istnieniu kostki grysikowej z kaszy manny przypomniała mi ostatnio Basia na swoim blogu . I przypomniało mi się, że moja babcia rosół podawała, albo z domowym makaronem, albo właśnie z kostką z kaszy manny. U mnie w domu jakoś nigdy jej nie robiłam, ale postanowiłam się jednak cofnąć do mojego dzieciństwa. Moje córki patrzyły ze zdziwieniem
Kulinarne przygody Gatitywlewamy zawartość miseczki, c ały czas mieszając. Po chwili, gdy zupa zgęstnieje powoli dodajemy do niej roztrzepane jajko. Powstanie nam coś w rodzaju cienkiego makaronu. Delikatnie zamieszać i od razu podawać. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarne frajda !", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku
Kulinarne przygody Gatitypoczynając od mąki umieszczamy na blacie lub na stolnicy. Mieszamy je nożem, a następnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem przez około 10 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą faworki. Ciasto wałkujemy
Kulinarne przygody Gatityrobię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Kurki w sosie śmietanowym Proporcje
Kulinarne przygody GatityPasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem. Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały dwój smak i wszystkie wartości. Inspirację czerpałam z bloga
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto ! Mogłabym je jeść ze wszystkim. Pesto doskonale smakuje wymieszane z gorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru, gdy ją posmarujemy pesto. A nie wspominam już o ciepłym toście posmarowanym tym sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-). A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie
Kulinarne przygody Gatityrazu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook
Kulinarne przygody GatityWielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z pesto z rukoli , do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego
Kulinarne przygody GatityAromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami
Kulinarne przygody Gatityżyczenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego , który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem, z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe
Kulinarne przygody Gatitysobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitynapisała do mnie Ania. Jest młodą mężatką i dopiero uczy się gotować: "Pyzo kochana, za dwa tygodnie mam sama zrobić cały niedzielny obiad. Będzie tradycyjnie czyli rosół z makaronem. Na drugie udka pieczone , jakaś surówka i kopytka bo tak sobie zażyczyła rodzinka. Rosół już gotowałam, z udkami sobie poradzę, ale wiem, że z kopytkami będę miała problem. Już
Smaczna PyzaThe post Sałatka z pieczarkami marynowanymi, kurczakiem i fasolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojesezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie
Sajkofanka smakuminut w piekarniku nastawionym na 100 st. Suszone pomidory w zalewie, będzie można potem wykorzystać do przygotowania innych dań. Suszone pomidory można jeść jak chipsy, zmiksowane można podać do makaronu. Z suszonych pomidorów można przygotować pyszną pastę do kanapek. Przepis na najlepsze domowe Suszone pomidory w zalewie: 2 kg pomidorów Lima sól morska ziołowa cukier trzcinowy czosnek granulowany zioła prowansalskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię