boczniaków - 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona) - cebulka dymka - 75 ml rzadkiego sosu/marynaty teriyaki (nie może być słodki!) - makaron typu noodle Piersi z kurczaka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i zalewamy 5 łyżkami sosu teriyaki. Pozostawiamy mięso na około 15 minut by się zamarynowało. W międzyczasie czyścimy boczniaki za pomocą papieru kuchennego lub suchej gąbki (nie wolno(...)Cebulkę i paprykę wrzucamy do woka i smażymy krótko. W miedzyczasie gotujemy makaron. Do głębokiej miseczki nakładamy porcję makaronu, na wierzch podajemy kurczaka z boczniakami i warzywami. Całość dekorujemy szczypiorkiem i skrapiamy jeszcze odrobiną sosu teriyaki. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnispójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką, również serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka 30% -jabłko -pór część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe(...)smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością sera, dodajemy wątróbkę z pieczarkami. Przykrywamy kolejnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się farsz. Na końcu posypujemy grubą warstwą sera i zalewamy wszystko sosem, który nam został z wątróbki. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w temperaturze 200 stopni. Rynienki przykrywamy folią aluminiową
BaRepasSkładniki: kasza jaglana 1 szklanka/sypka, woda 2,5 szklanki, jajka 1 sztuka, otręby żytnie 2 łyżki, bułka tarta 3 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubięmakaronu tagliatelle, 100 g serka topionego śmietankowego lub kremowego, około 150-200 g piersi z kurczaka, 1/2 kostki bulionowej, 5 łyżeczek śmietany, około 100-125 ml wody, curry, papryka słodka, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, bazylia, ząbek czosnku, łyżka oleju z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów (może być również zwykły), łyżeczka mąki + odrobina wody (do zagęszczenia sosu), garść(...)kosteczkę serek topiony, gotuję na średnim ogniu (często mieszam) do całkowitego rozpuszczenia się sera. Sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, szybko mieszam, trzymam jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Podaję z wcześniej ugotowanym makaronem
JejKuchniasię świetnie komponował z reszta składników. Składniki: 250g mielonego mięsa kawałeczek papryczki chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz sól aromatyzowana limonką – przepis szczypta kurkumy 2 cm imbiru 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 dymki 50g makaronu chow mein 2 listki limonki kafir mielona słodka papryka garść zmielonego sezamu + 2 łyżki uprażonego na suchej patelni olej(...)przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy kroplę oleju. Wrzucamy marchew i smażmy przez 3 minuty, wrzucamy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy makaron, dymkę i klopsiki. Wrzucamy listki limonki, dodajemy sos sojowy oraz szczyptę soli, a także kurkumę i wszystko razem smażymy 2 minuty. Na koniec wyjmujemy listki. Gotowe danie posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu. Smacznego! Jeśli przepis się
Życie ze smakiemDoskonały sos pomidorowy ze swojskich pomidorów do makaronu Składniki: - 2 łyżki masła - 1 czubata łyżka mąki lub dwie płaskie - 5-6 pomidorów lub - kilka listków bazylii i szczypiorek - 1 łyżka papryki słodkiej można dodać szczyptę ostrej - 1/2 kostki rosołowej warzywnej - sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać wlać szklankę wody mieszać(...)skórek dodać do sosu ( można użyć pomidory z puszki lub słoika wystarczy zmiksować je blenderem ) Razem zagotować w razie potrzeby jak jest
W królestwie smaków Beatyodrobinę oliwy. Wrzucić pieczarki i cebulę. Dodać makaron i pesto. Dokładnie wymieszać. Jeśli pesto jest zbyt zbite, wlać odrobinkę wody na patelnię aby lekko rozrzedzić sos. Dosolić lekko do smaku. Na talerz wyłożyć makaron ryżowy z pesto i pieczarkami. Na wierzchu ułożyć łososia. Można opcjonalnie posypać pestkami dyni i dodać płaty parmezanu zrobione przy użyciu obieraczki do warzyw
Jaglusiawiem jak Wy, ale ja uwielbiam sos pomidorowy. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a pasuje on praktycznie do wszystkiego. Taki sos można podać na obiad z ryżem lub makaronem. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na naprawdę szybki, prosty w przygotowaniu i smaczny ziołowy sos pomidorowy. Spróbujcie. Moją wersję sosu pomidorowego wzbogaciłam używając soli ziołowej od Rafex
Słodkie okruszkidzieci wróciły ze szkoły, obiadu brak, dzień jakoś dziwnie się skurczył:))) Z takiej opresji najczęściej wychodzę z podniesioną głową i z kurczakiem w sosie słodko- kwaśnym na talerzach. Z ryżem lub makaronem. Ekspresowy, sycący i smaczny obiad. Przepis, który podaję jest wypadkową wielu, które robiłam korzystając z różnych źródeł. Sos nie jest ani zbyt słodki ani zbyt kwaśny. Bardziej słodki
Maślane ciasteczkoIlekroć przygotowuję rybę czy inne mięso, zastanawiam się, co tym razem dodać do dania? Makaron? Ryż? A może ziemniaki czy frytki? No tak, ale ile można jeść takie rzeczy? ;) Wtedy z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kasze, które w łatwy sposób potrafią urozmaicić każdy obiad. Jedną z nich jest kasza kuskus, przez niektórych uznawana za najzdrowszą z kasz, a dla innych(...)jest pomocą w trakcie rozmaitych diet, ponieważ nie jest bardzo kaloryczna. Z tym ostatnim mogę się zgodzić pod warunkiem, że nie dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :)Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty.Składniki
Kitchens Alphabetmnie dziś, na coś a'la chińskiego. Składniki na 2 porcje:pół piersi z kurczaka (moja miała 26 dag)mrożonka warzyw chińskich4 łyżeczki sosu sojowegook 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej Kamismakaron chiński noodles lub makaron z 3 zupek błyskawicznych (u mnie ta druga opcja)sólpieprzolejPrzygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Do miski z kurczakiem dodać(...)sos sojowy i łyżeczkę przyprawy kuchni chińskiej. Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso. Ewentualnie posolić i popieprzyć je do smaku. Do mięsa dodać warzywa. Dodać odrobinę wody (kilka łyżek), aby się nie przypaliło i smażyć/dusić około 8 minut do miękkości warzyw. Pod koniec smażenia do miski pokruszyć makaron, zalać go wodą
Fabryka pomysłówkapustą i pieczarkami. Tradycyjne łazanki na obiad Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 7 średnich pieczarek 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony i sól do smaku 2-3 łyżki smalcu lub oliwy makaron typu łazanki około 250g ( pół opakowania ) Przepis na łazanki - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę kiszoną osączyć z nadmiaru soku, opłukać(...)oliwie. Następnie do cebuli dodać pieczarki i podsmażyć. Kiedy cały płyn spod pieczarek odparuje, dodać kapustę kiszoną, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - poddusić kilka minut. Gotową kapustę z pieczarkami wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać. Łazanki to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Dzieci je uwielbiają :) Smacznego :) Przepis na łazanki Przepis zaktualizowany
Moja Książka Kucharskałyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny . Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w cienkie słupki. Cebulę(...)puszczać wodę i się troszkę podsmażą. W międzyczasie dodajemy sos sojowy i pieprz. Gdy pieczarki są gotowe, odgarniamy je na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek. Podsmażamy go 1 minutę. Dodajemy kiełki oraz kapustę, całość mieszamy i podsmażamy około 7 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły
Smak mojego domupietruszka mały kawałek kalarepki mały kawałek zielonej części pora 1 nieduża marchewka 100 g goudy lub ementalera 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz z młynka odrobina natki pietruszki i sosu pomidorowego do dekoracji (ewentualnie) Z liści selera odłożyłam kilka najmłodszych i najładniejszych do dekoracji. Następnie wszystkie warzywa, oprócz marchewki, pokroiłam na małe kawałki, podsmażyłam lekko na łyżce masła. Bulion zagotowałam(...)trzymałam na malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam na tarce o malutkich oczkach, wrzuciłam do zupy, żeby się roztopił. Do miseczek włożyłam trochę makaronu, wlałam gorącą zupę, udekorowałam kropkami sosu pomidorowego, posiekanym listkami selera, natką i plasterkami marchewki. Smacznego! UWAGA: zupa powinna być podawana bardzo gorąca, inaczej ser się zbije w niezbyt apetyczne kulki! Ta zupa bierze
Kuchnia Prezydentowejłyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego ok. 10-15 krewetek kilka pędów świeżej kolendry makaron ryżowy Przygotowanie: W garnku zagotować wodę na zupę. Gdy woda się zagotuje, zacznijcie moczyć makaron ryżowy w zimnej wodzie. Do wrzątku dodać zmiażdżoną bokiem noża trawę(...)cukier. Po kilku minutach dodać pastę tom yum, szalotkę, sok z limonki oraz sosy rybny i ostrygowy, a po kilku kolejnych - kukurydzę, pomidora pokrojonego na kilka cząstek oraz krewetki. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupy, w drugim garnku wstawcie wodę na makaron. Pamiętajcie, że makaron ryżowy gotuje się tylko minutę. Gdy wszystko jest gotowe, do miseczek włóżcie makaron
W SMAK