makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:387/815)

Makaron z cukinii, steki i zielony sos – obiad w 20 minut! 183

Obiad na zakończenie cukiniowego sezonu – prosty, świeży, sycący i pyszny. Makaron z cukinii jest szybki do przygotowania, pełny błonnika, soczysty i lekki. Steki w tym zestawie to główne źródło białka a sos – mocno ziołowy, pikantny i odrobinę tłusty – idealnie spaja całość. Obiad w 20 minut – czas start! Stek ogrzewamy do temperatury pokojowej – wyjmijcie go z lodówki odpowiednio wcześniej. Cukinie myjemy(...)momentu aż cukinia zmięknie i mocno się zagrzeje – około 4-5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.   Na talerze nakładamy porcje gorącego cukiniowego makaronu, obok – pokrojony na plasterki stek. Między nimi nakładamy porcje sosu i podajemy od razu – gorące. Warto posypać wszystko jeszcze odrobiną płatków chili – dla rozgrzewki i dla koloru. PS.: Zdecydowanie nie polecam tego czarnego, klepsydropodobnego urządzenia

Karo in the Kitchen
Razowa Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 209

następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna porcja mięsa i sera, 3 płaty makaronu, reszta mięsa i porcję sera, ostatnie 3 płaty makaronu i reszta sera. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
Zupa z kurczakiem i makaronem 141

dymki 3 cm świeżego imbiru, utartego 1 cytrynowa trawa, bardzo drobno pokrojona 2 chili, u mnie czerwona i żółta garść świeżej kolendry 3 łyżki rybnego sosu 3 łyżki tajskiej soi 3 kostki makaronu noodle sól do smaku lub więcej soi czarny pieprz do smaku, opcjonalnie 1 łyżka oliwy Ugotuj bulion z kurczaka. Imbir i cytrynową trawę podsmaż na oliwie. Dodaj(...)dymkę i część kolendry, grubo pokrojonej. Dopraw zupę soją i rybnym sosem. Jeśli zupa jest za mało słona dodaj więcej soi. Gotuj zupę przez 10 minut. Po 5 minutach dodaj noodle. Na koniec dodaj mięso z kurczaka i dopraw zupę pieprzem. Smacznego. The post Zupa z kurczakiem i makaronem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki 164

gałązki selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych) oliwa z oliwek oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy

vegetanie
Smażony makaron na ostro z grzybami i pomidorami 322

mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli  2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy

Tajskie smaki
Spaghetti z suszonymi pomidorami 136

zimną patelnię dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone salami i suszone pomidory. Całość zalałem 5 łyżkami oliwy. Można użyć do przygotowania sosu oliwy, w której znajdowały się pomidory, albo też zwyczajnej oliwy z oliwek. Makaron wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem według przepisu na opakowaniu(...)ugotowany był al'dente. Na trzy minuty przed zakończeniem gotowania makaronu zacząłem smażyć suszone pomidory, czosnek i salami na dość dużym ogniu. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go i dodałem na patelnię, gdzie znajdował się sos. 25 dużych listków świeżej bazylii dość grubo posiekałem i również dodałem do sosu. Wyłączyłem gaz pod patelnią i całość dokładnie wymieszałem. Po nałożeniu na talerze

Wyprawy kulinarne
Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i fasolką 141

Składniki: 100 g makaronu ryżowego pół fileta z piersi kurczaka szczypior garść fasolki szparagowej  kilka pomidorków suszonych 3 plasterki sera Brie sól, pieprz, papryka słodka, imbir do smaku kilka kropel sosu sojowego ząbek czosnku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Pierś kurczaka umyć i pokroić w paseczki. Do osolonego wrzątku dodać fasolkę i gotować(...)kroplami cytryny.  Makaron zrobić według przepisu na opakowaniu ( ja użyłam ryżowego bez gotowania, więc zalałam go osolonym wrzątkiem i po 3 min jest gotowy ). Na makaron położyć mięso z warzywami i skropić sosem sojowym, posypać szczypiorkiem i....................................... Smacznego   E ksplozja smaków

Gaździnka warzy
Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa 224

czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży(...)paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną.   W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Gotowego kurczaka podajemy na makaronie - całość posypujemy sezamem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
MAKARONOWE MUSZLE ZE SZPINAKIEM 145

wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać mleko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. sos pomidorowy: Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na oliwie, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i gęsty sok pomidorowy, bazylię, zagotowałam. Makaron ugotowałam skracając o połowę czas który był podany na opakowaniu. Rozłożyłam na płaskiej powierzchni do wystudzenia. Masło podgrzałam, dodałam(...)przez kilka minut, dodałam rozdrobniony ser feta, mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przestudziłam. Szpinakowym nadzieniem napełniłam makaron. Dno naczynia żaroodpornego posmarowałam masełkiem, wylałam wcześniej przygotowany pomidorowy sos, ułożyłam napełnione szpinakiem muszle.  Całość zalałam sosem beszamelowym. Ser żółty potarkowałam na średnich oczkach, posypałam po wierzchu.  Piekłam pod przykryciem w temperaturze

Darcia w kuchni
Jak ugotować idealny makaron 131

będzie dobrze ugotowany, wylej go na sitko w celu odsączenia wody. Nie przepłukuj go wodą, tylko gorący dodaj do sosu – zaabsorbuje on znacznie większą ilość sosu i jego aromatu. Jak długo gotować makaron? W zależności od rodzaju makaronu, jakiego chcemy użyć do sporządzenia naszego dania, istnieją różne czasy jego gotowania. 3-5 minut – tyle czasu potrzebujemy w przypadku

PysiaGotuje.pl
Muszle z mięsną niespodzianką na pesto z bazylii 153

Makarony często kupuję i dania z nich przygotowuję. Za każdym razem inaczej smakują, bo z różnymi składnikami się komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki

Moniki Smakołyki
Tagliatelle w delikatnym sosie z prosciutto, dynią i pomarańczą 151

Tagliatelle w delikatnym sosie z prosciutto, dynią i pomarańczą to prosta, delikatna i sycąca potrawa na rodzinny obiad. Nie sądziłam, że dynia będzie pasować do tradycyjnego włoskiego makaronu do czasu aż spróbowałam przygotowanej potrawy. Z poniżej podanej ilości przygotowałam 4 porcje: dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych. Składniki na: Tagliatelle w delikatnym sosie z prosciutto,... Więcej The post Tagliatelle

Magiczny Garnek
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 237

szklanek wody 250 g mielonej wieprzowiny 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony czosnek* prażony makaron Vermicelli** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY  1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem(...)doprawiamy (u mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie mieszamy. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy na małym ogniu 4 minuty- otrzymamy jajka w koszulce. Przekładamy do miseczek, nakładając po jednym jajku i po kilka kulek wieprzowych na miseczkę. Posypujemy dymką (zieloną częścią), imbirem pokrojonym w paseczki, prażonym czosnkiem, drobno posiekaną papryczką bez pestek i prażonym makaronem Vermicelli. Gotowe! :) * Prażony

Tajskie smaki
Makaron z wołowiną i warzywami 140

stąd-klik . Polecam! Makaron z wołowiną i warzywami 250 g wołowiny 100 g makaronu ryżowego wstążki 2 marchewki ząbek czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część) 5 pieczarek lub grzybów shitake (dałam pieczarki) Marynata 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ryżowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz Sos 1 łyżka czosnkowego sosu chili 1 łyżka sosu sojowego(...)przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu, odsączamy i kroimy na cztery części. Dodajemy razem z grzybami i warzywami do mięsa. Po minucie dodajemy wymieszane składniki sosu, dokładnie mieszamy i dzielimy na porcje. Smacznego Artykuł Makaron z wołowiną i warzywami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Makaron z warzywami na szybko 179

przez 5-7 minut warzywa. Dodajemy przyprawy, zalewamy pomidorami z puszki i dusimy przez kolejne 5 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba - ponownie doprawiamy do smaku. Gdy sos się zagotuje, można polać nim makaron i delektować się wegetariańskim szybkim obiadem

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania