makarony - 24536 przepisów (strona:1008/1636)

Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem 180

boczkiem. Wyszły smaczne, były jeszcze drugie, ale jakie zdradzę innym razem ;-) Jeśli chodzi o pesto, to musicie ilość składników dobrać pod siebie, ja robiłam więcej, żeby było jeszcze do makaronu.  Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 opakowanie boczku w plastrach Pesto: pęczek bazylii garść rukoli 2 ząbki czosnku 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich (ja pomieszałam

kruche babeczki
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 144

śmietanki kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego

Kuchnia MagdaLeny
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 144

śmietanki kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego

Kuchnia MagdaLeny
WEGETARIAŃSKI GULASZ Z DYNIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 135

Szybki sosik, który łączy w sobie jędrne warzywa i pożywną soczewicę. Idealnym uzupełnieniem całości będzie makaron lub ryż. Polecam na szybki obiad po pracy. Podobne danie można przygotować w wersji z mięsem, dodając pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 150 g dyni 2 łyżki zielonej soczewicy 5 suszonych pomidorków 5 pomidorków cherry 1 cebula 4 ząbki czosnku

cool and minty
MARCINEK 176

można dodać troch więcej śmietany, powinno być dość zwarte, ale i elastyczne. Ciasto podzielić na sześć części, zafoliować i krótko schłodzić, każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (jak na makaron) na prostokąty o wymiarach ok 20x30cm, schłodzić. Piec w temperaturze około 190oC przez 5-6 minut do zrumienienia. Masa śmietankowa:  Śmietankę 30% i śmietanę 18% mocno schłodzić. Obie śmietany

Słodki Zakątek
Kuskus perłowy z pesto z pietruszki i warzywami 202

pietruszka stała się nieodłącznym produktem moich zakupów, to dość sporo z nią kombinuję. Ostatnio przygotowałam z niej pesto jako bazę do sałatki z kuskusem perłowym -  możecie go zastąpić makaronem. Gruboziarnisty kuskus, choć ciężko dostępny w sklepach stacjonarnych (ale coraz częściej się w nich pojawia),  doskonale się sprawdza do lunchboxa, a jego neutralny smak dobrze się łączy z pesto

Fabryka pomysłów
Piątek: Krem z groszku Nigelli Lawson 133

Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała się żelaznym składnikiem każdego weselnego obiadu, tworząc realne zagrożenie dla nieśmiertelnego rosołu z makaronem! Nie wiemy, jak obecnie wygląda międzyzupowa rywalizacja, bo na weselu dość dawno nie byliśmy, wiemy natomiast, że groszkowy krem jest daniem najprostszym z najprostszych, niezwykle smacznym, o bardzo przyjemniej kremowej konsystencji

Niedzielny kucharz
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 119

sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością skrobi - amylopektyny. Najbardziej ceniony jest w Azji, gdzie jest on podstawą większości dań. Robi się również z niego mąkę, makaron, płatki, olej, mleko, piwo, sake oraz papier ryżowy. Ryż to źródło witamin, minerałów, błonnika, białka oraz przeciwutleniaczy. Przy czym, najbardziej popularny w Polsce ryż biały jest najuboższy w składniki odżywcze

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 119

sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością skrobi - amylopektyny. Najbardziej ceniony jest w Azji, gdzie jest on podstawą większości dań. Robi się również z niego mąkę, makaron, płatki, olej, mleko, piwo, sake oraz papier ryżowy. Ryż to źródło witamin, minerałów, błonnika, białka oraz przeciwutleniaczy. Przy czym, najbardziej popularny w Polsce ryż biały jest najuboższy w składniki odżywcze

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki w sosie paprykowym 109

minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając sola. Mięso przełożyc do sosu paprykowego. Przykryć, i dusić przez ok. 40 minut do miękkości mięsa. Podawać z dowolnymi dodatkami : ziemniaki, ryż, makaron. Ja podałam z polentą. Polente gotwałam dzień wcześniej. Wylałam ja do pojemnika i odstawilam do stezenia. Na drugo dzien podmsazylam na patelni. Dodatkowo podałam platki parmezanu i szparagi Artykuł Polędwiczki

Spice things up
Sałatka „Sushi” 144

wystudzić. Ogórka pokroić w cienkie plasterki (kroiłam obierakiem do warzyw), awokado pokroić w cienkie plasterki. Listki nori pociąć na 4 paski, następnie pociąć w poprzek na cieniutkie paski (jak makaron). Do wystudzonego ryżu wsypać pokrojone paski nori i dokładnie wymieszać. Keksówkę dokładnie wyścielić folią spożywczą (dno i boki). Dno foremki wyłożyć kilkoma płatami łososia, następnie wyłożyć połowę ryżu i wyrównać

Smaki Armine
Klasyczne mule w sosie z pomidorami 145

Klasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa wersja sushi 196

Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku 121

przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać jajka 9-10 lat szykowa ć sobie drugie śniadanie do szkoły parzyć herbatę , robić kawę, kakao wynosić śmieci piec babeczki , ciasto gotować makaron przygotowywać galaretkę przygotowywać pudding chia 11-12 lat i powyżej przyrządz ać naleśniki, gotować ryż i kaszę robić zakupy smażyć na patelni ugotować jajko na twardo / miękko usmażyć jajecznicę / jajko sadzone

Dorota Smakuje