makarony - 24536 przepisów (strona:585/1636)

Szpinakowy makaron z sosem i Awokado 137

Składniki: pierś z kurczaka 1 większa cukinia 300g sosu pomidorowego 250g szpinakowego makaronu 1 awokado parmezan sól, pieprz, słodka papryka i chili szcz ypta kminku i oregano ząbek czosnku  czerwona cebula  Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na rozgrzanej patel ni z odrobiną oleju , podsma żyć pokrojonego w paski kurczaka. Przyprawić, wcisnąć czosnek. Pokrojon ą cukinię i cebulę(...)5min .  Wlać sos pomidorowy , doprawić w razie potrzeby. Trzymać na ogniu , aż sos się zredu kuje. Awokado pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu, delikatnie wymieszać.  Makaron odcedzić, pol ać sosem, posypać serem i .... Smacznego

Gaździnka warzy
Penne z warzywami na winie 108

Składniki: 150 g makaronu Penne fasolka szparagowa pieczarki 1 cebula 40 ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki sól, pieprz chili cayenne łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. (gotować na dużym ogniu, wtedy nie straci koloru i będzie chrupka). Pieczarki i cebulę obrać ze skórki, pokroić według uznania. Na patelni(...)rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki (nie solić od razu bo puszczą wodę), dodać cebulę i kiedy się zeszkli wlać wino. Trzymać na ogniu niech alkohol odparuje.  Ugotowany makaron i fasolkę przełożyć na patelnię, wszystko  wymieszać z posiekaną natką i przyprawami...... Smacznego

Gaździnka warzy
Sałatka à la grecka 258

sentymentu, bo w końcu od niego właśnie zaczynałam prowadzić blog. A teraz podam przepis z przyzwoitymi proporcjami, bo wcześniej wszystko było tylko "na oko" :) składniki: 1,5 szklanki makaronu penne (może być razowy) ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych 200 g fety 15 szt. czarnych oliwek 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżki soku z cytryny garść(...)świeżej posiekanej mięty garść świeżej posiekanej bazylii pół garści świeżej posiekanej pietruszki sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do wystudzenia. Pomidorki kroimy na pół, wyciskamy z nich do miseczki miąższ, mieszamy go z oliwą z oliwek i posiekanymi ziołami. Do większej miski przekładamy makaron, dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, oliwki oraz cebulę pokrojoną w krążki

bistro mama
WSTĄŻKI Z SZYNKĄ CZYLI OBIAD W 5 MINUT 344

szynki (ja użyłam konserwowej) kilka różyczek brokułów (można użyć mrożonych) małe opakowanie śmietanki 30% ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy opcjonalnie trójkącik serka topionego  Zagotować wodę na makaron. Szynkę pokroić w paseczki. Brokuły ugotować na pół-twardo - nie za długo, aby nie straciły koloru. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szynkę i czosnek(...)pieprzem. Gotować chwilkę, aby sos lekko odparował i śmietana zgęstniała. Opcjonalnie można dodać serek topiony, które zagęści sos (wówczas trzeba gotować sos do momentu rozpuszczenia się serka). Ugotowany makaron odcedzić i połączyć z sosem - sos powinien oblepić wstążki, nie powinien być płynny. Smacznego

KUCHARNIA
Pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami 214

pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami w sosie śmietanowym - chyba nie musimy Was zachęcać do wypróbowania? :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 200 - 250 g suchego makaronu pappardelle 1 mała cebula 50 g boczku 30 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków) 200 ml śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy(...)czym całość zalewamy śmietaną. Odparowujemy nadmiar płynu, aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. 6. Przekładamy na patelnię ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy posypany startym parmezanem. Smacznego

W kuchni Katie
Spaghetti z sosem z pieczonej papryki (479 kcal) 246

porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek 300 g makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp(...)tarce cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Sos dusimy pod przykryciem ok.15 minut. Całość blendujemy lub miksujemy na gładką masę. Sos mieszamy z makaronem i oliwkami pokrojonymi w plastry

e-PrzepisyKulinarne
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 183

listki (tak, tak, listki jemy też!), zalewam zimną wodą ale nie całego, solę i pod przykryciem stawiam na ogień.  JAK TYLKO WODA SIĘ ZAGOTUJE, natychmiast wyłączam ogień, odcedzam makaron ugotowany właśnie w  garnku obok (razowy), mieszam z oliwą z oliwek i wykładam na talerze, odcedzam brokuła i wykładam na makaron, całość polewam elegancko dipem czosnkowym, do ozdoby trochę(...)wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych.  Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :)  Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt, po prostu nikt nie zgaduje, z czego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 161

Ostatnio jest to jedno z moich ulubionych dań. Polecam na obiad. Składniki na dwie porcje: 1.        Makaron penne – proponuje zawsze zwracać uwagę by by wykonany ze 100% pszenicy durum 2.        Szpinak – proponuję brykiet, bez problemu da się podzielić – 6 kulek 3.        Suszone(...)Czosnek – 2 ząbki 7.        Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1.        Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 2.        Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy szpinak do momentu aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz

Mój Smak na Życie
Śmietanowe farfalle z kurczakiem 340

kucharzy leniwych. Składniki wystarczy pokroić i połączyć na patelni, a to nie wymaga przecież żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Czego potrzebujesz? 1 pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów pół cukinii makaron kokardki mała śmietanka 30 % 2 ząbki czosnku 1/4 cebuli sól, pieprz, oregano Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do czasu przygotowania sosu. Teraz potrzebujesz wyłącznie 1 patelni. Zacznij razem(...)oregano. Nie przesadzajmy z solą ponieważ pomidory nadają słoność potrawie. Śmietanka jest rzadka, dlatego sos musimy gotować na wolnym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Do sosu na patelni dodajemy makaron. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Danie gotowe. Prosto, szybko i jak mało zmywania ;) Dlatego tak lubię dania jednogarnkowe :) Ugotuj, zrób zdjęcie i pochwal się swoim dziełem. I koniecznie napisz

Mój Smak na Życie
Pesto bazyliowe z kurczakiem i oliwkami 125

Makaron tagliatelle bardzo dobrze komponuje się ze świeżym, zielonym, bazyliowym pesto. Dla wielu danie składające się z makaronu i pesto jest wystarczające. Dla mnie, aby danie było bardziej urozmaicone, dodałam kurczaka i czarne oliwki. Danie expresowe :) W przygotowaniu tego dania nie ma żadnej większej filozofii, jako że pesto zawsze kupuje gotowe. Ale nie ze słoika. W Lidlu można kupić świeże(...)lodówki pesto, który kupuje przy każdej wizycie w Lidlu. Na patelni wystarczy usmażyć kurczaka, dodać pesto, czarne oliwki i gotowe :) Opcjonalnie można dorzucić suszone pomidory. Polecam tylko wymierzać makaron z pesto jak jeszcze jest na patelni, aby składniki dobrze się połączyły. I gotowe

Mój Smak na Życie
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym 970

kombinuję. Tym razem jednak znużona, tym że dłuższą chwilę nadal nie wiem co chcę, weszłam na stronę kuchni lidla i dostałam olśnienia.   Wybrałam przepis Pascala ( klik ), który przygotował makaron z sosem śmietanowo - czosnkowym z dodatkiem szpinaku, papryki i pieczarek, a przy okazji i który pozwolił zużyć z mojej lodówki niektóre składniki. Dokonałam niewielkich modyfikacji :) Składniki na 5 porcji(...)kurczaka Sól Pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 250 g pieczarek 1 papryka czerwona 2 łyżki wody 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku 500 g makaronu (ja dałam świderki) Olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek posiekać dość drobno, wymieszać ze śmietaną, odstawić, aby smaki się przeszły. Następnie pokroić w kostkę piersi z kurczaka. Kawałki kurczaka doprawić pieprzem

Fabryka pomysłów
Makaronowe szaleństwo karnawałowe! 256

moje ulubione lody w Krakowie - Lodziarnia Donizetti. Na liście moich marzeń kulinarnych jest wyprawa na Sycylię! Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Składniki: 200 g makaronu świderki, u mnie duże świderki szklanka pomidorów pelati z puszki 1/3 brokuła 3 ząbki czosnku 4 garście świeżej rukoli 4 łyżki czarnych, drylowanych oliwek oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy(...)puszki i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzucamy porwaną rukolę i pokrojone na plasterki czarne oliwki, doprawiamy do smaku i mieszamy. W tym czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron przekładamy do gotowego sosu z pomidorów pelati, mieszamy i podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 160

Łazanki z kapustą i grzybami, u mnie z kapustą - to danie niezwykle sycące, idealne na zimne dni. Łazanki możecie przygotowywać sami, ale obecnie na rynku dostępne są już takie makarony, i ja z tego dobrodziejstwa korzystam. Składniki: * 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella * 500 g kiszonej kapusty * 2 garści suszonych grzybów * 150 g pieczarek * 1 cebula * 1 kopiasta łyżka(...)łyżki oleju - na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby - smażyć 2 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki - dusić, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie ugotować makaron łazanki, wg przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać pokrojoną kapustę kiszoną - całość smażyć 5-7 minut, podlewając dwoma łyżkami wywaru pozostałego z gotowania grzybów. Śmietanę połączyć z mąką, dolać nieco

kolorowotorcikowo
Spaghetti, szpinak i ricotta 235

Lubię takie szybkie obiady, zrobiłam zakupy, wróciłam do domu, przygotowałam składniki i za 10 minut obiad był gotowy. Koniecznie muszę powtórzyć to danie. Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Składniki: makaron spaghetti na 1 osobę 4 garście szpinaku baby 3 małe ząbki czosnku 2 łyżki sera ricotta oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem(...)opakowaniu. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy szpinak, dusimy na małym ogniu. Do szpinaku z czosnkiem dodajemy ricottę, starannie mieszamy i do tak przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti Puttanesca 287

prostocie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina. Składniki 400 g makaronu spaghetti biała cebula 2-3 ząbki czosnku 800g pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki) 4 filety anchois papryczka chili w całości 10 szt. czarnych lub zielonych oliwek 2 łyżki kaparów(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru sól, czarny pieprz, oregano Sposób przygotowania Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem zna oliwę. Dodać pelatti pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Filety z sardeli drobno posiekać, oliwki pokroić na cztery części, kapary odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać

Pyry na Gaz