ewentualnie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać na patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory(...)przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować al dente. Porcje makaronu polewać sosem, posypać serem i udekorować listkami bazylii

Pasja Smaku
Sałatka z zupki grzybowej z pieczarkami 2353

domu przyniosę :) Szybka sałatka, ciekawy smak. Polecam dla niezapowiedzianych gości.  Składniki: 2 opakowania ekspresowych zupek o smaku grzybowym puszka kukurydzy pół czerwonej cebuli 8-10 pieczarek majonez Wykonanie: Makaron pokruszyć, dodać zawartość torebek i zalać niewielką ilością wody. Przykryć i odstawić, by makaron "napęczniał". Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli(...)kwasku cytrynowego. Na wrzątek wrzucić pieczarki, zamieszać i chwilę gotować. Odlać pieczarki na sito.  Makaron z zupek odstawić w chłodne miejsce. Gdy będzie już zimny dodać do niego pieczarki, kukurydzę i pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki wymieszać z majonezem

Pasja Smaku
Pomysł na...Serowy garnek (Winiary) - opinia 337

Trafił do mnie nowy "Pomysł na..." marki Winiary. Nie skłamię, jeśli przyznam, że proponowany dobór składników trafił w mój gust. Już dawno miałam ochotę na małe pulpeciki, makaron oraz mnóstwo sera. Z niecierpliwością oczekiwałam sukcesu. Ostatecznie był, ale nie obyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka(...)półplasterki pieczarki i pokrojonego w plasterki pora. Wszytko razem smażyć jeszcze przez kilka minut. Do garnka wlać 500 ml zimnej wody, śmietanę oraz "Pomysł na...". Dobrze wymieszać, dodać surowy makaron, serek topiony i całość zagotować. Od czasu do czasu mieszać. Po zagotowaniu gotować danie jeszcze przez 10 minut. Opinia: Danie sycące, bardzo zyskuje na doprawieniu i dodaniu serka topionego

Pasja Smaku
Spaghetti z krewetkami 206

uwielbiam. Tutaj ilość składników jest raczej niewielka, ale można to danie wzbogacić o ulubione dodatki.    Składniki: 250 g krewetek (np. mrożonych) 450 g pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania makaronu spaghetti 100 ml białego wina 3 ząbki czosnku sól, pieprz garść świeżych listków bazylii 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy czosnkowej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki(...)pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach wszystko podlać winem i podgrzewać, aż trochę odparuje. Bazylię drobno posiekać i dodać do krewetek, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron i wszystko wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewając na małym ogniu, by smaki się połączyły

Pasja Smaku
19.Lekka, podpieczona środa - czyli zapiekanka z pomidorami, krewetkami i łososiem! 254

przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę.  Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm.) Zapiekanki: 350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki 2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku 150g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych(...)drobno posiekanej, suszony tymianek, oregano, papryka słodka, szczypta pieprzu kajeńskiego, odrobina starej gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz, sól na wierzch :  1 kulka mozarelli startej na grubych oczkach Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Po odcedzeniu dodajemy do niego masło i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Odstawiamy na bok.  Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wykładamy na nią pokrojone

Symfonia Smaków
Tagliatelle z dynia i szynka parmenska 159

Dzis ostatni dzien "Festiwalu dyni" . Swoje pierwsze dyniowanie postanowilam zakonczyc makaronem tagliatelle z dynia i szynka parmenska. Do tego dania zainspirowala mnie broszurka "Plats rapides", ktora ostatnio przegladalam. Robiac ten sos mialam nadzieje, ze skladniki beda do siebie dobrze pasowaly, bo w temacie dyniowych polaczen smakowych dopiero sie ucze. Przyznam, ze sie nie rozczarowalam, sos byl bardzo dobry, delikatny, wyczuwalo(...)zabki czosnku 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego 4-6 lyzek natki pietruszki 100g szynki parmenskiej 100ml creme fraiche 2 lyzki oliwy z oliwek sol, pieprz szczypta galki muszkatalowej makaron tagliatelle wykonanie: Na dwoch lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy przez chwile posiekana cebule i czosnek. Po 2 minutach dokladamy polowe natki pietruszki. Mieszamy. Dokladamy pokrojona w kostke dynie i smazymy przez

Przysmaki Karolki
Gdy w kuchni rzadzi przypadek 149

twarzy. Dzisiejsze danie tez jest dzielem przypadku, a powstalo za sprawa resztki ciecierzcy, ktora pozostala mi po nadziewanych pomidorach. Jest to tez ostatnia propozycja w ramach "Tygodnia z ciecierzyca" Makaron z ciecierzyca i warzywami skladniki: 2 cukinie 200g pomidorow z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru(...)lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu ( u mnie swiderki) wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmazamy cebule pokrojona w piorka. Po okolo 3 minutach dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Smazymy 2 minuty az wszystkie przyprawy uwolnia swoj aromat. Wlewamy bulion, dorzucamy pomidory i cukinie pokrojona w polplastry. Doprowadzamy

Przysmaki Karolki
Wspolne gotowanie :-) 135

cebula 2 zabki czosnku 250g pomidorkow koktajlowych 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego 200ml bulionu warzywnego puszka tunczyka w kawalkach tymianek sol, pieprz do smaku ewentualnie odrobina cukru do smaku makaron spagetti ewentualnie parmezan wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na oliwie z oliwek podsmazamy przez chwile posiekana cebule i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Gotujemy przez okolo(...)minut i dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pol lub na cwiartki. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Dodajemy tymianek i odsaczonego tunczyka pokruszonego na kawalki. Gotowy makaron laczymy ze sosem, nakladamy na talerze. Mozemy dodac parmezan. Smacznego

Przysmaki Karolki