makarony - 24536 przepisów (strona:589/1636)

Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 159

lubię nadziewać makaroników cannelloni.... tracę przy nich nerwy. Następnym razem użyję makaronu lasagna i sama będę zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej. A kto wie, może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :) Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna 1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 222

romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)... składniki: 1 op. makaronu Tagliatelle 150 g wędzonego łososia 2 garści czarnych oliwek ok. 10 suszonych pomidorów 1 mała i wąska cukinia ok. 10 pomidorków koktajlowych  150-200 g serka mascarpone 3 gałązki świeżego tymianku sól i pieprz oliwa do smażenia Łososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę(...)przez chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki i blanszujemy w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty. Podajemy z makaronem i sosem.   Gotowy sos podajemy z makaronem Tagliatelle ugotowanym al dente

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z chorizo 138

Chorizo - hiszpańska kiełbasa, stała się już jakiś czas temu bardzo popularn a . Można z ni ą zrobić n p. takie szybkie danie z makaronem. Składniki: spaghetti w iloś ci dla 2-3 osób 100 g chorizo w plasterkach 2 ząbki czosnku kilka kawałków papryki konserwowej 1 mała cebula tarty ser żółty do posypania Sposób przygotowania: 1. Nastawiamy wodę na makaron(...)czasie obieramy cebulkę, szklimy na patelni . Dodajemy plasterki chorizo i zmniejszamy ogień. Smażymy chwilkę razem . 3. Pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, rzucamy na patelnię, chwilę całość dusimy, dorzucamy odcedzony makaron, chwi lę razem grzejemy i rozkładamy na talerze. Danie posypujemy tartym żółtym serem. *Niczym nie doprawia łam spaghetti ponieważ chorizo jest dość aromatyczne. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 118

dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek. Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki. Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie(...)duża szt. * czosnek- 2 ząbki * oliwa * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków * sól i pieprz- do smaku * cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka) Dodatkowo: * makaron spaghetti * ciecierzyca w puszce Ajwar: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne, bakłażana także przekroić na pół. Warzywa- bakłażana i paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z ogórkiem i koperkiem 240

kilku lat i zawsze wszystkim smakuje. Jest prosta w przygotowaniu i idealna na grila czy na imprezę ze znajomymi… Sałatka z ogórkiem i koperkiem Składniki: ok. 200 g makaronu penne 1-2 ogórki wężowe lub 4-5 normalnych pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie „al dente”. Odcedzam, przelewam(...)zimną wodą, ponownie odcedzam i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Ogórki myję, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Koperek myję i siekam. Makaron, ogórki i koperek łączę i doprawiam solą i pieprzem. Dodaję majonez. Całość mieszam i gotowe… Smacznego!   Przepis zgłoszony do akcji: Post Sałatka z ogórkiem i koperkiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem 175

bezmięsna będzie równie smaczna:) Należy tylko pamiętać, że z podanych niżej składników wychodzi bardzo duża zapiekanka :)! Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem – składniki: (6-8 porcji) 450 g makaronu (np. rurki) 1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash 2 piersi z kurczaka 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g sera feta 4 ząbki czosnku(...)cebule 3 jajka 300 ml śmietany 36% sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa 1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być lekko twardy ponieważ dojdzie w czasie zapiekania a jeśli będzie zbyt miękki po ugotowaniu to po zapieczeniu zrobi się z niego papka. 2. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować

UgotujmyTo.pl
Sałatka makaronowa z brokułami 643

lekkie sałatki to jednak czasem mam ochotę na coś konkretnego, smacznego i bez żadnych udziwnień. Tak właśnie powstała ta sałatka makaronowa z brokułami, pomidorami i jajkiem. Wyciągnęłam z szafki makaron orzo, wyglądający jak ryż, dodałam kilka składników, które akurat miałam w lodówce i doprawiłam lekko do smaku. Dla mnie rewelacja! Żałuję tylko, że nie miałam akurat żadnej zieleniny… cóż(...)pewno ją dodam następnym razem Sałatka makaronowa z brokułami Składniki: 250 g makaronu orzo 1 duży brokuł 3-4 pomidory 4-5 jajek 2 ząbki czosnku ok. 200g rzodkiewek 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, przelać zimną wodą i odsączyć na sicie. 2. Brokuła opłukać, podzielić na części i obgotować

UgotujmyTo.pl
Zupa grzybowa z zasmażanych maślaków 129

zupę. Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników. Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki. Polecam! SKŁADNIKI : * maślaki zasmażane ( Provitus ) – 1op ( 480 g ) * bulion warzywny – 1 l * sól – do smaku * pieprz mielony – do smaku * listek laurowy(...)śmietana 18% słodka – 125 ml DODATKOWO : * makaron świderki – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : W garnku gotujemy bulion warzywny ( marchew , pietruszka , seler + przyprawy ) , przecedzamy. Do gorącego dodajemy zasmażane maślaki i dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i listkiem laurowym. Wsypujemy makaron. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 15 – 20 minut , co jakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia odlewamy

Ostra na Słodko
Pasta pomarańczowo - imbirowa z kurczakiem i groszkiem 146

Zrobił na mnie ogromne wrażenie i sądzę, że smakiem zadziwi na pewno nie jedną osobę. Prosty i bardzo szybki w wykonaniu.  Porcja 4 osoby. Składniki: ok 300 g makaronu 250 g piersi kurczaka 2-3 łyżeczki startego imbiru 200 g groszku (najlepiej mrożony albo świeży) 1 pomarańcza 0,5 szklanki bulionu 30 ml śmietany 30% 1 łyżeczka przyprawy(...)kurczaka ( użyłam Tureckiej) sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomarańczę sparzmy wrzątkiem i ścieramy skórkę oraz wyciśnijmy sok.  Na patelni z masłem smażymy kurczaka pokrojonego w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka.  Do podsmażonego kurczaka dodajemy imbir i sok z pomarańczy. Jak  sok delikatnie odparuje dodajemy

Niezły Młynek
Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami 175

Zapiekanka z tuńczykiem, oliwkami i warzywami to pożywny, zdrowy, a także smaczny i kolorowy obiad. Połączenie oliwek z tuńczykiem to idealna kombinacja, a reszta warzyw wraz z makaronem doskonale ze sobą komponuje. Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Składniki: 400 g makaronu 100 g żółtego sera ok. 60 g oliwek (czarne, zielone) opakowanie mrożonej mieszanki warzyw: kalafior, brokuły, marchewka(...)dowolny sos serowy Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Sposób przygotowania: Oliwki, paprykę siekamy. Kalafior, brokuły i marchewkę gotujemy we wrzątku wraz z bulionem warzywnym (ok. 7 minut). Odcedzamy.  Makaron ugotowany al dente wykładamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm). Na niego kładziemy ugotowane warzywa, paprykę, oliwki oraz tuńczyka.  Całość zalewamy

Słodka Strona
Sajgonki 196

smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw.  Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej (zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego(...)opakowania) Sajgonki - Sposób przygotowania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę. Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy

Słodka Strona
Zapiekanka z Łososiem i Brokułami 226

Łosoś, oliwki i kapary przywodzą smaki kuchni śródziemnomorskiej, a brokuły idealnie współgrają z całością tworząc ciekawą i elegancką potrawę. Zapiekanka z Łososiem i Brokułami -  Składniki: 300 g drobnego makaronu 400 g mrożonych brokułów 200 g łososia w zalewie (lub świeżego, wcześniej podsmażonego) ok. 60 g oliwek łyżka kaparów czerwona cebula 3 ząbki czosnku 150 g śmietany(...)mozzarelli 150 g żółtego sera vegeta  sól, pieprz Zapiekanka z Łososiem i Brokułami -  Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. Brokuły wrzucamy do wrzątku z ok. łyżeczką vegety. Gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Mozzarellę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach - dodajemy do śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem (po szczypcie

Słodka Strona
Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów 139

oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu ( pesto alla genovese ) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory  ( pesto alla siciliana ). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy.  Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz(...)zmiksować blenderem aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Takie pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni - oczywiście w lodówce.  Podawać do makaronu, pieczywa, serów i...do czego jeszcze nam podpowie wyobraźnia i smak :) Moje pesto wykorzystałam do makaronu oraz do kanapki z miękkim serem Valbon. Smakowało wyśmienicie :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym 195

puszki 140g (musi być w kawałkach,  nigdy nie używaj rozdrobnionego) 1 cebula 2 ząbki czosnku Oliwa Pomidory z puszki 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Szczypiorek Bazylia Makaron około 400g   Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj tuńczyka, pomidory z puszki, koncentrat i gotuj około 15 minut, aby sos  stał się(...)gęsty. Przypraw solą i pieprzem. Makaron (mogą być świderki) gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczona na opakowaniu. Makaron polany sosem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i bazylią

Smakowity Blog Kulinarny