makarony - 24536 przepisów (strona:1017/1636)

Zdrowe kotlety ziemniaczane 172

najmniejszą ilością tłuszczu.  Wiele osób uważa ziemniaki za tuczące i pozbawione wartościowych składników... a tak nie jest! Ziemniaki mają 5 razy mniej kalorii od kaszy czy makaronu! Zawierają całkiem sporo witaminy C i prawie wszystkie inne witaminy (jednak w niewielkich ilościach). Dodatkowo są źródłem błonnika, potasu oraz magnezu, a w mniejszej ilości żelaza, fosforu i wapnia. Czyli

Czarnawisienka
Pomysły na prezent dla miłośników jedzenia 135

tylko), które warto mieć w swoich Pomysły na prezent dla miłośników jedzenia Do kuchni Foremki do ciastek | Wałek do ciasta | Moździerz | Wałek grawerowany | Waga kuchenna | Maszynka do makaronu | Młynek do gałki muszkatołowej | Forma do wyrastania chleba Jedzenie na wynos Termos krecik | Lunchbox | Kubek termiczny opony | Lunchbox okrągły | Kubek ceramiczny | Kubek termiczny krecik | Lunchbox z przegródkami | Butelka na wodę Kubeczki Kotek

365 dni dookoła kuchni
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 227

skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje

Ciastka - domowe słodkości
Pesto z roszponki 170

długi czas. Jesień była bardzo łagodna, więc roszponka niesamowicie obrodziła. Zazwyczaj używam jej do sałatek. Tym razem jednak postanowiłam przygotować z niej pesto, które stało się sosem do makaronu i dodatkiem do zupy z pasternaka . Składniki : 2 duże garści roszponki 10 liści bazylii 2 łyżki mąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki octu jabłkowego Roszponkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosół z kaczki 167

jeśli rosół wyszedł bardzo tłusty, można zebrać nieco tłuszczu z wierzchu zupy. Pozostałe na kościach mięso obrać a marchewkę pokroić. Rosół doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący, z ugotowanym makaronem, marchewką i ewentualnie kawałkami mięsa z kaczki

My simple kitchen
Sycąca zupa z soczewicą i dynią 109

jesienią i zimą naprawdę lubimy zupy. I brak czasu nie jest wymówką do przygotowania domowej zupy. W ostateczności wystarczy mrożonka, którą wrzucamy do garnka i dodajemy makaron, kaszę czy ziemniaki. Jeśli mamy bulion, to już wogóle poezja. Zawsze, jeśli gotujecie rosół, warto zamrozić resztkę rosołu w foremkach lub woreczkach na lód. A jeśli nie macie ochoty już na daną zupę

Mieszam w Garnku
Klasyczny rosół drobiowy 108

gazem (możesz lekko przypalić) . Dodaj ją do zupy wraz z pozostałymi warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) . Całość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Gotowy rosół podawaj z makaronem i pokrojoną natką pietruszki.   Rady: 1. Robienie rosołu należy rozpocząć od zalania mięsa zimną wodą i zagotowania – w ten sposób większość składników z mięsa przejdzie do wywaru, dzięki czemu

Kulinarne S.O.S.
Drożdżowe racuchy 116

tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem pudrem i troską o bliskich:) Smacznego Źródło: Kuchenne Inspiracje, siostra Maria, Pierogi, kluski, makarony , nr 10/2018. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 40 g świeżych drożdży ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka, u mnie 3/4 6 łyżeczek cukru, nie czubatych większa szczypta soli 1 jajko olej

Zasmakuj Kuchni
Arabskie pierożki z daktylami 110

miski, przykryć pokrywką i odstawić na około godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy najcieniej jak tylko potrafimy. Można to zrobić także korzystając z maszynki do makaronu. Moje ciasto ma zazwyczaj około 1,5 do maksymalnie 2 milimetrów grubości. Nadzienie do arabskich pierożków z daktylami Daktyle posiekać na małe kawałki. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem i podprażyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jamie gotuje po włosku - recenzja książki Jamiego Olivera 113

sięgnęłam po tą pozycję, tym bardziej, że jest ona hołdem na cześć kuchni Włoch.  Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów na pyszne antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery.  Na jej końcu znajduje się rozdział: Włoskie ABC, który zawiera przepisy bazowe, wykorzystywane

Di gotuje
Pierś z kaczki Hoisin 148

piekarnika dajemy mu odpocząć około 2 – 3 minut na drewnianej desce do krojenia . Następnie kroimy na plasterki , polewamy sosem Hoisin i serwujemy na gorąco ze smażonymi brokułami i makaronem ryżowym z woka Smacznego ! Artykuł Pierś z kaczki Hoisin pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kremowy sos warzywny z zielonym pesto 174

mięsnych obiadów. Do tego kremowy, łagodny serek i zielone pesto, któremu sos zapewnia swój wyjątkowy smak – wszystko to tworzy udaną smakową kompozycję do podania z ulubioną kaszą lub makaronem. Składniki (na 4 porcje): 2 średnie cukinie 1 duża cebula 100g mrożonego groszku 200g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku 250ml bulionu warzywnego 200g kremowego serka 2 duże łyżki

Smaczna Strona
UNIWERSALNY SOS POMIDOROWY 112

Bardzo smaczny, uniwersalny sos pomidorowy. Długo gotowany z octem jabłkowym, syropem klonowym, suszonym oregano i czosnkiem. Dzięki temu nabiera zdecydowanego smaku i gęstej konsystencji. Idealny do makaronu, zapiekanek i pizzy. Świetny do zawekowania. Duże znaczenia ma tutaj sposób i długość gotowania sosu. Najpierw pod przykryciem, aby smaki dobrze się połączyły, a następnie bez przykrycia, aby zredukować i zagęścić całość. SKŁADNIKI

cool and minty
Zimowa sałatka z kaszą pęczak i brukselką 115

tych przy zupie jarzynowej, gdzie ciężko było mi określić swoje stanowisko w tej jakże dzielącej społeczeństwo sprawie Dziś traktuję brukselkę jako istotny, a czasami wręcz główny dodatek do kaszy, makaronu czy mięsa. A podsmażona na maśle z czosnkiem, chili i podana z kaszą pęczak to jedna z moich ulubionych wersji, która wspaniale rozgrzewa, odżywia i syci na długo w chłodniejsze

Fitsweet.me
Pieczone , chrupiące ziemniaki po węgiersku 1191

łyżki oleju rzepakowego Ziemniaki obieramy , przekrawamy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w lekko posolonej wodzie . Maja być ugotowane ale nie rozpadające się . Studzimy przelewając je zimną woda jak makaron i zostawiamy do odcieknięcia i osuszenia na sitku . Następnie rozkładamy ziemniaki równomiernie na blaszce do pieczenia . W miseczce mieszamy ze sobą oba rodzaje papryki , czosnek ,kminek i cukier . Sypiemy

Ogrodnik w podróży