makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:394/815)

Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 177

Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną wodą) makaron dokładnie wymieszałam, a na końcu dodałam łyżeczkę oregano. Można posypać startym żółtym serem. Dzięki przyprawie meksykańskiej i kolejnej porcji pasty pomidorowej danie nabrało nowego smaku

NA MOIM TALERZU
Gulasz wieprzowy 106

małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Jeśli nie macie warzyw i sosu w słoiku możecie użyć: 1 średnią marchewkę - obraną i posiekaną 1 średnią pietruszkę  - obraną i posiekaną 1/4 średniego selera - obranego i posiekanego 2-3 średnie pomidory (wcześniej

peggiwkuchni
Robię sałatki w weekend 115

czegoś innego niż kanapki i zapełnienie brzucha mojego smakosza :)  Ulubiona sałatka z tuńczykiem . Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha! Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 2 jajka 200 g makaronu  2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 papryki

Na moim talerzu
Makaron z bakłażanem w pomidorach 97

kroimy w kostkę, wrzucamy do bakłażana razem z rodzynkami, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min (uzupełniamy płyn wg upodobań przegotowaną wodą). Makaron gotujemy al dente. Osączamy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Sos do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Do niego wrzucamy makaron, orzechy, dokładnie łączymy wszystkie składniki. Podajemy z posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Obiad we włoskim stylu, czyli makaron z owocami morza i warzywami 143

dusić przez 8 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Do warzyw i owoców morza dodać odcedzony z wody makaron, wymieszać i chwilę gotować, aż  warzywa będą odpowiednio miękkie, a sos zgęstnieje. Wyłączyć palnik, dodać umytą i posiekaną pietruszkę. Potrawę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu

Passions hobbies life
Robię sałatki w weekend 188

smakosza :) Ulubiona sałatka z tuńczykiem.Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha!Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzy1 cebula czerwona2 jajka200 g makaronu 2 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku2 papryki3 ogórki kiszonepieprz, sól, papryka ostraNastawiamy makaron i jajka, a w tym czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę

NA MOIM TALERZU
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 203

czosnku, pokrojone w plasterkiłyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 szklanka bulionu wołowego3 łyżki sosu sojowego2 łyżki mąki kukurydzianej1/4 kubek zimnej wody2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski2 średnie pomidory, pokrojone w ósemkiczosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsaryż lub makaron do podaniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć,  oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić(...)lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory dokładnie się podgrzeją. Podawać z  ryżem lub makaronem. Smacznego!Uwagi: Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też na patelnię dodajmy pomidory

Stare Gary
Przepiórki duszone w sosie własnym 147

rozrobioną z wodą . Ewentualnie można dosolić jeśli jest potrzeba . Doprawiamy pieprzem , najlepiej świeżo mielonym i posypujemy natką pietruszki gotowe Serwujemy na gorąco . Doskonałe z makaronem , szczególnie domowym lub z kluseczkami Smacznego ! Artykuł Przepiórki duszone w sosie własnym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 133

kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem układamy sery.gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii

Bon Appetit Małgorzaty
Pomarańczowy kurczak stir fry 357

Jeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego(...)Smażymy jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron z warzywami i tofu 191

czynią mistrza :)  Dzisiaj przepis na makaron z warzywami i tofu. Składniki: dowolne warzywa, Wasze ulubione - świeże lub z mrożonki 200 g serka tofu makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka(...)minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak nie będą całkowicie ugotowane dodajemy ser tofu pokrojony w kostkę. Doprawiamy chilli, sosem rybnym i sojowym, który jak wiecie jest słony, dzięki czemu nie używamy już soli. Następnie do warzyw i tofu dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Jeśli na patelni pozostał płyn, to nawet lepiej :) Nie przejmujcie się nim, ponieważ zostanie wchłonięty przez makaron, a danie

Taste Of My Day
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami 759

pieczarki podsmażamy na patelni, następnie wlewamy do nich śmietanę i dusimy od czasu do czas mieszając, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy zioła. Ser ścieramy na tarce. Sos śmietanowy z pieczarkami łączymy z makaronem i połową sera żółtego. Przyprawiamy do smaku. Zapiekankę wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w temp 180 C około 20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 265

smakowych domowników. Sos można dowolnie przyprawić – ziołami, curry czy ostrą papryką, a do samych pulpetów dodać coś co lubimy np: suszone pomidory, oliwki, pieczarki czy suszone owoce. Podaję przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet bez dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię najbardziej), pełnoziarnistym makaronem lub komosą(...)małym ogniu. Po tym czasie sos można zabielić małą ilością śmietanki kremówki, jeśli mamy ochotę. Pulpety z indyka i kaszy podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, komosą – tym co lubimy najbardziej. Czym przyprawić sos? Przyprawy: Delikatne zioła: bazylia + tymianek + oregano Ziołowo: zioła prowansalskie + rozmaryn Curry: curry + kurkuma + czosnek + imbir + śmietana 36% Indyjski: kolendra + kmin rzymski + garam masala + mleko kokosowe

Poezja smaku
Makaron lasagne z groszkiem, szparagami, mozzarellą i beszamelem 113

Pyszna propozycja na delikatny obiad ze szparagami. Zapieczone płaty makaronu lasagne z dodatkiem sera mozzarella, blanszowanym groszkiem i szparagi oraz z delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest proste a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.  Składniki (na 2 porcje): 8 płatów makaronu lasagne  50 gram sera mozzarella  1 szklanka mrożonego groszku  1/2 pęczka szparag zielonych  sól(...)dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję we wrzątku przez 5 minut, na ostatnią minutę gotowania do tego samego garnka wrzucam mrożony groszek

Mango Papaja
Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli 345

koncentratu pomidorowego 3 łyżki pasty z papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki mielonego chilli) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 2-3 zielonych papryczek chilli, pokrojonych w plasterki w plasterkach sól i pieprz do smaku 1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki(...)mleko, zwiększ ogień i gotuj aż połowa odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę chilli, sos sojowy, cukier, i resztę bulionu. Smaż aż sos zacznie gęstnieć, przez 5-7 minut. Dopraw jeżeli to konieczne. Zdejmij danie z ognie, wmieszaj makaron i podawaj posypane sezamem i zieloną częścią dymki. Smacznego! English version Pappardelle with meat, mushrooms and chilli (4 – 5 servings) Ingredients

karmelowy

Proponowane wyszukiwania