przyprawionymi kasztanami a la Nicola Taurino) Kalabria (np. Minestra di Cipolle di Fropea - zupa z cebulami z Tropei, Pasta Brasata con le Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle di Melanzane
Brzuszki ŁakomczuszkiPowoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mięso. Dusimy razem kilka minut na małym ogniu. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, makaronem (np. tagliatelle),kaszą albo warzywnymi placuszkami - np. z cukinii lub ziemniaczanymi. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekoniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego
Tajskie smakiszybko", a że wyszło całkiem smaczne, a do tego zdrowe to postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis na 2 porcje (ja ugotowałam do sosu 1,5 szklanki makaronu- mierzone na sucho). Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża czerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie te standardowe, dodajcie
kuchnia do kwadratususzarkę. Trochę trąbek wykorzystałam od razu, na świeżo, do pysznej kartoflanki bo uwielbiam takie szybkie zupy. Zobacz przepis na inną kartoflankę - z gąsówkami . A może wolisz Zupę grzybową z makaronem ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;) Często w zimie robię sosy do makaronu, więc pomyślałam, że zamiast kupować gotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów. Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info
Czerwona PorzeczkaJeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;) Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen , zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje. Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej
Czerwona Porzeczkawkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na 20-25 minut. Zrobione! :) Podałam kotleciki z dwoma małymi gniecionymi ziemniakami (ponieważ ziemniaki są zdrowe i o wiele mniej tuczące niż makaron lub ryż!), odrobiną buraczków i sałatą polaną jogurtem naturalnym ze szczyptą pieprzu
My Culinary Artszparagów. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając. 6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy również dodać "makaron" z marchewki (cienkie paseczki surowej marchewki, które otrzymujemy przy pomocy obieraczki). Smacznego
My Culinary Artrybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też podać z makaronem ryżowym lub sojowym. Całość możemy ozdobić skórką cytryny lub limonki. Inspirowane przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka
Tajskie smakipokrojone pieczarki, cukier i sos rybny. Dusimy pod przykryciem 7-8 minut. 3. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z makaronem ryżowym. Uwagi: Krewetki nie mogą gotować się dłużej niż 4 minuty, ponieważ zrobią się gumowe
Tajskie smakipiekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Kiedy brzegi zaczną się rumienić to znaczy, że pizza jest gotowa. Zajadamy koniecznie na ciepło! A we Włoszech stolicy makaronów i pizzy, pizza cztery sery wygląda
Kolizje Smakówziarenek pieprzu, nieco soli i jeśli lubimy liść laurowy. Zostawiamy na małym ogniu by pykało sobie na co najmniej godzinkę. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z makaronem i pietruszką lub używamy do innych potraw
Kolizje SmakówKiedy marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa, a resztę ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy z makaronem i marchewką. Można przez podaniem zabielić, ale nie jest to konieczne
Kolizje Smakówoctu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki
Kolizje Smaków