makarony - 24536 przepisów (strona:1033/1636)

Zupa ze świeżych pomidorów 162

przygotowanie jest pracochłonne, to naprawdę warto. Taką zupę możecie podać nawet maluchowi, który skończył 9. miesiąc życia. Zupa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje zarówno na ciepło (z dodatkiem makaronu czy ryżu), jak i na zimno. 15 średnich pomidorów pęczek włoszczyzny 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 garście listków bazylii 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego 2 łyżki mąki sól Pomidory

Dieta bez mleka
Kuchnia polska dawniej i dziś 130

Współcześnie albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni niepolskiej. Czyli co chwilę otwierają się w Krakowie restauracje indyjskie, tej kuchni wschodniej też jest

365 dni dookoła kuchni
Filety z kurczaka w masełku szałwiowym 190

temu obdarowała nas kilkoma gałązkami szałwii. Wyglądały i pachniały wspaniale! Nie chcąc zmarnować ani listka tego aromatycznego zioła w naszej kuchni zaczęły królować ziemniaczki z szałwią, pizze, zupy, makarony no i mięsko. Dzisiaj podsyłamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych połączeń szałwii, a mianowicie masło i pyszny filet z kurczaka. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki

Kolizje Smaków
WŁOCHY NA WIDELCU CZYLI BAKŁAŻAN FASZEROWANY POMIDORAMI, MOZARELLĄ I BAZYLIĄ 127

Kuchnia włoska jest jedną z tych, które lubię najbardziej. W mojej kuchni włoskie dania to nie tylko pizza czy makarony ale też dania zainspirowane kuchnią włoską z nutą polskich czy egzotycznych smaków. Dzięki Galbani - producenta serów mogę wyczarować w kuchni nie tylko klasyczną pomidorową z mozarella ale też bawić się smakami. Tym razem postawiłam na bakłażana po włosku. bakłażana nafaszerowałam

Kuchnia w oparach
Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 112

słoiczki i postawiłam na zakrętkach do wystygnięcia. Czemu nalałam olej ? Żeby zapobiec psuciu się zawartości słoików, olej zrobi warstwę nieprzepuszczalną. Tak przygotowany sos możesz użyć do dań z ryżem, makaronem albo posmarować nim kromkę zgrilowanego chleba. Mniam !   Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory

Kuchnia na wzgórzu
Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika 150

tylko dżemy, bo wszelkie keczupy też. A taki sos pomidorowy, co prawda keczupem nie jest, ale ma dość uniwersalne zastosowanie. W wersji najprostszej, otwieramy słoik, podgrzewamy sosik gotując równolegle makaron i obiad mamy gotowy. Jeśli jeszcze mamy kawałek kiełbaski, to jesteśmy już w jedzeniowym niebie A przepis na sos cygański, z lekkimi moimi modyfikacjami, dostałam od sąsiadki. Ja oczywiście sparzam

Mieszam w Garnku
KUCHENNA APTEKA #13 - FASOLKA SZPARAGOWA 111

zawiera więcej potasu i fosforu fasolka jest niskokaloryczna - tylko 27 kcal w 100 g dzięki obecność błonnika daje długie uczucie sytości i może być zamiennikiem dla ziemniaków lub makaronu fasola żółta charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, natomiast zielona fasola jest bardziej wyrazista w smaku Przepisy z fasolką szparagową ZUPA PESTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Kuchnia MagdaLeny
Restauracja Cyrano de Bergerac 145

jadłam zupę rybną. Tak samo pierwszy raz próbowałam obgotowanego żabiego udka. Zaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo dobrze przyprawiony. Okazuje się, że makaron czy ziemniaki są zbędne. Szok. Perliczka z kasztanami, purée z dyni i sos lawendowy Sami zobaczcie jak prezentuje się danie. Zdjęcie nieco przyciemnione, ponieważ wnętrze także ma słabe oświetlenie

Karola gotuje
Pesto pietruszkowe najprostsze i najlepsze 112

mogę wybrać do niego to co lubię i akurat pasuje mi do moich kulinarnych poczynań. Na pesto zawsze mam ochotę i używam je nagminnie nie tylko do makaronu ale i na kanapki, do zup, marynowania czy jak dodatek do twarożku. A Wy lubicie pesto? Kupujecie czy miksujecie domowe pesto? Pesto pietruszkowe Składniki: ½ l duży pęk pietruszki 2 ząbki czosnku

codojedzenia
Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta 147

rozpływające się w ustach. Sami się przekonajcie! A dla miłośników cukinii polecam: Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał     Artykuł Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta pochodzi z serwisu A to pestka

A to pestka
Mousaka 195

także inne przepisy: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów – 800 g ziemniaków – 80 ml oliwy z oliwek – 1 łyżeczka

nietylkopasta.pl
ZAPIEKANE PULPETY Z INDYKA W SOSIE BOLOŃSKIM 226

żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pulpety. Delikatnie zalewamy je sosem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.  Zapiekane pulpety podajemy z makaronem lub ziemniakami posypane koperkiem

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka warzywna z tuńczykiem i serem 317

samo tyczy się rodzaju białka, nie musi to być tuńczyk, a możecie użyć mięsa czy innej ryby. Dodatkowo ryż, który występuje w mojej wersji możecie zamienić np. na makaron czy kaszę. Jedno się nie zmienia-ser! W każdej wersji musi znaleźć się obowiązkowo. 😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również na inny przepis z przepyszną zapiekanką.  ZAPIEKANKA JAGLANA Z TUŃCZYKIEM

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa z kalarepy z pulpecikami 130

Pulpety najczęściej podawane są z sosem do makaronu, serwowane w bułce z dodatkiem sosu zazwyczaj pomidorowego lub z ziemniakami jako mięsny dodatek do obiadu. Zupa z kalarepy z pulpecikami Jestem ciekawa ilu z Was podało kiedykolwiek pulpety z zupą. Okazuje się, iż ta forma serwowania pulpetów nie jest aż tak popularna jak te pozostałe a naprawdę szkoda, bo wywar jaki

mecooks