makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:376/815)

Impuls chwili. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE. 157

wino. Tak, to jest to! Daktyle i czerwone wino. A jeśli czerwone wino.. to grzaniec! Czyli korzenne przyprawy. I ta-dam!  Mamy znowu coś pysznego. Podałam z makaronem "zwierzątka", bo taki akurat miałam na stanie. Ale stwierdzam, że z ryżem komponowałyby się o wiele lepiej. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE /autorski;/  dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina(...)małym ogniu  przez ok. 10 minut. Następnie rozkręciłam gaz na maksa i mieszając, podgrzewała, aż daktyle rozmiękną, a płyn w większości wyparuje, zostawiając tylko gęsty sos. Podałam na gorąco z makaronem. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich i ich impulsy chwilowe. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Makaron z grzybami, winem i mascarpone 210

łyżki posiekanej natki pietruszki       Łyżka maki       Łyżka masła       Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło. Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy(...)przesmażamy i dolewamy mascarpone z roztworem z grzybów. W niewielkiej ilości wywaru z gotowanie grzybów rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko do grzybów z sosem. Mieszamy aż sos się zagęści. Dodajemy odsączony makaron. Mieszamy razem. Serwujemy posypane natką pietruszki

Pyry na Gaz
Sos kurkowy Magdy Gessler-szybki i prosty 5812

Pyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów  odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się(...)podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. pyszny do obiadu-u mnie pieczone młode ziemniaczki,schab grillowany i małosolne ogóreczki-mniam(do makaronu też wypróbowany i bomba) Smacznego

Swojskie jedzonko
Sałatka w słoiku do pracy 169

pieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki dyni. W najbliższym czasie postaram się pokazać jeszcze kilka smakowitych pomysłów na sałatkę

Obiad gotowy
Łosoś Teriyaki 180

Pieczony filet z łososia marynowany w japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku.  Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia ze skórą na marynatę: 1/2 szkl. sosu sojowego 2 łyżki mirin 2 łyżki wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego ząbek czosnku 1 cm imbiru dodatkowo: sezam

wyzwania kuchenne
Penne z brokułem i piersią kurczaka w sosie z serka mascarpone. 307

Bardzo smaczne danie, makaron z brokułem, piersią kurczaka w pysznym, delikatnym sosie z serka mascarpone. Szybko się robi i szybko znika. Polecam :) Składniki - makaron penne 30 dkg. - pojedyncza pierś z kurczaka - brokuł - cebula - serek mascarpone 200g. - łyżeczka masła, olej - czosnek granulowany, sól, domowa wegeta, cukier Wykonanie Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroje w średniej

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z ragoût z kurczaka 149

gotować razem przez około 2 minuty. Po tym czasie wlać przygotowany sos pomidorowy, dodać posiekany rozmaryn i całość gotować na małym ogniu, przez około 10 minut, aż smaki dobrze się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane ragoût z kurczaka dodać do gorącego, odcedzonego makaronu i wymieszać. Makaron podawać(...)gorący, oprószony startym parmezanem i udekorowany listkami bazylii. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Makaron należy zacząć gotować pod koniec przygotowywania ragoût, aby był gorący w chwili podania. Sos pomidorowy, stanowiący bazę ragoût z kurczaka, można przygotować dzień wcześniej i wystudzony oraz przykryty (np. folią aluminiową) przechować w lodówce. Następnie, przed dodaniem

Gospodyni Miejska
Amarantusowy sos z tahini 155

Wyjdziemy troszeczkę poza standardowe zastosowanie amarantusa i przyrządzimy słodki sos :). Uprażony na maśle amarantus ugotujemy i połączymy z tahini i wanilią, będzie ciekawie, będzie pysznie!. Możecie sos połączyć np. z orkiszowym makaronem, dzikim ryżem czy wykorzystać jako nadzienie do ciastek z mąki gryczanej. O amarantusie już pisałem ale przypomnę: duża zawartość białka, kwasów GLA, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe i skwalen(...)lekkiego zbrązowienia3/ Dolewamy 100ml wody i gotujemy amarantus do momentu aż będzie miękki4/ Gdy amarantus jest gotowy do patelni dodajemy tahini i cukier waniliowy - dokładnie mieszamy5/ Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty zagęszczamy go mąką jaglaną. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa chińska z makaronem ryżowym 140

litra buliony drobiowego lub rosołu 2 łyżki oliwy  2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub odrobina chili w proszku szczypta imbiru lub odrobina startego świeżego korzenia sok z 1/2 limonki Dodatkowo: makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki  Przygotowanie zupy: 1. Na patelnię wsypać zawartość torebki z mrożonym mixem warzyw chińskich(...)smażenia dodać sos sojowym. 2. W garnku zagotować bulion. Do bulionu przełożyć podsmażone warzywa chińskie. Gotować 10 minut. 3. Zupę doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i przyprawami. 4. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Domowe sajgonki 112

warunkach.   Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól i pieprz 2 łyżki oleju sezamowego lub oleju z orzeszków ziemnych Ja nie miałam akurat kapusty(...)warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony makaron oraz pokrojoną na drobne paski kapustę pekińską, następnie dosypujemy ostudzony farsz. Dodajmy sos sojowy oraz  jajko i mieszamy.  Papier ryżowy wkładamy do głębszego talerza z ciepłą wodą dosłownie na 2-3 sekundy. Układamy

Cooking Monster
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 223

aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni(...)celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii. Za najlepszy

Ciastka - domowe słodkości
Szaszłyki z pomidorami z makaronem orzechowym 106

makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika • sól, pieprz • 2 łyżki sosu teriyaki • kilka listków bazylii • 1 łyżeczka keczupu • olej do smażenia Wykonanie: • Makaron ugotować w posolonej wodzie, mięso pokroić w dużą kostkę i posypać solą i pieprzem. • Rozgrzać olej, podsmażyć mięso, wlać sos teriyaki

To co kocham
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 118

aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni(...)celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii

Ciastka - domowe słodkości
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM 130

ajwar pikantny zamienimy na łagodny 😉 Smak sosu niewątpliwie wzbogaca ajwar - klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażanów. Delikatne i kruche mięsko drobiowe z wyrazistym sosem paprykowym smakuje doskonale! Danie można podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub innymi dodatkami... Składniki: 3-4 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki ajwaru pikantnego(...)śmietankę oraz ajwar (ilość w zależności jakie kto ostre lubi) i doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM 144

ajwar pikantny zamienimy na łagodny 😉 Smak sosu niewątpliwie wzbogaca ajwar - klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażanów. Delikatne i kruche mięsko drobiowe z wyrazistym sosem paprykowym smakuje doskonale! Danie można podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub innymi dodatkami... Składniki: 3-4 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki ajwaru pikantnego(...)śmietankę oraz ajwar (ilość w zależności jakie kto ostre lubi) i doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania