makarony - 24536 przepisów (strona:599/1636)

Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy 109

Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy to cały pełnowartościowy posiłek w jednym garnku. Mamy w niej mięso, pyszne warzywa i makaron. Będzie idealna w nadchodzące chłodne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna za sprawą kopru włoskiego, chilli i pozostałych przypraw. Nie ukrywam gotowałam tą zupę z zamysłem, że przy dwóch osobach będzie jak znalazł na dwa dni. Cóż… jeśli(...)oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta płatków chili (w zależności jak bardzo pikantne ma być danie) 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól Dodatkowo: drobny makaron straty parmezan lub grana padano drobno posiekana pietruszka * Jeśli chodzi o kiełbaski Salsiccia fresca możecie je śmiało zastąpić naszą zwykła, polską, białą kiełbasą. Wystarczy, że podsmażymy na patelni łyżkę ziaren

PatiGotuje
Makaron z pieczonymi żeberkami i brokułem w myśl idei zero waste 70

Piękny i smakowity tytuł, który zachęca, ponieważ ma zachęcać! Nie tylko do jedzenia makaronu z pszenicy durum, ale również do życia w myśl idei , która robi się coraz bardziej popularna, staje się modą, zdrową modą. Zero waste, bo o tym mówię, to filozofia. A co to jest filozofia "zero waste"? "Zero waste" oznacza „brak śmieci”, „brak odpadów” lub „brak(...)dużo i zapominamy o dacie przydatności do spożycia, albo nie wiemy, jak w pełni wykorzystać określone produkty. Nienawidzę marnowania żywności. Tytuł mojego posta powinien brzmieć inaczej : Makaron z głąba brokułu z resztką marchewki i dwudniowymi żeberkami. Mało zachęcające , ale to prawda, a do tego pyszna prawda!  W mojej lodowce poniewierał się głąb, czy jak to nazwać

Z Kuchni Do Kuchni
Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką 125

false false false PL X-NONE X-NONE Tym razem na naszym blogu będzie królować szpinak, tyle, że w nieco innej odsłonie bo schowamy go w cannelloni, czyli włoskim makaronie, który wyglądem przypomina puste rurki. Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką SKŁADNIKI DO FARSZU: - 250g makaronu cannelloni - 450g rozdrobnionego szpinaku - 250g sera fetta - 100g wieprzowej polędwicy łososiowej - 2 ząbki czosnku - pieprz(...)jest już praktycznie gotowy dorzucamy rozdrobiony ser fetta, pokrojoną drobno polędwicę łososiową, posiekany drobno czosnek oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podsmażamy. Gotowy farsz wkładamy do środka makaronu cannelloni. Następnie wkładamy go do piekarnika (200 stopni C) na ok. 30 minut. SKŁADNIKI DO SOSU: - 3 łyżki jogurtu greckiego - pieprz - koperek (około 1 łyżka - garść startego sera mozzarella Jogurt łączymy

Związek na patelni
Ramen - zupa szczęścia i miłości 98

dashi i tonkotsu, oraz nie mniej istotne receptury na esencje smakowe jak syczuańska pasta z chili czy mayu - olej z palonym czosnkiem. Miłym zaskoczeniem były dla mnie przepisy na makarony -  ramen, udon i soba oraz sos ponzu. Dotychczas wykorzystywałam do ramenu przyprawy i makarony kupione w sklepach internetowych, niebawem spróbuję przygotować je samodzielnie. Całość uzupełniają przepisy na przekąski czyli(...)małe dania", pierożki gyoza z rozmaitymi farszami, przygotowywane z kapusty okonomiyaki, dania z makaronem w roli głównej oraz marynowane warzywa, grzyby i owoce. Bardzo lubię ramen, ale nie mogłabym o sobie  powiedzieć, że jestem znawcą kuchni krajów Dalekiego Wschodu, znacznie lepiej znam przepisy i tradycje kulinarne krajów Zatoki Perskiej i Półwyspu Indyjskiego. Ramen Zupa szczęścia i miłości, okazał się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami 85

Makaronowy pomysł na obiad w jesiennym połączeniu dyni z kurczakiem. #wysokobiałkowe #warzywne #zkurczakiem Składniki na 2 porcje: – 100 g makaronu pszennego – 1/2 małej dyni – 1/2 cebuli – 2 ząbki czosnku – 200 g kurczaka – 5 suszonych pomidorów ze słoiczka + łyżka oleju – 3 garście szpinaku + sól, pieprz, papryka słodka, suszona natka pietruszki, majeranek, papryka wędzona, kurkuma(...)Sposób przygotowania Dynię obierz ze skóry, pokrój na kawałki i ugotuj z makaronem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na patelni z dodatkiem oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach, dodaj pokrojonego kurczaka, posiekane suszone pomidory. Przypraw i smaż aż się wszystko zarumieni. Pod koniec dodaj szpinak. Wrzuć na patelnię ugotowaną dynię i wymieszaj. Podawaj na ciepło

Mrs. Endorfina
Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami 124

kapusty pak choi ( albo 150 g szpinaku) 200 g krewetek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru sok z 1 limonki do podania makaron ryżowy albo sobą liście kolendry olej/oliwa z dodatkiem z chilli albo jedna posiekana papryczka Cebulę pokroić w plasterki, czosnek roznieść nożem. Mleko kokosowe wlać do garnka wraz z rosołkiem, dodać trawę(...)sitku albo wyjąć z niej wszystko za pomocą durszlaka, pozostawiając sam płyn. Do płynu dodać pieczarki i kapustę ( szpinak), gotować 5 minut. Dodać krewetki i gotować kolejne 5 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dodać sos sojowy, rybny, cukier i sok z limonki. Podawać z makaronem, posypane kolendrą i polane sosem chilli/posypane pokrojonym chilli

Smaczny zeszyt
Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą 69

koktajli. Owszem trochę wylądowało w blenderze ale reszta smętnie leżała w lodówce marniejąc. Porzucając zatem postanowienia o detoksie zrobiłam zupę pomidorową z jarmużem i kiełbasą i warzywami. Do tego makaron i parmezan - wyszło pysznie! może trochę bardziej kalorycznie... ale też smaczniej:) Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku(...)marchewki 4 białe kiełbasy ( surowe) ok 400 g 200 g jarmużu ( bez twardych łodyg) 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz do smaku do podania: makaron, parmezan, bazylia Wykonanie: Przygotować warzywa: Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać, seler pokroić w plasterki a marchewkę w kostkę. W garnku (najlepiej szerokim o dużym spodzie) rozgrzać olej. Dodać cebulę i chwilę podsmażyć aż lekko

Smaczny zeszyt
Spaghetti z pesto pietruszkowym i wędzonym łososiem 114

spaghetti z domowym pesto pietruszkowym podane z wędzonym łososiem. Prosto i smacznie. Do tego dania polecam dodać łososia wędzonego na gorąco 😉  Składniki na 3-4 porcje: 1/2 opakowania makaronu typu spaghetti (200 g) 1 duży pęczek natki pietruszki (80 g) 2 ząbki czosnku 1 garść mieszanki orzechów (np. włoskie, brazylijskie) 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól do smaku(...)łyżki oliwy z oliwek i ponownie zmiksować. Jeśli pesto jest zbyt suche to należy dolać odrobinę więcej oliwy z oliwek (stopniowo po 1 łyżce!). Do ugotowanego, ciepłego makaronu dodać pesto. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Ewentualnie spaghetti dosolić. Gotowy makaron przełożyć na talerze, a na wierzchu ułożyć kawałki wędzonego łososia. Od razu podawać.  Etapy przygotowywania spaghetii z dodatkiem

Ugotować
Muszle makaronowe z serem 128

Nadzienie z białego sera na słodko z wanilią jest powszechnie znane i lubiane. Wykorzystujemy je często do faszerowania naleśników czy choćby pierogów z serem. Makaron conchiglioni w kształcie dużych muszli ma w sobie duży potencjał, bo można go faszerować i na słodko i na wytrawnie, podawać na ciepło lub na zimno, nadziewać go sałatkami lub słodkimi kremami czy owocami. Makaron(...)wanilią oraz jajkiem. Powstałym farszem wypełniamy muszle i układamy obok siebie w formie żaroodpornej posmarowanej wcześniej olejem kokosowym. Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki lub ósemki i układamy pomiędzy makaronem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Zapiekamy ok 30 min w 180st (warto przykryć naczynie przykrywka lub folia aluminiową). Artykuł Muszle makaronowe z serem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Azja Express: 10 łatwych przepisów na “chińczyka” 99

wspaniale pachnie o smakuje pomarańczą, bo w ostatniej fazie smażenia chwilę dusi się w aromatycznej, słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego. Zobacz przepis Wietnamskie noodle z cytrynowym kurczakiem Szybki makaron po wietnamskum czyli noodle na wynos. Całość pracy sprowadza się do usmażenia szaszłyków. Ale co to są za szaszłyki! Słodko kwaśne, pachnące cytrusami i azjatyckimi przyprawami. Zobacz przepis Słodko-kwaśny(...)indyka, kurczaka, jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Zobacz przepis Błyskawiczny makaron w sosie imbirowym Bezglutenowe, wegańskie najprostsze danie świata, a przy tym aromatyczne i pełne smaków. Obiad dla zabieganych, który świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Błyskawiczny makaron ryżowy z mocnym

Niedzielny kucharz
Makarony świata Beata Pawlikowska 77

Dziś zapraszam w Was w podróż dookoła świata z makaronem i Beatą Pawlikowską. To naprawdę ciekawa pozycja książkowa dzięki której nie tylko będziecie mogli wypróbować kilkanaście oryginalnych przepisów na makaronowe dania, ale także poznacie jego historię. Dowiecie się skąd pochodzi makaron, a także poznacie ciekawostki o nim. W książce znajdziecie ciekawe, proste i bardzo szybkie w przygotowaniu dania z makaronem

Cynamonowe szczęście
Makaron z mięsem drobiowym, sosem pomidorowym i świeżą bazylią 132

Fanom klasycznego spaghetti polecam miłą alternatywę - makaron z sosem z mięsem z kurczaka, pomidorami i świeżą bazylią, która dodaje daniu świeżości przyjemnego aromatu.  400g dowolnego makaronu 500g mielonego mięsa drobiowego  1 litr passaty pomidorowej  1 cebula 5 ząbków czosnku  oliwa z oliwek  200g tartej mozzarelli świeża bazylia  sól, pieprz 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy(...)zarumieni dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, wlewamy passatę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.  2. Do sosu przekładamy makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z serem i dużą ilością świeżej, posiekanej bazylii

Szefowa kuchni
4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu "la dolce vita" 135

zimno.  Na podstawie przepisu z książki "Kocham Toskanię" Giulia Scarpaleggia  Frittata di spaghetti z boczkiem, parmezanem i natką pietruszki  Mówi się, że Włosi tak bardzo kochają makaron, że wymyślili sposób, aby zabierać go ze sobą na wynos. Tak powstała fritatta di spaghetti czyli omlet z dodatkiem ugotowanego makaronu. Do jego przygotowania doskonale nadaje się ten, który został(...)pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa do smażenia  Przygotowanie frittaty di spaghetti: Spaghetti ugotuj al dente. Możesz użyć spaghetti z poprzedniego dnia. Dobrze jest po ugotowaniu wymieszać makaron z łyżką oliwy, żeby się nie posklejał. W misce rozbełtaj jajka, dodaj mleko, starty parmezan, boczek, posiekana natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj ugotowane spaghetti i jeszcze raz wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z tuńczykiem w śmietanie 106

Cześć! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad dla lubiących wszelkiego rodzaju ryby czy ich inne wydania. Składniki: * 1 puszka tuńczyka * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony * odrobina oliwy z oliwek * natka z pietruszki, bazylia Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem(...)przez praskę czosnek. Kiedy wszystko chwilkę się podgrzało dodałam śmietanę i wymieszałam z tuńczykiem. Na koniec przyprawiłam suszoną bazylią, solą i pieprzem. Do tak właśnie przygotowanego tuńczyka dodałam ugotowany makaron i przemieszałam. Przed podaniem danie posypałam natką z pietruszki. Notatki: * miałam puszkę tuńczyka 185 g z zalewą. * najsmaczniejszy będzie tuńczyk w oleju bądź sosie własnym Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Ciekawostki o kuchni japońskiej 91

oszczędność czasu podczas przyrządzania posiłków, ale także szansa dla początkujących kucharzy, którzy bez problemu radzą sobie z wieloskładnikowymi przepisami. Obecność w japońskiej kuchni surowych ryb i owoców morza, ryżu, makaronu oraz warzyw i owoców to gwarancja naprawdę dużej liczby kombinacji smaków, zapachów i kolorów. Japończycy sięgają po konkretne warzywa i owoce w tych porach roku, w których są one najsmaczniejsze(...)sięgnąć po uprzednio upatrzony, nie wolno jeść bezpośrednio z talerza bez użycia pałeczek albo rąk. Za to wolno, a nawet należy siorbać, kiedy je się zupę albo potrawy z makaronem, np. rāmen. Siorbanie jest wtedy nie tylko dowodem na to, że jedzenie nam smakuje, ale także pozwala nieco ostudzić gorącą potrawę. Królestwo ryżu Pierwsze pola ryżowe pojawiły się w Japonii

Kuchcik gotuje