Klubu Łososia . Jego jakość jest najlepsza bo na każdym etapie hodowli wybierane są starannie łososie. Jest to najlepszy łosoś który do tej pory jadłam. #lososmowi koszyczki: 200 g makaronu nitki 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu sól, pieprz 1 łyżka oleju pozostałe: 100 g łososia wędzonego MOWI 4 pomidorki koktajlowe 4 truskawki 100 g kabanosów z łososia 8 oliwek(...)czarnych kawałek ogórka 1/2 cebuli czerwonej pieprz czerwony papryczka chili kawałek sera blu szczypiorek Koszyczki: Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Przekładam do miski, dodaję jajko, pieprz, sól, starty parmezan, olej i mieszam. Formę do muffinek smaruję olejem. Makaron wykładam do ośmiu porcji we wgłębienia formy i dociskam łyżką. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę koszyczki
wesoła kuchniaNieco inne wydanie spaghetti, bez mięsa, ale również z dużą ilością pomidorów i bardzo smacznie! 200g makaronu spaghetti 2 bakłażany 1 mały słoiczek kaparów w zalewie 4 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 100g tartej mozzarelli sól, pieprz oliwa z oliwek 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany drobno czosnek(...)Smażymy przez około 10 minut, do momentu aż bakłażany zmiękną i wyparuje z nich woda. Wtedy dodajemy passatę, kapary, sól i pieprz. Dusimy przez kolejne 10 minut. Dodajemy ugotowany makaron i mozzarellę. Dokładnie mieszamy
Szefowa kuchnismaczne danie dla zabieganym osób, które dbają o to co włożą do buzi. Idealnie nadaje się do pudełka dla osób pracujących. Składniki: 200g mięsa mielonego z kurczaka 50g suchego makaronu pełnoziarnistego 225g mrożonych warzyw po włosku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, kebab-gyros Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody(...)wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8 minut. Między czasie na patelni smażymy warzywa oraz mięso. Dodajemy ugotowany makaron, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotowe danie posypujemy płatkami drożdżowymi. Smacznego
Truskawkowa Fiestakalafiora 1 marchewka sól, pieprz, cukier 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sosu balsamicznego 125 ml zakwasu z buraków 1/2 pęczka koperku 125 ml mleczka kokosowego 100 g makaronu drobnego Buraki z botwiny obieram i ścieram na tace. Grube łodyżki kroję na kawałki, a liście kroję osobno drobno. Marchewkę w plastry, kalafior dzielę na małe różyczki. Do garnka wlewam(...)kalafiora, liście botwiny, wlewam ocet winny, i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu wlewam zakwas z buraków, mleczko kokosowe, dodaję sos balsamiczny, pieprz. Zupy już gotuję bo straci kolor. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, koperkiem, mleczkiem. Sałatka sezonowa z kwiatami czarnego bzu 1 doniczka sałaty trzy kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula
wesoła kuchniaJejciu! Dawno takiej zupy rybnej nie jedliśmy! Może dlatego, że dawno nie robiliśmy. W Durres zaskoczono nas bardzo i zupą, i sałatką. Teraz proponujemy Wam naszą wersję zupy z makaronem. Składniki: 450 g mrożonych filetów z sandacza 1,2 litra zimnej wody 3 młode marchewki 1 por (biała część) 1 seler 1 pietruszka 1/2 kalafiora 3 łyżki makaronu "trybiki(...)Przygotowanie: Filety zalewamy zimną wodą razem z warzywami (oprócz pora), lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, filety i warzywa wyciągamy z wywaru. Wrzucamy różyczki kalafiora, por krojony w krążki, makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy oddzielone mięso od skóry, pokrojone w kostki marchewki i posiekaną natkę. Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G KitchenŁazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę. \ Składniki: -800 g kapusty kiszonej -250-300 g makaronu łazanki -300 g boczku wędzonego -1 cebula -2 liście laurowe(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę i powoli wytapiamy z niego tłuszcz, po czym podsmażamy. Do lekko zrumienionego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwile razem smażymy. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z uduszoną kapustą i podsmażonym boczkiem z cebulką
Kulinarne przemysleniasamo. Po prostu weźcie duży garnek z grubym dnem, ja użyłam garnka żeliwnego, wrzucajcie po kolei wszystkie składniki, mieszajcie i gotujcie do pożądanego efektu. Składniki 200-250 g ulubionego makaronu – np. spaghetti 10 łodyg zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek 3-4 płaty szynki parmeńskiej pesto spora garść świeżych listków bazylii garść orzechów włoskich(...)grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na części szparagi. Podsmażamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy szparagi zmiękną, dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kawałki szynki parmeńskiej. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony przekładamy do garnka i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy także pesto. Delikatnie mieszamy i jeszcze podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy
Raj dla Podniebieniasolleticato il Vostro interesse. Spero quindi che ognuno di Voi possa trovare qualcosa che faccia al proprio caso. Pieczone szparagi w serowo-ziołowej panierce Razowy makaron ze szparagami, indykiem i suszonymi pomidorami Makaron ze szparagami i wędzoną szynką Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym
La grande e la piccola cuocarosole, w 100% z samych szparagów, czyli bez dodatkowych zagęstników w postaci np. ziemniaków (czy chociażby mąki), które często wykorzystywane są w zupach kremach. Jedynym zagęstnikiem jest dodatek makaronu, którego po ugotowaniu nie należy przelewać wodą (o ile ktoś tak robi?), ponieważ zawiera skrobię zagęszczającą zupę. 1 litr rosołu 700 g szparagów (u mnie 500g białych i 200g zielonych(...)cebula 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny makaron do podania, ilość wedle uznania podsmażony wędzony boczek jako dodatek Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać i wszystkie pokroić na mniejsze części. Dodać do cebuli i podsmażyć 2-3 minuty. Rosół wlać do garnka, dodać podsmażone szparagi i zagotować
Kraina Miodem PłynącaFasolkę szparagową lubię jeść samą z dodatkiem bułki tartej, do sałatek czy w zupie. To jest typowo wiosenna zupa imponująca lekkością, delikatnością i smakiem. Zupę podałam z makaronem jajecznym Arc Pol. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 20 dag fasolki szparagowej garść makaronu jajecznego Arc pol 3 młode ziemniaki 2 marchewki sól pieprz gałązka lubczyku pietruszka koperek 1/4 szklanki śmietany Warzywa(...)mniejsze części. Do bulionu dodać warzywa wraz z fasolką szparagową. Dodać sól, pieprz oraz zioła. Gotować ok 20-30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać makaron. Podawać ze śmietanką i koperkiem
Kuchnia w oparachTortilla ze szparagami, makaron primavera, three cup chicken, gyros z pitami domowej roboty i gnocchi ze słodkich ziemniaków – tak wygląda menu na ten tydzień, niezwykle różnorodne jeśli chodzi o smak. Pięć obiadów dla dwóch osób (choć jedzenia spokojnie wystarczy dla trzech) kosztowało nas na około 140 zł. Szparagi na 3 sposoby W tym tygodniu zapraszamy Was w podróż dookoła(...)danie z Tajwanu, rodzaj stir fry, błyskawiczny do przyrządzenia, jak spora część azjatyckich potraw. Składa się właściwie z trzech składników – stąd nazwa – nie licząc przypraw. Świetnie smakuje z makaronem lub ryżem. Jest bardzo aromatyczne i smaczne. Łatwe do zrobienia, sprawi satysfakcję każdemu kucharzowi. Czwartek: Gyros z kurczaka z pitą Rodzaj greckiego kebaba, pachnący przyprawami i łatwy do zrobienia. Jeśli
Niedzielny kucharzNajprostszy sposób na lasagnię: bez zawracania sobie głowy całą procedurą z podgotowywaniem makaronu, układaniem, bez długiego czekania. Szybka lasagna może być gotowe nawet w 30 minut. Czas : 30-40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Lasagna na skróty W Niedzielnym Kucharzu bardzo lubimy lasagnię, ale zawsze przeraża nas ogrom pracy jakiego wymaga ta zapiekanka, szczególnie nie lubimy obgotowywania(...)zbyt czasochłonne. Kupiliśmy więc gotowce. Starannie wcześniej sprawdzając skład, żeby uniknąć całej tej chemii. Na szczęście w świeżym ravioli nie ma jej prawie wcale. Użycie ravioli zamiast płatów makaronu ułatwia pracę, a dodatkowo faszerowane pierożki nadają zapiekance wspaniałego smaku. Dzięki temu wystarczy dodać do lasagni zwykły sos marinara, mozzarellę , żeby uzyskać wspaniałe danie. Gorąco polecamy! Sprawdźcie też inne nasze proste
Niedzielny kucharzSezon na szparagi w pełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 1 młoda cukinia 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka 1 czerwona papryka Ser mozzarella 3 ząbki czosnku Sól Bulion/ woda olej Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut(...)składników. Podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody. Doprawiamy do smaku solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilę razem dusimy, aż zmięknie cukinia. W oddzielnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Na talerz wykładamy ugotowany makaron i warzywa z mięsem. Posypujemy startą mozzarellą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyjuż uzależnienie, ale cóż poradzić – jestem tego w pełni świadoma;) Ci, którzy nie mają „zboczenia” na tym punkcie mogą poprzestać na składnikach wymienionych poniżej. 300 g makaronu np świderki 1 mango 5-6 ogórków konserwowych 50-80 g salami 1-2 mini sałaty rzymskie sól, pieprz Dressing: 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku(...)cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę do słoiczka. Dodajemy też pozostałe składniki dressing. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (potrząsamy zakręconym słoiczkiem). Makaron gotujemy al dente wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedzamy. Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy. Korniszony i salami kroimy na paseczki. Mango kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Smaki Na TalerzuDania tego typu chyba nigdy się nie znudzą. Są smaczne i szybko się je przygotowuje a do tego kolorowe. Makaron ryżowy świetnie się tu sprawdza ale jak nie macie do niego dostępu to możecie użyć zwykłe wstążki. Ale myślę, że nie powinno być problemu z jego nabyciem. Makaron ryżowy w potrawce
Ewa w kuchni