makarony - 24536 przepisów (strona:613/1636)

Rosół z pierożkami 123

najlepiej jeszcze wczoraj, jak niepisana tradycja nakazuje? No cóż, wyłamałam się z konwencjonalnego obiegu i ugotowałam rosół na tygodniu. A w dodatku nie taki ot zwykły rosół z makaronem, a z pierożkami z mięsem. Żeby nie było, nic nie mam przeciwko rosołowi z makaronem i nawet powiem, że najczęściej spożywamy właśnie taki. Miałam jednak wolną godzinę i porwałam się(...)mąki pełnoziarnistej, a w środku soczyste mięso z rosołu i aromatyczna cebulka z marchewką. No i teraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron. Hmmm, zobaczę, co da się zrobić :) Smacznego obiadu! Rosół z pierożkami Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 porcja rosołowa (najlepiej z wiejskiej kury) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka 3 duże marchewki

Obiad gotowy
ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis 102

uzyska jeśli dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa mielonego albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni. Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy. Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę z brokułów. SKŁADNIKI: 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu(...)tylko listki) sól pieprz , listek laurowy utarty, żółty ser (najlepszy o pikantnym smaku) dodatki do zupy brokułowej posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek gęsta śmietana 18% małe zrumienione grzanki makaron niewielkie pulpeciki z mięsa mielonego prażone ziarna słonecznika lub dyni. Przepis na zupę brokułową. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami

Moja Książka Kucharska
Aksamitna zupa z pieczonymi ziemniakami 169

niedzielę zazwyczaj jednym ze składników obiadu są pieczone ziemniaki. Z każdego obiadu zawsze też coś zostaje, a to ugotowany makaron, a to upieczone warzywa. Ostatnio zostało mi dosyć dużo takich ziemniaków i wykomnibonałałam z nich bardzo prostą, ale przepyszną kremową zupę. Stwierdziłam, że przepis jest tak dobry, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zupa jest bardzo sycąca, ale lekkostrawna(...)litra wody przyprawy: płaska łyżeczka kurkumy, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól 2-3 łyżki oleju do smażenia wedle uznania: 250 ml mleka (u mnie migdałowe) drobny makaron (u mnie to był bezglutenowy) koperek/pietruszka Przygotowanie: Połowę ziemniaków wyszorować, pokroić na ćwiartki, wymieszać z oliwą i tymiankiem. Upiec za lekko złoty kolor (50-60 minut na środkowej półce piekarnika

greenscarf
Tagliatelle z indykiem, chorizo, dynią i groszkiem 141

Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ok. 200 g chorizo 600 g mięsa z udźca indyka ok. 250 g mrożonego groszku ok. 250 g dyni posiekana natka pietruszki 2 łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki łyżka musztardy zioła prowansalskie, słodka papryka, wędzona papryka w proszku, sól, pieprz olej do smażenia Na oleju zeszklić posiekaną cebulę(...)szybko wlać mąkę rozmieszaną w śmietance z dodatkiem pół szklanki zimnej wody, ciągle mieszając. Kiedy sos się zagotuje, dodać sól, pieprz i ewentualnie dodać jeszcze zioła i słodką paprykę. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Wyłożyć na talerze. Na makaron wyłożyć

Czerwień i błękit
Rozgrzewający rosół z żółtkiem, imbirem i cytryną 126

przeziębienie czy jesienno-zimowe przesilenie jest niezastąpiony. W smaku genialny- z delikatną nutą cytryny, leciutko ostry, a zarazem kremowy i delikatny dzięki żółtkom. Do podania nic innego jak makaron, również jajeczny, najlepszy drobny- jak Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki. Ten od Lubelli jest bardzo delikatny i smakuje jak domowy, a wszystko za sprawą 3-krotnego wałkowania ciasta i dodania(...)rosół- około 1,5 litra * żółtka- 4 szt. * imbir- kawałek o długości 1cm * cytryna- skórka z 1 szt. oraz sok z 1/3 szt. * kurkuma- 2/3 łyżeczki * pieprz- do doprawienia * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki- do podania Rosół, z dodatkiem imbiru oraz kurkumy, gotować przez około 5 minut. W międzyczasie jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka makaronowa z ogórkiem i rzodkiewką 88

Wtedy właśnie robię szybki przegląd lodówki oraz wszelkich szafek gdzie znajdują się produkty spożywcze i myślę nad tym co można by z tego ugotować. Robiąc taki przegląd znalazłam resztkę makaronu, a w lodówce kilka rzodkiewek, 2 małe ogórki oraz jogurt naturalny, którego połowę zużyłam rano do owsianki. Co można zrobić z tych składników? Sałatkę! Nie ma prostszego wyjścia. Składniki: 250g(...)makaronu – ja użyłam muszelek 5 rzodkiewek 2 ogórki zielone łyżka posiekanego koperku mała czerwona cebulka mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 3 łyżek) sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i lekko studzimy. Rzodkiewki oraz ogórki kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy. Do warzyw dodajemy jogurt, koperek oraz przyprawy, a następnie mieszamy. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Warzywa

Życie ze smakiem
Kolorowa i wyrazista kuchnia tajska – co warto o niej wiedzieć? 135

Tajlandii w sposób szczególny upodobali sobie owoce morza – przede wszystkim skorupiaki takie jak krewetki czy homary. W najbardziej popularnych potrawach nie może zabraknąć ponadto ryb i sosów rybnych, ryżu, makaronu, grzybów, fasoli i oczywiście curry. Smaki kuchni tajskiej Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna, ale co istotne, wyjątkowo pikantna. Powszechnie uważa się, że to jedna z najbardziej ostrych kuchni azjatyckich(...)gdzie zachowanie pewnych proporcji i zasad jest ogromnie ważne. Ponadto wpływa na ogromną różnorodność kuchni. Najpopularniejsze tajskie potrawy Jedną z popularniejszych potraw jest pad thai. To nic innego jak makaron ryżowy z różnymi dodatkami. W pad thai nie może zabraknąć podsmażanego tofu, orzechów, oleju kokosowego, świeżej cebulki zielonej. Głównym składnikiem, obok makaronu, może być zarówno mięso z kurczaka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka makaronowa z szynką i serem 1312

domowych spotkań ze znajomymi. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 10 os. Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 200 g szynki wieprzowej 100 g żółtego sera 200 g drobnego makaronu (użyłem kolanek) 1 por 1 puszka groszku zielonego 1 puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy(...)sarepskiej 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy aldente, odcedzamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Do dużej miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, starty na dużych oczkach ser i pokrojonego w półplasterki pora. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron

kulinarnyJa
Tajskie curry z dynią i szpinakiem 155

Zawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hity Niedzielnego Kucharza: Zapiekanki ze słoika 127

Dwie wegetariańskkie lasagnie, jedna bez makaronu. Do tego również wegetariańska zapiekanka – pasterska, caserole z kurczakiem, musaka i klasyk – mac&cheese – sześć totalnie odjechanych zapiekanek, zapieczonych w słoiku. „ Słoiki – pejoratywne określenie młodych ludzi pochodzących ze wsi, którzy przeprowadzili się do Warszawy w celu studiowania lub pracowania” – to Wikipedia. 50 proc. Niedzielnego Kucharza, albo raczej(...)lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie. Czytaj dalej LASAGNE Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Czytaj dalej MUSAKA W SŁOIKU Niezwykle pożywna zapiekana prosto ze słoika. Można jeść na ciepło

Niedzielny kucharz
BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE 91

trzeba będzie wykazać się refleksem i kreatywnością. Oceniane będzie odpowiednie zbilansowanie składników, tak aby danie było zdrowe i pełnowartościowe. Wiemy już, że w tym etapie kucharze korzystać będą z makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego – oczywiście marki BARILLA. Jak uczestnicy sobie poradzą z tym zadaniem? Przekonamy się już 25 października w Mediolanie! Ależ jestem ciekawa co tam się będzie działo(...)białe wino – 100 ml * cukinia – 1 szt * mleko kokosowe – 100 ml * świeża pietruszka * sól * pieprz * chili * czosnek – 2 ząbki * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Na oliwie przesmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy będzie miękka wrzucamy oczyszczone krewetki, smażymy kilka minut cały czas mieszając. Wlewamy białe wino, redukujemy

Ostra na Słodko
Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami 96

konsystencję, są zwarte, miękkie, lekko gumowe, pachną morzem i smakują inaczej niż krewetki w całości. Spróbujcie tego przepisu, naprawdę warto. Pulpeciki można podać w sosie pomidorowym jako dodatek do makaronu, lub ryżu, albo jako przekąskę. Bulion na cynamonie My wrzuciliśmy je do zupy zrobionej w stylu tajskim, której podstawę stanowi aromatyczny bulion z jednym, niecodziennym składnikiem. To kawałek kory cynamonowca(...)wodzie o formuj niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i wykładaj na wyłożoną papierem tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 12 minut. Krok 3 W tym czasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odcedź i przelej dokładnie zimną wodą. Krok 4 Wyciągnij pulpeciki z pieca. Z bulionu wyjmij włoszczyznę i cynamon. Wlej do niego pół

Niedzielny kucharz
Azjatycki rosół wołowy 119

mnie szponder) 1½l wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu Sól, pieprz do smaku Do podania: ½ opakowania ugotowanego makaronu nitki Jajka ugotowane na półtwardo (z płynnym żółtkiem) Talarki pora Świeża kolendra Słupki czerwonej papryki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa- obraną marchewkę(...)godziny). Gotowy wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Mięso obieramy i ponownie dodajemy do rosołu. W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy także makaron- gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz jajka- te wkładamy do gotującej wody i wyciągamy po upływie 5 minut. Na miseczkach układamy porcję makaronu, cząstki marchewki, pora i papryki. Zalewamy bulionem z mięsem

Kuchnia w czekoladzie
Łazanki z kapustą i pieczarkami 155

Składniki: Kapusta kiszona 700 g Pieczarki 500 g Makaron kokardki 500 g Cebula Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody. Gotować do miękkości przez ok. 30 minut z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Makaron ugotować al dente. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju(...)cebulę do miękkości a następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć całość przez około 5 minut. Na koniec dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 124

wyrobu chleba. 2) Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne(...)wyrobu chleba. 2) Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia