bardzo szybkie i mocno rozgrzewające danie obiadowe... Diabelsko ostro piersi z kurczaka z makaronem Bucatini. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw ... Składniki: Na Marynatę: 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 łyżki wody 2 piersi z kurczaka 1 szklanka jogurtu(...)tłuszczu ewentualnie śmietana 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego 150 gram makaronu bucatini lub spaghetti 650 ml. bulionu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku Wszystkie składnik na marynatę mieszamy razem, dodajemy do niej pokrojona w plasterki pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Bulion wlewamy na patelnie o grubym dnie, gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, pozostawiając makaron na patelni
NaKońcuJęzykałyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść) rukoli sól 60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki") do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie: 1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku. 2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe(...)kawałki ser typu feta. 3. Mieszamy i rozgniatamy kawałeczki fety aż do momentu utworzenia jednolitej masy. 4. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy do rozpuszczenia. 5. W międzyczasie gotujemy makaron i gotowe :) Kaloryczność: całość (z makaronem) - ok. 490 kcal sam sos - ok. 275 kcal Smacznego! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Malowane smakiemporcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprz 1. Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy na parę godzin pod przykryciem w chłodne miejsce(...)minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 3. Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino
My Culinary ArtSkładniki: 4 gniazdka makaronu tagliatelle (użyłam Barilla) 1 mała cukinia 150 g pieczarek 1 cebula 3 szczypty suszonego cząbru sól, pieprz do smaku 5 łyżek oliwy z oliwek z białych trufli Przygotowanie: Umyte pieczarki i cukinię kroimy w paski, cebulę w kostkę. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie(...)oliwek z białych trufli obsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki z cukinia, całość na najmniejszym ogniu obsmażamy z dodatkiem suszonego cząbru, aż warzywa będą miękkie,do warzyw dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień
Moja smaczna kuchniaAksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. O dziwo nie wymaga od Was specjalnych umiejętności kuchennych, a jedynie cierpliwości i uważności w trakcie wykonania. Do dzieła! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką aby łatwo było nim polewać nam kolejne warstwy. Jeśli jest za gęsty, dolejcie trochę zimnego mleka i dokładnie wymieszajcie. 5. MAKARON (5 min): > płaty lasagne wkładamy do miski lub formy, w której będziemy zapiekać lasagne i zalewamy wrzątkiem. Po dwóch minutach wyciągamy i odkładamy pojedynczo obok na deskę lub blat
Nerds KitchenPyszny kurczak gotowany na parze w bambusowym parowniku z groszkiem cukrowym podany z makaronem ryżowym i papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku(...)limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + makaron ryżowy do podania 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. 2. Układamy kurczaka w parowniku (jeśli używacie
Tajskie smakizaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem, który pojawił się(...)dorzucamy do zupy. Doprawiamy ją solą i ziarenkami pieprzu ( około 8). Gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie możemy ugotować sobie makaron. Po upływie czasu cebule wyławiamy, odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę
Kolizje Smakówsłodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem. Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka. Podsmażamy chwilkę pilnując by składniki(...)Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty dolewamy bulionu, jeśli za wodnisty to można dodać jeszcze nieco mąki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Dusimy około 10 minut. W osobnym garnku gotujemy ulubiony makaron. Pod koniec duszenia do gulaszu dodajemy groszek i marchewkę. Nie można dodać ich zbyt wcześnie bo się rozpadną (jeśli mamy mrożony groszek to postępujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy
Kolizje Smakówmarchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka zielonego groszku 60g startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy(...)groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego
Kolizje SmakówSkładniki: Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy(...)części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem (w sporych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy odrobinę do pesto. Ugotowany makaron odsączamy nie przelewając zimną wodą. Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje Smakówoliwy z oliwek - 2-3 piersi z kurczaka - 150 g boczniaków - 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona) - cebulka dymka - 75 ml rzadkiego sosu/marynaty teriyaki (nie może być słodki!) - makaron typu noodle Piersi z kurczaka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i zalewamy 5 łyżkami sosu teriyaki. Pozostawiamy mięso na około 15 minut by się zamarynowało. W międzyczasie czyścimy(...)się miękkie. Kroimy paprykę na cienkie paski. Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy na ukos. Cebulkę i paprykę wrzucamy do woka i smażymy krótko. W miedzyczasie gotujemy makaron. Do głębokiej miseczki nakładamy porcję makaronu, na wierzch podajemy kurczaka z boczniakami i warzywami. Całość dekorujemy szczypiorkiem i skrapiamy jeszcze odrobiną sosu teriyaki. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniUwielbiam szybkie, dobre i zdrowe jedzonko... mniam Takie danie dla dwóch osób można przygotować w czasie 18 min ( czyli w czasie gotowania się makaronu) Co jest potrzebne: pierś kurczaka 5 ząbków czosnku paczka świeżego szpinaku (może być mrożony, też jest dobry) 250g sera gouda ( może być Twój ulubiony) śmietana 18% olej do smażenia makaron (taki jak lubisz) Kroimy pierś(...)dużą łyżkę śmietany mogą być dwie (nie za dużo, żeby nie zabiło smaku szpinaku) doprawiamy do smaku (pieprz, sól, ser wydaje specyficzni smak więc nie należny przesadzać). Oddzielnie gotujemy makaron i odcedzony przerzucamy do patelni tak aby go przemieszać. I podajemy. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: (porcja dla 1 osoby) 4 gniazdka makaronu tagliatelle 150 g mielonej wieprzowiny 4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru 2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach 2 łyżki sosu Pecorino Barilla sól Przygotowanie: Na oliwie z oliwek(...)czosnku, dodajemy mięso mielone i brokuły, suszoną bazylię, cząber i płatki suszonej ostrej papryczki oraz sos Pecorino; całość smażymy na najmniejszym ogniu, aż brokuły zmiękną. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzony przekładamy do mięsa z czosnkiem i brokułami w sosie Pecorino, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 2 minutach makaron przekładamy na talerze do podania
Moja smaczna kuchniaSkładniki: ( 2 porcje ) 2 gniazdka makaronu Pappardelle all'Uovo Bolognesi Barilla 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 5 średniej wielkości pieczarek 2 ząbki czosnku 1 plaster schabu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka pomidorów pelati z puszki razem z sokiem 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz(...)pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu. W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Na 5 minut przed końcem dodajemy do potrawki mięsno-warzywnej oregano oraz ostrą paprykę w proszku, doprawiamy do smaku. Makaron przekładamy do gotowej potrawki
Moja smaczna kuchniaSkładniki na dwie porcje. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu świderki 150 g mięsa mielonego np. wołowego 1 szklanka fasolki szparagowej 1 marchew 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso mielone(...)oczkach) należy wcześniej ugotować i następnie dodać do mięsa. Na patelnię dodajemy pomidory, kukurydzę, doprawiamy do smaku i trzymamy na patelni jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Makaron po odcedzeniu dodajemy na patelnię. Całość trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Gotowe
Emcia Pichci