makaron - 33044 przepisów (strona:185/2203)

Makaron domowy penne w sosie grzybowym 115

Pyszne danie obiadowe wyszło.Swojski makaron robiony z dobrej mąki zawsze wychodzi, więc i tym razem wyszedł znakomity. Podałam go z sosem grzybowym, pyszne leśne grzyby podgrzybki,koźlaki i prawdziwki.   Składniki na makaron jedno-jajeczny penne:   mąka Szymanowska 1 szklanka jajo 1 szt ciepła woda 4 łyżki mąka do podsypania ciasta Polski olej rzepakowy 2-3 łyżki(...)smaku  pieprz biały do smaku czerwona papryka mielona słodka do smaku kurkuma pół łyżeczki śmietana 30% 200 m Polski olej rzepakowy do smażenia    Wykonanie ciasta na makaron:   Na stolnicę silikonową wsypujemy szklankę mąki, robimy w niej dołek i wbijamy jajo. Dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy się klei to podsypać mąką ,kiedy zbyt ciasne

Różowa kuchnia
Makaron razowy z avocado, jajkiem, szczypiorkiem - smacznie, kolorowo, zdrowo. 219

dawno mnie nie było.....ale moja kuchnia znów otwarta i gotująca. Kto śledzi mojego bloga,wie, że uwielbiam makarony. Dawno nie pisałam  przepisu z makaronem, więc dziś podrzucam kolejną wersje smakową. Makaron razowy z avocado, jajkiem sadzonym, szczypiorkiem oraz pieprzem cytrynowym.Całość jest wymieszana na oliwie z czosnkiem. Szybko, kolorowo, smacznie i zdrowo. O dobrodziejstwie avocado chyba każdy słyszał(...)pomyśleć, że dawno temu avocado nie przechodziło mi przez gardło. Jak smak się zmienia :) SKŁADNIKI : porcja na 2 osoby makaron razowy (lub nasz ulubiony) wedle uznania 1 duże avocado  2 jajka szczypiorek pęczek  pieprz cytrynowy do smaku  sól do smaku  oliwa 2-3 łyżki  1 ząbek czosnku   SPOSÓB WYKONANIA : Makaron razowy gotujemy wedle

Basia w kuchni
Czarny makaron w sosie śmietanowym 189

Czary makaron wydawał mi się rarytasem nie na moją kieszeń. Tymczasem kupiłam opakowanie za jakieś 4 złote w popularnym dyskoncie spożywczym. Okazał się bardzo smaczny, bo to MAKARON :) Wszelkie kluchy są zawsze smaczne :) Smak delikatny, lekko "morski" w tle. Czarny makaron w sosie śmietanowym Składniki: opakowanie czarnego makaronu 200 ml śmietanki 30% szynka a'la parmeńska (kilka plasterków) 1/2 puszki(...)kukurydzy 2 garści rukoli parmezan (do posypania) gałka muszkatołowa sól, pierz opcjonalnie ser brie do sosu Czarny makaron w sosie śmietanowym Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy kukurydzę, porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę

Pyza i Surówka
Świąteczny makaron z borowikami w sosie śmietanowym 138

gdyby na świątecznym stole pojawił się makaron? Ale nie z makiem, tylko z grzybami? Jeśli macie ochotę na alternatywę dla wszystkich świątecznych dań udających rybę, to nie musicie jej dłużej szukać - jest właśnie tu. Potrzebne Wam będą suszone borowiki (podgrzybki też się nadadzą), przyda się też koncentrat z prawdziwków. Ja kupiłam swój przez internet - jest w niewielkim słoiczku(...)zaledwie łyżeczkę do sosu, żeby pogłębić grzybowy smak dania. Oczywiście można po prostu dodać więcej suszonych grzybów - ja ich po prostu nie miałam aż tyle. Jeśli chodzi o wybór makaronu to panuje tu zupełna dowolność. Ja dodałam makaron farfalle (kokardki). O makaronach możecie więcej przeczytać o tu. Świąteczny makaron z borowikami w sosie śmietanowym porcja dla 2 osób Składniki

Pełna Lodówka
Obiad w 20 minut ( makaron z sezonowymi dodatkami ) 185

Kiedy po powrocie z pracy wita nas tylko światło w lodówce, warto pokusić się o wykonanie takiego obiadu. Potrzebne są ulubione warzywa, makaron i wędzona kiełbasa. Zapewniam, że będzie dużo, syto i pysznie. Taki makaron wykonuję często z warzyw jakie mam pod ręką i na jakie jest sezon. To wspaniałe, choć bardzo proste danie niejednej głodnej duszy uratuje dzień. Dziś(...)proponuję Wam makaron z kiełbasą jałowcową, porem, papryką i pieczarkami. Również świetnie sprawdzi się w wersji z: 1. boczkiem, cukinią, pomidorkami i cebulką 2. kiełbasą, cebulką, papryką, chili 3. bakłażanem i pomidorem, posypany szczypiorem lub czymkolwiek, co macie pod ręką. Zapewniam, że będzie pysznie i przede wszystkim szybko. Proporcja na 4 głodne osoby: - makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również

kawawszklance
Zapiekany makaron 4 sery - krok po kroku - pasta ai quattro formaggi 139

sera pleśniowego typu gorgonzola 100g białego sera - mozzarella 100 g sera parmezan 100g miękkiego żółtego sera typu gouda, galbani 200 ml mleka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli 400 g makaronu świderki 20 g masła  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu skracając czas o 2 minuty, aby był "al dente" czyli lekko nie dogotowany. W czasie gotowania makaronu(...)podgrzać mleko ze szczyptą soli i gałką muszkatałową, dodać  połowę masła oraz starte  i pokrojone sery.  Delikatnie mieszając rozpuścić składniki, ale nie gotować.  Dodać odcedzony makaron i wymieszać.  Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą i wypełnić naczynie makaronem wymieszanym z sosem serowym.  Posypać tartym serem , zapiekać w nagrzanym do 180 ° C piekarniku przez

zielonacukinka
Makaron z wątróbką w sosie pomidorowym 137

piątkowy poranek zapraszam na pyszny makaron z wątróbką duszony w sosie pomidorowym. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 300g wątróbki z kurczaka, 200g makaronu świderki, 1 cebula 2 pomidory, 1/2 słoika sosu do makaronu JAMAR, szczypta bazylii, szczypta oregano, szczypta soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. 6 łyżek oliwy. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam(...)błonek. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam wątróbkę razem z cebulą. 2. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam.  3. Ugotowany makaron dodaję do podsmażonej wątróbki. Mieszam.  4. Do wątróbki i makaronu dodaję obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz sos do makaronu JAMAR. Mieszam i duszę około 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym 127

Cześć ! Przy poniedziałku – na poprawę humoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia ! Składniki: 500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne) serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 puszka rozdrobnionych(...)dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, paprykami i cukrem. Dodaj małą garść mozzarelli. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. W dużym garnku wymieszaj makaron z sosem. Do formy żaroodpornej wyłóż 1/2 makaronu makaron, 1/2 karczochów i 1/2 mozzarelli, następnie – pozostały makaron, karczochy

Moja pasja smaku
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i fasolą w sosie śmietanowo pomidorowym 177

Makaron surowy z kiełbasą zmieszałam, całość sosem zalałam, fasoli czerwonej dołożyłam i do piekarnika włożyłam. 50 min czekałam i już się oblizywałam, bo pachniała z daleka wyśmienicie, a posypana startym serem smakowała znakomicie. W rurkach makaronu sos się schował i dzięki temu soczystość swą zachował. Zapiekanka ta jest smaczna i kremowa, prosta i niedroga.  Składniki: 200 g makaronu gigaton(...)dodajemy śmietanę, 50 ml wody, podsmażoną cebulkę, pieprz, bazylię, sos sojowy i całość mieszamy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku, tak aby wyczuwalny był smak słony i pieprz, ponieważ makaron jest niesłony. (Najlepiej dodać większą ilość sosu sojowego zamiast soli). Makaron wkładamy do żaroodpornego naczynia (najlepiej jeśli mamy naczynie okrągłe z pokrywą), dodajemy kiełbasę, mieszamy, zalewamy całość sosem. Makaron powinien

Moniki Smakołyki
27 pomysłów na makaron 875

Tylko dwa dni pozostały do Światowego Dnia Makaronu , które w tym roku wypada w niedzielę. Już dzisiaj przygotowałam dla Was 27 pomysłowych dań z makaronem , które znajdziecie na blogu.   Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii(...)Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach

Moja smaczna kuchnia
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 199

Akademia zawsze dzięli się na dwie części - teoretyczną i praktyczną. Zaczęliśmy nasze zajęcia od części teoretycznej podczas, której nasz prowadzący Paweł Kibart wprowadził nas w świat ciast makaronowych i makaronów. Mogliśmy dowiedzieć się o rodzaju ciast makaronowych - jajecznym, z semoliną, z pszenicy durum, itd. Jak postępować z gotowaniem różnych makaronów -  świeżych, suszonych czy mrożonych. Dowiedzieliśmy się jak dobierać odpowiednie(...)typy makaronów do dań i jak łączyć je z sosami. I w końcu przyszedł czas na wstęp o ciastach, które mieliśmy zaraz przygotować - ciasta jajecznego i z jajeczno-semolinowego. I tu nastąpiło to co mało spodziewane! Przynajmniej dla mnie! Mimo różnych pomocników, robotów i innych sprzętów dostępnych w studiu, wyrabianie ciast mieliśmy przygotowywać sami, ręcznie! Wielgachne porcje z kilogramów mąki

Plate of Joy
Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis 123

Będę się powtarzać ale napisze po raz kolejny, że uwielbiam włoską kuchnię i makarony w każdej postaci. Tym razem makaron wstążki z lekkim (chodzi o smak) sosem z mozzarellą, pomidorami suszonymi i natką pietruszki. Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Składniki 400 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 120g sera mozzarella pęczek natki pietruszki(...)suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 100 g rukoli Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Oczywiście gotujemy al dente. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim czosnek. Nie za długo żeby nie był gorzki. Później dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smażymy przez ok. 1-2 minuty. Po tym czasie na patelnię

Pyza i Surówka
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 113

było tutaj połączenie kilku pozornie niepasujących ze sobą kawałków układanki i wsadzenie ich do jednego worka (niemalże w sensie dosłownym - forma podania to w końcu sakiewka z papieru ryżowego). Makaron z fasoli mung zabarwiłem sokiem z buraka i zestawiłem z chrupiącymi fasolką i kalarepą. Warzywa zostały usmażone metodą stir-fry i doprawione pastą sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę(...)stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia całość dania. Zabawa teksturami opiera się na połączeniu gumowego papieru ryżowego i śliskiego makaronu z chrupiącymi warzywami oraz płynną atrakcją w postaci sosu. Przy nagryzieniu składniki łączą się i przenikają, tworząc prawdziwą eksplozję smaku. * SKŁADNIKI na około 16 sakiewek Makaron buraczany: 200 g makaronu z fasoli mung 300 ml soku z buraka sól

Food Square
Makaron w sosie serowo-brokułowym 136

Dziś zaproponuję szybki obiad studencki, który zazwyczaj przygotowuję gdy jestem wyjątkowo zabiegana. Gdy mamy ugotowanego brokuła jego przygotowanie jest bardzo nieskomplikowane - w jednym garnku gotujemy wodę na makaron, w patelni przygotowujemy sos, składamy wszystko razem i pyszny, pożywny obiadek gotowy :)   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: makaron (u mnie jest pełnoziarnisty) łyżeczka masła 1 duży ząbek czosnku ok. połowy różdżek z jednego brokuła ok. 6 łyżek śmietany 2 plastry sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

psgotujemy
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 133

Czyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno!  Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić(...)pół. Można z tego zrezygnować i nafaszerować rurki w takiej długości jakie są. Wówczas nie gotujemy już makaronu. Faszerujemy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni

Moja Galeria Smaku