łyżeczki soli garść liści laurowych garść ziela angielskiego szczypta czarnuszki ok. 1 łyżeczki eko przyprawy do rosołu ok. 1 łyżeczki suszonego lubczyku pieprz ok. 1 łyżki sosu sojowego ok. 3-4 litry wody makaron nitki do rosołu Wykonanie: 1. Golonkę indyczą myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Musi się to zagotować. 2. Cebulę obieramy, myjemy i opalamy(...)warzywa wrzucamy do rosołu, sypiemy pieprz i lubczyk i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś dwie godziny. 7. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Po dwóch godzinach solimy rosół. Następnie wyciągamy ugotowaną golonkę, por i cebulę. Dolewamy jeszcze kapkę sosu sojowego i gotowe. Smacznego :-) Czasem, gdy akurat mam w domu, dodaję jeszcze szczyptę mielonej kozieradki. Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemmielonej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz ziołowy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Zagotowujemy wodę, dajemy łyżkę soli i oliwę, a następnie do gotującej się wody wrzucamy makaron spaghetti. 2. Granulat sojowy zalewy wrzącą wodą - doprawiamy solą, pieprzem i jedną łyżeczką czosnku. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. 3. Siekamy drobno czosnek, papryczkę chilli, cebulę kroimy(...)sojowy i smażymy wszystko razem przez kilka minut. 7. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym i łączymy smaki oraz składniki na patelni. 8. Odcedzamy makaron i nakładamy na talerz, po czym polewamy go przygotowanym sosem i szykujemy się do piekielnej uczty. Smacznego pocenia się :) Maugo&Paszko
Bananowe Poledalej…. … po chwili dodałam również marchewkę. Na poniższym zdjęciu można zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu(...)się do czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą
Smaki Na Talerzudalej…. … po chwili dodałam również marchewkę. Na poniższym zdjęciu można zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu(...)się do czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą
Smaki Na Talerzudanie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który dzięki różnorodnym sosom nigdy się nie znudzi. Makaronowy strogonow
Vegan TasteZamiast brokuła świetnie sprawdzi się kalafior. A bazylię zastąpi natka pietruszki. Uwielbiam też dodać do sosu śmietanowego łyżkę klasycznego pesto, niby nic a robi różnice. I tyle ode mnie Wypróbujcie przepis krok po kroku na makaron z kurczakiem i brokułem. Jest naprawdę prosty i wybitnie smaczny. Przy okazji będziecie mieli
kuron.com.plkolejne 3-4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Można skropić sokiem z cytryny. Podajemy razem z grzankami, posypane natką pietruszki. Tak przygotowane krewetki, wraz z sosem, można wymieszać z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie obiadowe. Post Prosty przepis na krewetki i instrukcja obsługi krewetek pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenpowstało w nich pyszne danie: tagliatelle z krewetkami z lekkim sosie z białego wina i śmietanki. Już marzę o wakacjach... Składniki (na 2 porcje): 400g krewetek (dużych, całych) 2 ząbki czosnku 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% mała chili pęczek pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 200g makaronu tagliatelle sól świeżo mielony pieprz Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz(...)strony, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al'dente. Makaron odcedzić, wymieszać z krewetkami i sosem, wyłożyć na talerze, podawać od razu. Smacznego
Obiad gotowypłatów prostokątnego makaronu lasagne (polecamymakaron Barilla) 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury(...)śmietanowy z bobem, na to dwa surowe płaty lasagne, ponownie sos śmietanowy z bobem i dwa ostatnie surowe płaty lasagne - całość zalewamy jeszcze ciepłym sosem beszamelowym. Pieczemy od 30-40min aż do osiągnięcia miękkości makaronu i zarumienienia powierzchni. Degustujcie, smakujcie! (: W przepisie zostały wykorzystane przyprawy - Kamis życie ze Smakiem! , polecamy
Symfonia Smakówgarach lub kto lubi stać przy garach. Mięso mielone jest właśnie takim produktem, z którym możemy zrobić ekspresowe danie. A połączenie go z sosem pomidorowym jest idealne ;) Składniki na 3 porcje: 200 gram makaronu spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów 500 gram mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 100-200 ml sosu chili lub słodko kwaśny(...)makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor. U mnie ok 15 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz sos chili, dużo świeżej posiekanej bazylii
Życie zaczyna się w kuchniLubicie suszone pomidory? (bo o makaron nawet nie pytam ;-)). Ja uwielbiam! W tym daniu nadają raczej główną nutę smakową. Pomimo swej kaloryczności sos jest warty 'grzechu'. Bez dokładki się nie obędzie! W temperaturze pokojowej lub schłodzony bardzo fajnie tężenie, w związku z tym można go z powodzeniem użyć także do smarowania kanapek. Składniki (na ok. 3 porcje) -1 op. sera(...)pokroić w kawałki, dodać do śmietany. Mieszać aż do roztopienia. Pomidory pokroić w drobne kawałeczki. Dodać do reszty, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polewać ciepłym sosem. Smacznego
Zielona Kuchniadodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego(...)Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Spaghetti gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z przygotowanym sosem. Odcedzamy. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wymiarach 25x15 cm. Na każdym płacie na połowie rozkładamy starty na drobnych oczkach ser, następnie spaghetti. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę sera
VioletoweKucharzenieszklanka makaronu kolorowego rurki -puszka tuńczyka w oleju -pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju i ziołach -5-6 oliwek zielonych -2 ząbki czosnku -torebka sosu greckiego lub winegret podstawowy -sól, pieprz do smaku Makaron ugotować i wystudzić. Pokroić w grubsze krążki. Tuńczyka odsączyć z oleju, pomidory pokroić w paseczki, oliwki i czosnek w cienkie plasterki. Sos grecki przygotować zgodnie
Kulinarne przemysleniaprzykryciem na 5 minut. Liście jarmużu kroimy, umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Musztardę mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. W misce umieszczamy makaron, brokuła i jarmuż. Dodajemy sos musztardowy i mieszamy. Wierzch posypujemy nasionami konopi, algami i płatkami kasztanowymi. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiususzonych grzybów 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) 100 g makaronu łazanek Wykonanie Do dużego garnka wlewamy ok. 2 litry wody – w czasie gotowania się bulionu i tak część się wygotuje. Jarzyny obieramy, kroimy na kawałki, rozgniatamy czosnek
Raj dla Podniebienia