makarony - 24536 przepisów (strona:1242/1636)

Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 522

przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym 259

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos:  zupa pomidorowa 250ml śmietany

Szefowa kuchni
Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek 217

małą foremką gwiazdki. Gotować na średnim ogniu  do miękkości (ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wyłowić makaron, dodając go na talerze lub bezpośrednio do zupy

Czerwień i błękit
Kaczka w sosie śliwkowym 181

podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku. Kaczkę  przybrać świeżą kolendrą,  podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce.  Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny

Stare Gary
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 262

czosnek zeszklić na oliwie, dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo sosem sojowym i czosnkiem. pierożki Ciasto wałkować bardzo cienko - najwygodniej używać maszynki do makaronu, wałkować do najcieńszego ustawienia. Wycinać kwadraty ok 7x7 cm, posmarować białkiem aby łatwiej było sklejać, na środku każdego kwadratu  ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie. Pierożki

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 199

warzywami,dodać pietruszkę,  ustawić program wolnowaru na low  (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin. Do zupy dodajemy  osobno ugotowany  makaron lub ryż . Smacznego

Stare Gary
Pieczone nogi kacze w azjatyckim stylu 230

jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz. Podawać  kaczkę z ryżem lub  makaronem ryżowym. Smacznego

Stare Gary
Grecka zupa cytrynowa 211

Grecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżu składniki 1,5 litra wywaru z kurczaka 1/2 szklanki drobniutkiego ryżu 1  j ajko sok z jednej cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz kilka plasterków

Stare Gary
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 200

Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć na nich mięso. Podawać od razu z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 160

kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu. Przepis ze strony  Simply Recipes składniki 1 szklanka  świeżej natki pietruszki, bez łodyg , 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki świeżych liści oregano (może  2 łyżeczki suszonego oregano) 1/2 szklanki

Stare Gary
Udziec jeleni z czosnkiem 147

oryginalny, w uwagach moje zmiany dotyczące sosu, który moim zdaniem wymagał jeszcze dodatkowego doprawienia. Mięso upiekło się bardzo ładnie i było bardzo smaczne. Podałam z sałatką z cykorii i makaronem. składniki 2 kg udźca 2 cebule 6 ząbków czosnku 150 g słoniny (użyłam wędzonej) sól 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki czerwonego wina 1 szklanka gęstej

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 184

jest  zazwyczaj podawane w temperaturze pokojowej , ale można również podać ciepłe,  prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam! oryginalny przepis tutaj       składniki 3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki  2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki

Stare Gary
Gulasz z baraniny 212

ogniu. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć marchewki  i listki laurowe, doprawić  do smaku solą i pieprzem. Mięso podawać z kaszą , ryżem lub drobnym makaronem, posypane pokruszoną fetą , pietruszką lub oregano. Smacznego

Stare Gary
Stek wołowy w marynacie 193

smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek,    pokrojony w cienkie paski,  jest dobry  z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był  też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson   składniki 2 steki wołowe ( u mnie antrykot) marynata 5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści) 2 ząbki czosnku (starty) 80 ml oliwy z oliwek

Stare Gary
Rosół drobiowo wołowy 372

jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania